Hybride werk zowel thuis als op kantoor effectief en veilig maken

Tips over veiligheid en productiviteit voor mensen die zowel thuis als op kantoor werken.

Na een jaar werken op afstand hebben sommige organisaties eindelijk ingezien dat niet iedereen tijdens alle werkuren fysiek op kantoor aanwezig hoeft te zijn, en daarom hebben ze het zogenaamde hybride werken ingevoerd, waarbij werknemers sommige werkdagen in hun thuiskantoor mogen doorbrengen.

Deze vorm van hybride werken kent zowel voor- als nadelen. Veel werknemers vinden de overstap tussen thuis en op kantoor werken moeilijk, en sommigen worden geconfronteerd met technische problemen — en dan hebben we het nog niet eens over problemen met de beveiliging van bedrijfs- en persoonlijke informatie. Hier bespreken we hoe u thuis en op kantoor werken kunt combineren zonder daarbij aan productiviteit in te boeten of vertrouwelijke gegevens in gevaar te brengen.

Werkomstandigheden doen ertoe

Sommigen werken liever vanuit hun luie stoel, anderen voelen zich productiever in een druk kantoor. Welk soort werk past beter bij u? Bedenk welke taken u beter afhandelt in welke omgeving. Het kantoor kan bijvoorbeeld gesprekken en vergaderingen in persoon makkelijker maken, terwijl thuis een betere keuze kan zijn voor taken die concentratie en focus vereisen (of misschien is het net andersom). Door te bepalen welke taken beter geschikt zijn voor thuis en welke voor op kantoor, kunt u uw week dienovereenkomstig inplannen.

U kunt ook besluiten om de dag thuis te beginnen en later op de dag alsnog naar kantoor te gaan. Bonus: hierdoor kunt u de spits overslaan. Bent u een nachtmens? Vraag of het mogelijk is om later op kantoor te blijven en dus ook langer te blijven.

Er is overal afleiding. Op kantoor kunnen er bijvoorbeeld kletsgrage collega’s zijn, en tijdens kantooruren thuis kan er sprake zijn van een echtgenoot, kinderen, huisdieren. Elk kantoor is anders, maar u hebt er in ieder geval wel een echte werkplek, en wij hebben enkele tips voor wie vanuit een thuiskantoor werkt. Probeer om te beginnen een speciale werkruimte te gebruiken, of reserveer op zijn minst een afgezonderd hoekje.

Maar niet alle afleidingen kunnen zomaar uitgeschakeld worden, dus om de impact hiervan te beperken, kunt u denken aan het gebruik van een ruisonderdrukkende app, oordopjes of een generator van witte ruis.

Denk aan uw gezondheid

Thuis vinden velen het moeilijk om te stoppen met werken nadat de formele werkdag voorbij is, maar overwerken kan leiden tot slapeloosheid, hoofdpijn en andere ongewenste gevolgen. Emotionele burn-out-syndroom, een ander gevolg van te veel werk, kan ervoor zorgen dat u bijna niets meer kunt doen. Of u nu op kantoor of thuis werkt, probeer elke dag op hetzelfde tijdstip klaar te zijn.

Aan de andere kant: weersta de verleiding om vanuit huis in uw pyjama te werken. Door geschikte werkkleding aan te trekken, kunt u zich beter op uw werk focussen. Over het algemeen geldt: hoe meer u uw privé- en je werkactiviteiten van elkaar scheidt, hoe meer uw zich in beide kunt verdiepen, zelfs als u thuis werkt.

Beveilig fysieke gegevens

Terwijl u op kantoor op het lokale netwerk van uw werkgever werkt, is gegevensbescherming vooral de taak van de IT-afdeling. Maar het verplaatsen van uw werk (laptops, bestanden, usb-sticks) tussen het kantoor en uw huis kan de bedrijfsgegevens in gevaar brengen vanwege onachtzaamheid of zelfs diefstal.

Gebruik indien mogelijk afzonderlijke apparaten voor uw thuiskantoor en voor het gewone kantoor. Behalve het voordeel dat u uw werk niet hoeft mee te slepen, is dit ook nog eens veiliger. Als u uw laptop toch moet meenemen in het openbaar vervoer, zoek dan naar een stevige tas met sloten en verborgen ritsen.

Het spreekt voor zich dat het notitieboekje met uw wachtwoorden nooit in uw laptoptas mag zitten. Sterker nog: dat notitieboekje zou helemaal niet mogen bestaan. Gebruik een wachtwoordmanager om zowel sterke wachtwoorden te creëren als om deze op te slaan. (Het is natuurlijk ook veilig om een paar wachtwoorden gewoon te onthouden, en ezelsbruggetjes kunnen daarbij helpen.)

Schenk aandacht aan digitale gegevensbeveiliging

Als u uw apparaten bij u moet dragen, denk dan aan de risico’s van verlies en bereid u daarop voor. Versleutel vertrouwelijke gegevens om deze zo te beschermen. U kunt de standaard tools van uw besturingssysteem hiervoor gebruiken, zoals BitLocker in Windows en FileVault in macOS, of tools van derden, als uw bedrijf dit toestaat. Als iemand dan uw laptop steelt, heeft hij nog altijd geen toegang tot de bestanden die erop staan.

Als alternatief voor volledige schijfversleuteling kunt u voorkomen dat gegevens lokaal worden opgeslagen en in plaats daarvan vertrouwen op clouddiensten. Zo is Google Docs bijvoorbeeld een serieuze concurrent geworden voor traditionele offline prductiviteitssoftware. Welk document, spreadsheet of andere tools u ook gebruikt, stel de bestandstoegang op veilige wijze in.

Het belangrijkste is misschien nog wel het instellen van tweestapsverificatie (2FA). Kies diensten die 2FA bieden (ook hier met toestemming van de IT-afdeling) om het moeilijker te maken om de accounts te kraken.  En sla vertrouwelijke informatie niet in clouds op, want ook die zijn niet perfect.

Veilig werken en gemoedsrust

Nog één ding: vergeet niet om zowel uw apparaat als verbinding tegen cyberdreigingen te beschermen. Gebruik een betrouwbare beveiligingsoplossing zoals  Kaspersky Security Cloud om uw gegevens veilig te houden. It not only prevents attacks on your devices, but also creates a secure connection to protect your data.

Tips