Windows 11 downloaden zonder slachtoffer te worden van malware

Scammers verspreiden malware en adware die eruitziet als Windows 11.

Microsoft heeft Windows 11 nog niet uitgebracht, maar het nieuwe besturingssysteem kan al wel worden gedownload en als preview worden gebruikt. Cybercriminelen maken daar natuurlijk misbruik van door malware naar gebruikers te sluizen die denken dat ze het nieuwe besturingssysteem van Microsoft aan het downloaden zijn.

Waarom nu al Windows 11 downloaden?

Microsoft beweerde dat Windows 10 de laatste Windows-release zou zijn en dat het bedrijf vanaf dat moment alleen nog maar updates zou uitbrengen. Op 24 juni van dit jaar onthulde het bedrijf echter toch Windows 11. En ook al is het onder de motorkap in principe Windows 10, Windows 11 is toch de grootste update van het besturingssysteem in zes jaar, met een indrukwekkend aantal nieuwe functies en aanpassingen aan de interface.

Officieel zal Windows 11 in 2021 beschikbaar worden voor grote publiek, maar veel mensen proberen het al wat eerder uit door de pre-release te installeren. Sommige enthousiastelingen willen het nieuwe systeem uitproberen vanwege de nieuwigheid, en anderen, zoals bijvoorbeeld tech-journalisten, om gebruikers te informeren over de nieuwe functies. Softwareontwikkelaars hebben het besturingssysteem nodig om compatibiliteitstests met hun eigen producten uit te voeren en eventuele problemen vóór de release-dag op te lossen.

Hoewel Microsoft het downloaden en installeren van Windows 11 vanaf de officiële website vrij eenvoudig heeft gemaakt, gaan velen nog steeds naar andere bronnen om de software te downloaden, die vaak niet-aangekondigde extraatjes van cybercriminelen bevat (en helemaal niet per se Windows 11 hoeft te zijn).

Hoe scammers mensen die Windows 11 downloaden oplichten

De eenvoudigste manier waarop cybercriminelen gebruikers misleiden is door er iets extra’s in te stoppen (of anders).

Eén zo’n voorbeeld is een uitvoerbaar bestand met de naam 86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator.exe. Met een bestandsgrootte van meer dan 1,75 GB, ziet dit er vrij plausibel uit. In feite bestaat het grootste deel van die ruimte echter uit één DLL-bestand dat een hoop nutteloze informatie bevat.


Door het uitvoerbare bestand te openen wordt de installer opgestart, die eruitziet als een normale Windows-installatiewizard. Het belangrijkste doel daarvan is om een ander en interessanter uitvoerbaar bestand op te starten. Het tweede uitvoerbare bestand is ook een installer, en het komt zelfs met een licentieovereenkomst (die weinig mensen lezen) waarin het een “download manager for 86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator” wordt genoemd en waarin staat dat het ook gesponsorde software zou installeren. Als u deze overeenkomst accepteert, wordt er een verscheidenheid aan schadelijke programma’s op uw machine geïnstalleerd.

Kaspersky-producten hebben al verschillende honderden infectiepogingen gedetecteerd die vergelijkbare aan Windows 11 gerelateerde trucs gebruikten. Een groot gedeelte van die malware bestaat uit downloaders die als taak hebben om andere programma’s te downloaden en op te starten.

Die andere programma’s kunnen aardig variëren, van relatief onschadelijke adware, die onze oplossingen classificeren als not-a-virus, tot volledige trojans, wachtwoordstelers, exploits, en andere vervelende zaken.

Waar en hoe u Windows 11 op veilige wijze kunt installeren

Download Windows 11 alleen van officiële bronnen, zoals ook Microsoft adviseert. Tot op heden is Windows 11 alleen officieel beschikbaar voor deelnemers aan het Windows Insider-programma — en daar moet u zich voor registreren. U moet ook een apparaat hebben waar Windows 10 al op is geïnstalleerd.

Om uw Windows 10-computer te upgraden naar Windows 11, gaat u naar Instellingen, klikt u op Bijwerken en beveiliging, selecteert u vervolgens het Windows Insider-programma en activeert u Dev Channel om de update te ontvangen.

We raden af om de update op uw belangrijkste computer te installeren, aangezien prebuilds nog wel eens instabiel kunnen zijn.

We adviseren u ook om een betrouwbare beveiligingsoplossing te installeren en deze nooit uit te schakelen, zodat cybercriminelen geen toegang kunnen verkrijgen tot uw computer via social engineering of kwetsbaarheden in het systeem dat nog niet optimaal is voor gebruik.

Tips