Hoe u uw creditcard tegen kleine kinderen beschermt

Hoe jonge kinderen geld kunnen uitgeven aan games, apps en zelfs op YouTube, en wat u kunt doen om uw geld veilig te houden.

Uw kind op uw smartphone of tablet laten spelen kan prima, maar als u dit doet, moet u wel weten dat ze in een paar tikken op het scherm enorm veel geld kunnen uitgeven, zelfs in apps voor kinderen die technisch gratis zijn. De in-game aankopen van tieners hebben het nieuws al meer dan eens gehaald, maar zelfs peuters kunnen serieuze schade toebrengen aan het financiële welzijn van een gezin. Hier leest u hoe u voorkomt dat kleine kinderen per ongeluk uw geld uitgeven.

Wat zijn de risico’s?

Zeer jonge kinderen zullen waarschijnlijk niet wedden op e-sports of doneren aan streamers op YouTube of Twitch. Computers en spelcomputers zijn normaal gesproken ook meer voor oudere kinderen. Dat gezegd hebbende, kan een peuter onbedoeld uw bankrekening leeghalen door op een flitsende banner in een cartoon te tikken, extra levens en uitrusting in spelletjes te kopen of in de instellingen te rommelen.

Ads in cartoons

Zelfs mensen die hun kinderen geen spelletjes op hun telefoon laten spelen, laten ze af en toe een kindvriendelijke tekenfilm op YouTube bekijken. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe een klein kind op een felgekleurde banner of advertentie tikt die tijdens de video verschijnt, maar als dat hem of haar naar Google Play, de App Store of een online winkel brengt, kan er gemakkelijk een spel worden gedownload of iets worden gekocht.

Ze kunnen zich ook per ongeluk abonneren op YouTube Premium of een andere abonnementsdienst. En het zal niet gemakkelijk zijn het probleem op te sporen, want de kosten beginnen vaak pas na een gratis proefperiode.

Mobiele games en educatieve apps

Paradoxaal genoeg kunnen sommige schijnbaar onschuldige gratis te spelen games uw portemonnee nog harder raken dan betaalde games. In het standaardmodel, een van de meest lucratieve voor ontwikkelaars, krijgen gebruikers het spel gratis maar moeten ze betalen voor extra opties en virtuele items. En als u denkt dat alleen een tiener met een gokverslaving een fabelachtig bedrag kan uitgeven aan een Zwaard der Duizend Waarheden of een ander hulpmiddel, dan hebt u het mis. Zelfs een kleuter die nog niet kan lezen en schrijven en alleen apps gebruikt die geschikt zijn voor zijn/haar leeftijd, kan het gezinsbudget flink uitputten en beseft niet dat het om echt geld gaat.

Moeilijk te geloven? Het gebeurt vaak genoeg. Een paar voorbeelden: een 6-jarige uit Connecticut gaf meer dan € 13.000 uit door spelletjes op de iPad van zijn moeder te spelen, een 7-jarige in het VK betaalde per ongeluk € 1400 aan online games, waaronder ruim € 900 aan virtueel kattenvoer.

De mindset van een kleuter

Kinderen zijn erg nieuwsgierig, vooral als het om nieuwe gadgets gaat. De meeste kinderen onder de 5 jaar hebben nog niet goed leren lezen, en ze vinden heldere plaatjes dus veel aantrekkelijker dan woorden (net als sommige volwassenen). Hierdoor tikken ze vaak zomaar op banners zonder over de gevolgen na te denken.

Op die leeftijd heeft het weinig zin om de fijne kneepjes van het free-to-play model of de beginselen van online winkelen uit te leggen, of dat tekenfilmjuwelen en “cadeautjes” in de sprookjeswereld van games en video’s écht geld kosten in de echte wereld. Om te voorkomen dat uw kleine engel het gezin bankroet maakt, moet u uw aankopen met technische middelen beperken. Gelukkig is dat op bijna alle apparaten en diensten mogelijk.

Voorzorgsmaatregelen

Hoe komt uw kind überhaupt aan een smartphone of tablet? Vaak gebeurt dat simpelweg omdat u die aan ze geeft. Veel ouders kopen tegenwoordig een smartphone voor hun schoolgaande kinderen om contact te houden, maar wie dat niet doet, leent de smartphone van zijn ouders of pakt er eentje zonder het te vragen. Hoe dan ook: hier leest u hoe u uw bankrekening veilig houdt.

Als u uw kind een gadget geeft

Er zijn maar weinig ouders die nog nooit hun tablet of smartphone aan een kind hebben gegeven om even tot rust te komen, maar velen doen dat zonder stil te staan bij de veiligheidsimplicaties. Afhankelijk van de leeftijd en het verantwoordelijkheidsniveau van het kind in kwestie, hebben ouders een paar goede opties:

 • Schakel bevestiging van aankopen in Google Play of de gelijkwaardige instelling in de App Store in om onbedoelde uitgaven te voorkomen door een wachtwoord of vingerafdrukverificatie te vereisen voor alle transacties, inclusief in-game aankopen;
 • Gebruik de gastmodus als uw telefoon die ondersteunt. Op sommige Android-smartphones kunt u nieuwe gebruikers toevoegen en tussen profielen schakelen. Op iPhones and iPads kunt u gebruikmaken van Begeleide toegang om te voorkomen dat uw kind toegang krijgt tot andere zaken dan de app die u hebt geselecteerd. Met deze functie kunt u ook tikken op het hele scherm of delen ervan blokkeren, en de Home-knop tijdelijk uitschakelen;
 • Schakel transactiemeldingen in uw app voor online bankieren in om onbedoelde aankopen te zien voordat het te laat is;
 • Stel een uitgavenlimiet in als uw kind oud genoeg is om zelf kleine aankopen te doen. Bij veel banken kunt u uw uitgaven beperken per categorie, zoals videospelletjes;
 • Overweeg om een aparte betaalpas te nemen waar u indien nodig geld op kunt zetten. Bij sommige banken kunt u een speciale rekening openen van waaruit u de uitgaven van uw kind kunt bekijken en beheren, en sommige banken bieden ook kinderversies van hun bank-apps aan, met onder meer advies over budgetplanning en mogelijkheden voor ouders om betalingen aan kinderen te doen in ruil voor het doen van klusjes.

Als uw kind een eigen gadget heeft

Het apparaat van uw kind beschermen ligt iets anders, vooral omdat u zich waarschijnlijk geen zorgen hoeft te maken over een aparte, onbeperkte account voor uzelf op de gadget.

 • Stel een kinderaccount in op Google of regel een eigen Apple ID voor ze, en gebruik het ouderlijk toezicht van het besturingssysteem vervolgens om aankopen te beperken, evenals de toegang tot ongeschikte content, zoals gewelddadige spellen en films;
 • Schakel bevestiging voor alle aankopen in. Op Android-apparaten kunt u het ongeautoriseerd downloaden van betaalde content vanaf Google Play blokkeren, of uitgaven binnen een app beperken. Als uw kind dan iets probeert te downloaden, zal het systeem om het wachtwoord van uw account vragen. Op mobiele Apple-apparaten kunt u verzoeken om betaalde apps te downloaden in de gaten houden en is uw goedkeuring vereist als uw kinderen iets kopen dankzij de functie Vragen om te kopen;
 • Gebrruik Schermtijd op Apple-apparaten om aankopen in de App Store en iTunes uit te schakelen en om in-app transacties te blokkeren;
 • Download kindvriendelijke versies van apps op het toestel van uw kind, zoals YouTube Kids in plaats van de normale YouTube-app. Dit soort apps toont minder ads en u kunt ook de content erop filteren;
 • Installeer een betrouwbaar programma voor ouderlijk toezicht. Zo kunt u met Kaspersky Safe Kids bijvoorbeeld niet alleen aankopen beperken, maar ook zien hoeveel tijd uw kind aan apps besteedt en welke websites ze bezoeken.

Wat als uw kind uw zonder het te vragen uw telefoon pakt?

Ouders weten maar al te goed dat ze altijd voorbereid moeten zijn op het onverwachte, en dat betekent dat ze moeten begrijpen dat hun apparaat in andermans handen kan vallen — niet alleen door diefstal of verlies, maar soms ook doordat uw kind uw telefoon of tablet te pakken krijgt terwijl u niet kijkt.

 • Schakel de automatische vergrendeling van het scherm in met een korte time-out, maximaal 10-15 seconden;
 • Houd uw wachtwoord geheim en maak het ingewikkeld genoeg zodat het niet eenvoudig af te kijken is;
 • Maak er een gewoonte van om uw mobiele apparaat bij u te houden en niet onbeheerd achter te laten.

Wat als u uw geld al kwijt bent?

Als u onverwachte uitgaven op uw bankafschrift ziet en de dader blijkt uw kind te zijn, kunt u proberen uw geld terug te krijgen. Houd er rekening mee dat u waarschijnlijk geen terugbetaling ontvangt voor aankopen in Google Play, tenzij u authenticatie hebt ingeschakeld. Er bestaan vergelijkbare terugbetalingsprocedures voor apps en content in de App Store en iTunes. Onthoud dat u altijd rechtstreeks contact kunt opnemen met de spelmakers of app-ontwikkelaars.

Conclusie

U hoeft mobiele apparaten niet te verbieden of u erbij neer te leggen dat u uw geld kwijt bent, zolang u maar op voorhand actie onderneemt. Door u voor te bereiden op de manieren waarop uw kinderen een mobiel apparaat kunnen gebruiken om geld uit te geven, kunt u de onvermijdelijke problemen omzeilen en ze na verloop van tijd verantwoord online winkelen en algemene financiële kennis bijbrengen.

Tips