Vaarwel, Windows 7. Wat nu?

Gebruikt u Windows 7 nog? Tijd om over Windows 10 over te stappen — of uw beveiliging te verbeteren.

Aan al het goede komt een einde, en het moment om vaarwel te zeggen tegen Windows 7 is eindelijk aangebroken. Sinds 14 januari 2020 is Microsoft officieel gestopt met de ondersteuning van het besturingssysteem, wat betekent dat er geen sprake meer is van het automatisch (of op verzoek) downloaden en installeren van updates en fixes, en nieuwe kwetsbaarheden worden dus niet langer opgelost.

Dat er meer dan genoeg kwetsbaarheden in Windows 7 zitten is geen geheim, en dat is niet omdat Microsoft niet goed is in programmeren. Elk besturingssysteem is een complex beest dat uit ontelbaar veel componenten en vele miljoenen regels aan code bestaat, dus het vermijden van bugs is onmogelijk zonder daarbij in te boeten aan snelheid en gemak. Cybercriminelen zullen altijd op zoek gaan naar kwetsbaarheden die ze kunnen benutten om computer met malware te infecteren, gegevens te stelen, systemen over te nemen, enzovoorts.

In bijzondere gevallen blijven ontwikkelaars kwetsbaarheden oplossen in verouderde besturingssystemen. Maar voordat er zoiets gebeurt, is er bijna iets op de schaal van een wereldwijde pandemie nodig. In 2017 tijdens de WannaCry-chaos bracht Microsoft bijvoorbeeld updates uit, inclusief voor het inmiddels stopgezette Windows XP en Windows Server 2003.

Die update repareerde een kwetsbaarheid die de malware had benut om apparaten te infecteren. Maar bij de meeste cyberaanvallen is er geen sprake van zo veel ophef (en is de reactie van ontwikkelaars dus ook minder heftig). Maar de relatief bescheiden schaal van een aanval biedt natuurlijk geen troost voor de slachtoffers ervan.

Wat te doen met Windows 7

Als Windows 7 al op uw computer is geïnstalleerd, is ons eenvoudigste en beste advies om naar Windows 10 te upgraden. Zelfs als Windows 7 uw beste vriend is, is de huidige versie van het besturingssysteem betrouwbaarder. En gemoedsrust en gegevensbeveiliging zijn het die paar uur wel waard die u nodig heeft om het te installeren en eraan te wennen.

Als u om de een of andere reden niet naar Windows 10 kunt upgraden, vanwege bijvoorbeeld problemen met de compatibiliteit van hardware of software, en Windows 7 moet blijven gebruiken, dan moet u zelf iets aan de beveiliging doen. Ten eerste heeft u bescherming nodig die de exploitatie van onopgeloste kwetsbaarheden tegengaat.

De beveiligingssystemen van Kaspersky omvatten Kaspersky Exploit Prevention, wat de exploitatie van voorheen onbekende bugs voorkomt. Dankzij deze technologie konden we verschillende zeroday-kwetsbaarheden in Windows opsporen, inclusief CVE-2018-8589, CVE-2019-0797 en CVE-2019-0859.

Exploit Prevention is geïntegreerd in onze beveiligingssystemen voor zowel thuis-als zakelijke gebruikers. Zo schakelt u het in:

  • Ga naar instellingen door op het tandwielpictogram linksonder in de applicatie te klikken.
  • Ga naar Protection.
  • Selecteer System Watcher.
  • Vink onder Automatic Exploit Protection het vakje Monitor attempts to perform unauthorized operations
  • Selecteer wat u met verdachte handelingen wilt doen. Blokkeren is de beste optie op een systeem dat niet langer wordt ondersteund.
Tips