7 veiligheidstips voor gebruikers van openbare wifi-netwerken

Openbare wifi is handig, maar niet altijd even veilig. Wij demystificeren cybercriminele technieken en leren u hoe u ze ten minste één stap voor kunt blijven.

Altijd en overal gratis internettoegang is niet langer een luxe, maar is snel gemeengoed geworden. Overal waar we langer dan een minuut verblijven gaan we op zoek naar hotspots: in de metro, in cafés, in openbare gebouwen. Maar de prijs die we voor dit soort gemak betalen, is het risico op het tegenkomen van cybercriminelen. Hier leest u hoe u het juiste evenwicht vindt tussen comfort en veiligheid.

Wat zijn de risico’s van openbare wifi-netwerken?

Het is heel eenvoudig: als u verbinding maakt met openbare wifi, is het gevaar op gegevensdiefstal heel reëel. We versturen heel wat waardevolle informatie via het internet, en als cybercriminelen uw betalingsgegevens, inloggegevens, documenten, privéchats en meer in handen krijgen, kunnen ze uw spaargeld aftroggelen en uw rekeningen kapen. Met toegang tot uw account kunnen ze zich bijvoorbeeld als u voordoen en spam verspreiden of geld van uw vrienden afhandig maken, of chantagemateriaal vinden in uw chatgeschiedenis.

Als u vanaf een werkapparaat verbinding maakt met een onveilig netwerk, kunnen de bedrijfsgeheimen van uw bedrijf ook in verkeerde handen terechtkomen. In sommige gevallen kunnen cybercriminelen uw toestel zelfs heimelijk infecteren met malware, die zelfs nadat u de verbinding met de gevaarlijke hotspot hebt verbroken nog aanwezig blijft. Om veilig gebruik te maken van openbare netwerken, moet u onze zeven eenvoudige regels volgen.

1. Wees voorzichtig met openbare wifi

Hoe verleidelijk of dringend een privétransactie ook is, wifi-netwerken zonder wachtwoord zijn niet geschikt om belangrijke informatie te verwerken. Alle gegevens die u verstuurt of ontvangt via openbare wifi kunnen zichtbaar zijn voor iedereen die toegang heeft tot hetzelfde netwerk — en dat kunnen bijvoorbeeld tientallen of honderden vreemden zijn op de luchthaven of in de trein. Gebruik gerust openbare wifi om het nieuws te lezen, maar log niet in op diensten, anders worden uw accounts misschien gecompromitteerd.

Dat gezegd hebbende, zelfs als een netwerk een wachtwoord heeft, betekent dat nog niet dat het veilig is. Een aanvaller kan net zo gemakkelijk verbinding maken als u — dergelijke wachtwoorden worden bijvoorbeeld vaak afgedrukt op cafébonnen of een voor iedereen zichtbaar bord.

2. Controleer de namen van hotspots

Sommige cybercriminelen gaan nog verder en, in plaats van verbinding te maken met bestaande openbare wifi-netwerken, creëren en lokken slachtoffers naar hun eigen netwerk, dat ze een vergelijkbare naam geven. Als MyCoffeeShop bijvoorbeeld het echte netwerk is, zouden onoplettende gasten per vergissing lid kunnen worden van CoffeeShop_Guest of MyC0ffeeShop en zo de oplichters gemakkelijk toegang geven tot hun gegevens.

Neem voor u verbinding maakt met een openbaar netwerk even de tijd om de namen van de beschikbare verbindingen te controleren. Let op de juiste woordvolgorde, letters vervangen door cijfers van gelijke vorm, extra underscores, enzovoort.

3. Schakel automatisch met wifi verbinden uit

Moderne apparaten proberen het leven te vereenvoudigen door aan te bieden automatisch verbinding te maken met open of bekende netwerken, en op veel systemen is deze optie standaard ingeschakeld. Helaas helpt dit ook cybercriminelen, door apparaten aan te sluiten voordat legitieme gebruikers de kans hebben om voorzichtig te zijn — en mogelijk malware op te pikken of wachtwoorden rechtstreeks aan gegevensdieven te geven.

Om dit soort verrassingen te voorkomen:

  • Zet uw wifi uit als u er geen gebruik van maakt (hierdoor gaat ook uw batterij langer mee);
  • Schakel automatische verbindingen met netwerken uit. Zoek deze optie in uw wifi-instellingen;
  • “Vergeet” openbare wifi-netwerken zodra u klaar bent met het gebruik ervan.

4. Vermijd niet-vertrouwde wifi-netwerken voor diensten waar authenticatie voor nodig is

Log waar mogelijk alleen vanaf uw beveiligde thuis- of bedrijfsnetwerk in op rekeningen waarop bank-, paspoort-, of andere gevoelige gegevens zijn opgeslagen. Als u toch dringend uw saldo moet bekijken, maak dan gebruik van mobiele gegevens. Zelfs als u in het buitenland bent en de roaming-kosten hoog zijn, zou het verlies van informatie door een malafide toegangspunt veel meer kosten.

5. Installeer een beveiligingsoplossing om het communicatiekanaal te beschermen

De beste manier om uw apparaten veilig te houden bij het gebruik van openbare wifi is door ze vooraf uit te rusten met betrouwbare bescherming. Apps voor virtuele privénetwerken (VPN) beschermen uw privacy door gegevens te versleutelen voor ze naar de router te verzenden. Als u deze technologie hebt geïnstalleerd, is zelfs openbare wifi veilig.

6. Gebruik beveiligingsoplossingen van gerenommeerde leveranciers die u uw gegevens kunt toevertrouwen

Wanneer u een oplossing voor een beveiligde verbinding kiest, moet u ervoor zorgen dat u de ontwikkelaars vertrouwt. Kies een bedrijf met een goede reputatie dat zomaar uw gegevens verzamelt om deze door te verkopen. Zo gebruikt Kaspersky VPN Secure Connection bijvoorbeeld het betrouwbare en veilige OpenVPN-protocol en registreert het geen gebruikersverkeer.

7. Zorg dat de VPN-app automatisch inschakelt bij verbinding met openbare netwerken

U kunt handmatig een beveiligde verbinding activeren voordat u belangrijke toepassingen opent, maar het is beter om niet alleen op geheugen te vertrouwen. Configureer in plaats daarvan uw VPN-app om de beveiligde verbinding automatisch in te schakelen wanneer u verbinding maakt met openbare wifi. Als u Kaspersky VPN Secure Connection gebruikt, hoeft u zich geen zorgen te maken over de snelheid; de bandbreedte is voldoende, zelfs voor het streamen van video’s.

En als u met belangrijke informatie werkt, schakel dan de Kill Switch-functie van Kaspersky VPN Secure Connection in, die gegevensoverdracht blokkeert totdat de oplossing een beveiligde verbinding tot stand brengt en hierdoor het risico op onderschepping wegneemt.

Op weg naar veilige openbare wifi

Openbare wifi-netwerken herbergen dan wel veel verborgen gevaren, maar u hoeft het niet helemaal op te geven. De keuze — of u uw lijst van goede cyberbeveiligingsgewoonten uitbreidt of toepassingen van extra bescherming voorziet — is uiteindelijk helemaal aan u. Maar nogmaals: waarom zou u een keuze maken als u het allebei kunt doen?

Tips