Vier manieren om spionagecamera’s te vinden

Hoe controleert u op verborgen camera’s in een hotelkamer of huurappartement.

Voor de doorsnee burger zijn richtmicrofoons, verborgen camera’s en andere bewakingsapparatuur iets uit spionagefilms. Toch zijn dergelijke apparaten overal te vinden: van kleine huurappartementen tot dure hotelkamers, van het kantoor tot de sportschool, zelfs in uw eigen huis. Vandaag kijken we hoe u deze kunt detecteren.

De kleinere broertjes van Big Brother

Miniatuurcamera’s zijn niet duur (op het moment dat ik dit schrijf beginnen de prijzen bij ongeveer 4 dollar), en ze maken verbinding met gewone wifi-netwerken om gegevens over te dragen – bijvoorbeeld naar de cloud. Dat betekent dat bijna iedereen in het echte leven een spion kan zijn. Maar waarom zou men?

In sommige gevallen installeren eigenaars van huurappartementen ze in het geval van diefstal of beschadiging van eigendommen. Achterdochtige echtgenoten en gewetenloze rivalen hebben andere redenen. Net als grappenmakers. Dan zijn er ook nog de professionele afpersers. Kortom: er zijn tal van mensen met tal van redenen.

Hoe groot is de kans dat u in uw dagelijkse privéleven met surveillance te maken krijgt? Uit een enquête onder Airbnb-gebruikers bleek dat 11% van de respondenten een verborgen camera was tegengekomen in een huuraccommodatie. En dat zijn dan nog alleen degenen die iets gevonden hebben; niet iedere huurder inspecteert de accommodatie even zorgvuldig. Bovendien is het vinden van zo’n camera niet altijd even eenvoudig. De lenzen zijn soms maar 2 millimeter in diameter, en het kastje eromheen is meestal verborgen of gecamoufleerd. Hoe kunt u weten of u bespioneerd wordt?

Methode 1. Huur een expert in

De betrouwbaarste manier om verborgen spionageapparatuur te vinden is het zoeken toe te vertrouwen aan een gekwalificeerde technicus met professionele apparatuur. Tegenwoordig kunt u dergelijke deskundigen in bijna elke stad vinden; bijvoorbeeld op Craigslist of een andere website met rubrieksadvertenties.

Voordelen:

 • Efficiëntie
 • Betrouwbare resultaten
 • Minimale persoonlijke inspanning

Nadelen:

 • Kosten
 • Mogelijke wachttijd
 • Beperkingen in hotel of appartement

Samenvatting

Als u zich zorgen maakt en van plan bent ergens een tijdje te verblijven, of als u gaat verhuizen, kan het inhuren van een deskundige de tijd en het geld waard zijn.

Methode 2. Speciale apparatuur gebruiken

U kunt elektromagnetische stralingsdetectoren, optische detectoren en andere apparatuur voor het opsporen van verborgen camera’s kopen en daarmee zelf elke ruimte controleren. De goedkoopste, met een detectieradius van slechts enkele meters, zijn beschikbaar voor zo’n 3 euro, maar professionele en krachtigere apparaten zijn uiteraard duurder.

De eenvoudigste optische detector kan overigens met de hand worden gemonteerd; alles wat u nodig hebt zijn enkele rode LED’s en een roodlichtfilter. Richt het licht op de vermoedelijke plaats van de camera en kijk door het filter – elke cameralens in het zicht zal als een heldere stip verschijnen. Bedenk dat het bereik van een dergelijk apparaat niet groter zal zijn dan tien meter.

Als u besluit zelf te gaan kijken, let dan vooral op de badkamer en de slaapkamer, waar compromitterende beelden kunnen worden opgenomen, en op rookmelders en huishoudelijke apparaten, wat veelgebruikte schuilplaatsen zijn. Controleer ook eventuele schilderijen, klokken, bloempotten en zelfs speelgoed.

Voordelen:

 • Onafhankelijkheid
 • Mogelijkheid tot regelmatige controles
 • DIY-mogelijkheid

Nadelen:

 • Beperkt effectief bereik
 • Kosten
 • Vereisten op het gebied van tijd en vaardigheden

Samenvatting

Als u de enige persoon bent die u vertrouwt – en vooral als u niet bang bent om wat LED’s te solderen – dan is deze methode iets voor u.

Methode 3. Gebruik een smartphone

Soms kunt u zonder speciale apparatuur aan de slag, namelijk met de camera van uw smartphone en een zaklamp. Doe de lichten uit en de gordijnen dicht (de kamer moet donker zijn), doe de zaklamp en de telefooncamera aan en richt ze op de plaats waar u denkt dat een verborgen apparaat zou kunnen zitten. Als uw vermoedens juist zijn, zult u een schittering zien op het scherm van de smartphone. Als u de camera en de zaklamp van de telefoon niet tegelijk kunt gebruiken, gebruik dan een aparte zaklamp.

In sommige gevallen lukt het zelfs zonder zaklamp. Veel spionagecamera’s gebruiken infraroodverlichting om in het donker te kunnen filmen. Dit is onzichtbaar voor het menselijk oog, maar niet voor een smartphone-camera. Als u in het donker filmt, verschijnt de infrarode lichtbron als een pulserende stip op het scherm. Houd er rekening mee dat de hoofdcamera van uw smartphone wellicht niet voldoende is, omdat die waarschijnlijk een IR-lichtfilter heeft, waardoor de camera aan de voorkant een betere keuze is. U kunt experimenteren met een tv-afstandsbediening om uit te vinden of uw smartphone dit werk aankan.

Voordelen:

 • Gratis
 • Geen speciale vaardigheden vereist
 • Geen speciale apparatuur vereist

Nadelen:

 • Niet alle telefoonmodellen zijn hier geschikt voor
 • Tijdrovend
 • Inefficiënt — foutpositieven zijn mogelijk, en camera’s zonder infrarode straling zijn niet zichtbaar

Samenvatting

Deze methode is alleen geschikt voor een oppervlakkige inspectie; de kans is groot dat u iets over het hoofd ziet. Het is natuurlijk nog altijd beter dan niets.

Methode 4. Kies voor een app

Mobiele apps voor het vinden van spionagecamera’s en andere verborgen apparaten zijn in twee categorieën in te delen. De eerste groep vindt apparaten door de schittering van de lens, zoals in de hierboven beschreven methode. Voorbeelden hiervan zijn Glint Finder, die de schittering (of glinstering) detecteert wanneer het licht van een zaklamp op een lens valt. Als dat het geval is, hoeft u alleen maar te controleren of er verborgen apparaten zijn.

Apps uit de tweede groep zijn ontworpen om te zoeken naar draadloze spionageapparatuur. Hiervoor moet u verbinding maken met het lokale wifi-netwerk. Nadat de router is gescand, toont de app een lijst met aangesloten apparaten. Controleer alles waar u niet helemaal zeker van bent, zoals uw smartphone en laptop. Een speciale tool kan u helpen onschadelijke apparatuur te onderscheiden van spionage-apparatuur aan de hand van de identificatiecode.

Voordelen:

 • Redelijk efficiënt
 • Minimale kosten
 • Geen apparatuur vereist behalve een compatibele smartphone

Nadelen:

 • Inferieur ten opzichte van gespecialiseerde apparaten
 • Ongeschikt voor slimme huizen met veel aangesloten apparaten
 • Ongeschikt voor hotel-wifi en andere openbare routers met veel aangesloten apparaten

Samenvatting

Gespecialiseerde software houdt het midden tussen professionele apparatuur en geïmproviseerde middelen. Het is waarschijnlijk de beste optie voor voorzichtige reizigers, op voorwaarde dat ze een betrouwbare app gebruiken.

Wat te doen als u een spionage-apparaat detecteert

Als u iets vindt dat eruitziet als een camera of een ander tracking-apparaat, maak er dan een foto van en doe een zoekopdracht voor afbeeldingen om uit te zoeken wat het zou kunnen zijn. Het kan onschadelijk zijn.

Maar als uw vrees wordt bevestigd, moet u contact opnemen met de politie, de hoteladministratie of de reserveringsdienst die u hebt gebruikt. Airbnb vermeldt een expliciet verbod op verborgen camera’s, dus sommige getroffen gasten hebben in ieder geval hun geld teruggekregen of een andere accommodatie gekregen.

Voorkomen is beter dan genezen

We hebben een paar manieren besproken om ervoor te zorgen dat geen afperser, TikTok-grappenmaker of huisbaas u zonder toestemming filmt. Maar verborgen camera’s vormen niet het enige gevaar als u op reis bent. Hier zijn wat algemene tips om u te helpen veilig te blijven in een onbekende omgeving:

 • Neem een externe batterij om altijd verbonden te blijven;
 • Download apps om uw reis vlotter te laten verlopen, zoals kaarten, woordenboeken en vertaal-apps;
 • Laat uw waardevolle spullen niet onbeheerd achter;
 • Gebruik nooit openbare computers of terminals om privéberichten te versturen, in te loggen op accounts of om online te winkelen;
 • Maak gebruik van een VPN-app om uw gegevens te beschermen tegen hackers, en om toegang te krijgen tot inhoud die niet beschikbaar is in het land dat u bezoekt.
Tips