Cyberpunk 2077: gratis download-hoax

Al voor de release bieden oplichters gratis downloads van Cyberpunk 2077 aan, maar in werkelijkheid zijn ze op uw gegevens uit.

De release van een de games waar dit jaar reikhalzend naar wordt uitgekeken, Cyberpunk 2077, staat voor december 2020 gepland. Terwijl gamers de dagen aftellen, proberen oplichters deze wachtperiode te gebruiken om hun slag te slaan. We hebben verschillende websites gevonden die Cyberpunk 2077 zogenaamd gratis weggeven. Helaas zullen bezoekers van deze websites vooral teleurgesteld worden, of erger nog.

Hoe de Cyberpunk 2077-scam in zijn werk gaat

De websites die we vonden zijn allemaal erg vergelijkbaar, en verschillen hoofdzakelijk wat betreft taalgebruik en het corresponderende toplevel domein. De URL’s bevatten woorden zoals pc, games en download in de taal van de site.

Een van de nepwebsites in het Italiaans

Website in het Duits, met een grote knop om te “Herunterladen” (downloaden)Als de bezoeker op deze knop klikt, downloadt de site een uitvoerbaar bestand dat een installer lijkt te zijn op de computer. Door het te openen, ziet de gebruiker een menu met een aantal inactieve knoppen, waardoor de illusie wordt gecreëerd dat de app, eenmaal geïnstalleerd, gebruikt kan worden om het spel op te starten.

Neppe Cyberpunk 2077-installatiebestand 

Er zijn drie opties actief: Install, Support (deze knop doet niets) en Exit. Door op “Install” te klikken, wordt er een venster geopend waarin het lijkt alsof het spel wordt gedownload en uitgepakt.

Het neppe installatiebestand doet alsof het Cyberpunk 2077 downloadt. Lees het alleen niet te zorgvuldig

In feite doet het programma helemaal niets en wordt er installatievoortgang gesimuleerd voordat de gebruiker om een licentiesleutel wordt gevraagd. Geen sleutel? Geen probleem. U kunt er een verkrijgen door op de knop “Get License Key” te klikken.

Tijdens de installatie wordt om een licentiesleutel gevraagd

Door op deze knop te klikken opent er nog een website die de gebruiker de kans biedt om een enquête in te vullen of om deel te nemen aan een giveaway om de sleutel te verkrijgen.

Om de sleutel te verkrijgen moet u eerst een enquête invullen. Let op de reviews aan de rechterkant — ook nep

Vervolgens krijgt u een reeks ongerelateerde vragen voorgeschoteld, evenals het verzoek om uw telefoonnummer en e-mailadres. Die contactinformatie is waarschijnlijk het doel van deze aanval; contactinformatie kan namelijk voor spam worden gebruikt.

Voorbeeld van een enquête gebruikt door scammers

De gebruiker wordt uiteindelijk hoe dan ook om contactinformatie gevraagdNa het ontvangen van alle antwoorden, verstrekt de site inderdaad een sleutel. En die lijkt ook nog eens te werken omdat het nep-installatiebestand zo is geprogrammeerd. Het spel laadt en het lijkt erop dat u eindelijk kunt gaan spelen. Helaas. De app toont een splash-scherm maar meldt vervolgens dat er een DLL ontbreekt die nodig is om het spel te spelen.

Neppe Cyberpunk 2077 kan niet worden opgestart vanwege ontbrekende DLL

De gefrustreerde gebruiker moet nu op nóg een Download-knop klikken en wordt opnieuw doorverwezen naar een pagina met wéér een enquête (wat een dood spoor is).

De geschiedenis herhaalt zichzelf: het laden van de DLL betekent dat u nog een enquête moet invullen

Helaas is er ook dit keer geen sprake van een pot met goud aan het einde van de regenboog. Geduldige gebruikers vinden alleen maar een nep-installer en een “spel” dat nooit verder komt dan het splash-scherm.

De enige manier is wachten op de echte Cyberpunk 2077

Het downloaden van een nepspel, tijd verspillen aan nutteloze enquêtes en in de zoveelste spam-database belanden is vervelend, maar het kan erger. Vergelijkbare trucs kunnen echter gevaarlijker zijn. In plaats van een enquête kunnen de cybercriminelen u bijvoorbeeld om geld vragen in ruil voor de sleutel.

Of in plaats van een nep-installatiebestand kan het om malware gaan. We hebben dit jaar al meerdere duizenden infectiepogingen via neppe Cyberpunk 2077 -downloads gezien.

Hoezeer u ook staat te springen om dit langverwachte spel met een gedigitaliseerde Keanu Reeves te spelen, u zult toch echt op de officiële release moeten wachten. Voorlopig is het vooral zaak om de scammers te ontwijken:

  • Onthoud dat als iets er te goed uitziet om waar te zijn, dat dat waarschijnlijk ook zo is. Een website die een gratis versie van een van de meest verwachte games van het jaar aanbiedt vóór de release-datum moet bijna wel fake zijn.
  • Denk twee keer na voordat u een website persoonlijke informatie of betaalgegevens verstrekt. In het geval van sites die toegang tot een felbegeerd bestand of sleutel beloven, verspilt u uw tijd — of erger.
  • Gebruik een betrouwbare beveiligingsoplossing met een database aan frauduleuze middelen die in realtime wordt geüpdatet. Zo’n programma laat u weten welke sites u moet vermijden en beschermt u tegen malware. Onze producten detecteren de sites die in deze post vermeld zijn met het verdict HEUR:Hoax.Script.FakeGame.gen, en bestanden die ervan gedownload worden als HEUR:Hoax.MSIL.FakeGame.gen.

Tips