Hoe uw creditcard veilig blijft voor jonge gamers

Waar gaat het geld in computerspellen naartoe, en wat kunt u hier zelf aan doen?

Uw creditcard onbeheerd achterlaten kan serieuze gevolgen hebben voor het financiële welzijn van uw familie als daar ook een jonge gamer tussen zit. Kinderen hebben niet dezelfde controle over hun uitgavepatroon als volwassenen. Ze begrijpen wellicht niet eens dat ze écht geld uitgeven. Een tiener die dol is op een game, kan zomaar duizenden euro’s uitgeven en de bankrekening van zijn of haar ouders leegtrekken zonder het zich überhaupt te realiseren.

Dus wat kopen kinderen eigenlijk in games en wat kunt u doen om uw geld veilig te houden voor deze aankomende e-sport-sterren?

Hoe game-ontwikkelaars geld verdienen

Sommige ouders dat het uitgeven van geld klaar is na het kopen van een spel. En juist die misvatting kan ze een fortuin kosten. Veel game-ontwikkelaars verdienen geen geld aan het daadwerkelijke programma. Sommige spellen kunnen zelfs gratis worden geïnstalleerd, maar er worden vervolgens kosten in rekening gebracht voor allerlei soorten extra’s. Dus waar kunnen gamers geld aan uitgeven in een virtueel universum?

In-game valuta

In een virtuele economie werken in-game valuta eigenlijk op dezelfde manier als dollars of euro’s in de echte wereld. In games hebt u nooit teveel geld. U kunt echter op elk moment kleine of grote bedragen aan echt geld inwisselen voor virtuele valuta; met slechts een paar klikken kunt u uw gaming-account aanvullen, ten koste van uw bankrekening.

In-game items

Andere bronnen van uitgaven zijn een overvloed aan wapens, bepantsering en andere uitrustingen, en zelfs gewoon kleding voor de avatar van de speler. Tieners kopen deze items om de prestaties van hun personages te verbeteren of gewoon om zichzelf in de game uit te drukken. En aan sommige items hangt een behoorlijk prijskaartje: Zoals bijvoorbeeld het Echoing Fury-gas in Diablo III, dat ooit voor $ 14.000 werd verkocht.

Eén soort in-game item verdient hier speciale aandacht: de loot boxes, prijskisten met een willekeurige selectie virtuele voorwerpen. In een spel werken ze eigenlijk net als tickets voor een loterij: Spelers kopen deze boxes zonder de inhoud ervan te kennen. Ze kunnen echt spelveranderende items bevatten of slechts wat middelmatige aanpassingsopties. Game-ontwikkelaars gebruiken vaak hun eigen terminologie voor loot boxes. Voetballers in het spel FIFA zitten bijvoorbeeld in “packs”. Packs kunnen grote sterren bevatten, zoals Messi of Ronaldo, of doorsnee spelers van kleinere clubs. De kans op een pakket met die laatsten is natuurlijk veel hoger.

Boosters

Net als in het echte leven, kan het pad naar roem en fortuin nogal hobbelig zijn in een spel. Daarom gaan spelers die geen zin hebben om uren te besteden aan het trainen van hun personage om op de moeilijke manier een level omhoog te gaan op zoek naar sluiproutes en kopen ze boosters of tijdbespaarders, tijdelijke optimizers die spelers een concurrentievoordeel geven. Zo kunnen boosters bijvoorbeeld tijdelijk de kracht en behendigheid van een personage verbeteren of een aantrekkelijkere buit in het spel zelf opleveren.

Ads uitschakelen

Banners die het halve scherm bedekken of videoclips die uw sessie blijven onderbreken zijn een ergernis die we allemaal wel kennen, zelfs degenen onder ons die niets van gamen afweten. Aangezien ontwikkelaars hun inkomsten uit reclame halen, bieden ze gebruikers vaak de eenvoudige optie om een bepaald bedrag te betalen om van de advertenties af te komen. Hierdoor worden ads normaal gesproken permanent geblokkeerd, maar in sommige gevallen moeten gamers een abonnement afsluiten om ze weg te houden.

Valkuilen en wetgeving

Eerlijke ontwikkelaars (en die bestaan echt) verkopen hun producten zonder te proberen de spelers te manipuleren, maar tal van anderen maken gebruik van een verscheidenheid aan psychologische trucs om gamers over te halen flink in de buidel te tasten.

Sommige van die minder ethische ontwikkelaars van videogames gebruiken dezelfde trucs als eigenaars van casino’s. Zij nodigen spelers uit om hun geluk te beproeven en een unieke prijs te winnen in een loot box, hoewel de kans om een begeerd item te krijgen bijna nul is. Dit soort manipulatie zorgt ervoor dat games meer en vaker geld betalen in de hoop die door hun gewilde prijs te ontvangen. Zelfs volwassen games gaan hier vaak in mee.

Sommige ontwikkelaars laten spelers opzettelijk talloze repetitieve en eentonige taken uitvoeren om hun personages te ontwikkelen en vooruitgang in het spel te boeken. Als dat gebeurt, zal er ergens in de buurt van de voortgangsbalk een icoontje staan waarop spelers kunnen klikken om een booster te kopen.

In sommige gevallen is het kopen van items de enige manier om te winnen. Hoe goed een tiener ook is in een spel, soms worden ze toch eenvoudig verslagen door een rivaal met een waardevol artefact. Dat zet de ongelukkige gamers onder druk om hetzelfde artikel te kopen. Gaming-communities noemen deze strategie ook wel “pay-to-win”.

Ontwikkelaars hebben nog tal van andere trucs achter de hand. Zo kunnen makers van apps games voor een vaste prijs verkopen en vervolgens om abonnementskosten vragen voor inhoud die al is gekocht, of zelfs voor het recht om het spel te blijven spelen.

Vele deskundigen bekritiseren de huidige stand van zaken al geruime tijd. Zo heeft de Britse National Health Service (NHS) onlangs verklaard dat loot boxes kinderen aanzetten tot gokverslaving. De Verenigde Staten beginnen een leeftijdsclassificatie van 18+ toe te voegen aan spellen met loot boxes, en Japan heeft een variant verboden die bekend staat als “complete gacha”. Wetten tegen loot boxes bestaan in China, Nederland en België, maar de gimmick blijft in veel landen ongereguleerd. Als het favoriete spel van uw kind hem of haar blijft aanzetten tot het kopen van boxes vol willekeurige prijzen, onderneem dan actie en lees onze tips om uzelf en uw kind te beschermen.

Hoe om te gaan met in-game-aankopen

Nu u weet waar tieners geld aan uitgeven in virtuele games, kunt u het hier ook daadwerkelijk over hebben met uw kind. U hoeft nu alleen nog maar uit te vogelen hoe u ze kunt beschermen en ervoor zorgt dat ze geen geld verspillen, zonder daarbij hun vertrouwen te verliezen.

Games helemaal verbieden

De meest radicale maar tevens minst effectieve aanpak is uw tiener verbieden om nog games te spelen. Als u dit doet, is de relatie met uw kind gedoemd te verzuren en gaat uw kind het ongetwijfeld stiekem doen. Of deze maatregel dan nog enig nut heeft, is nog maar de vraag. Met de rug tegen de muur zullen tieners games gaan spelen bij vrienden thuis, rondneuzen op telefoons en computers van ouders om wachtwoorden te vinden, en misschien een tweede telefoon gaan gebruiken of andere trucs bedenken.

Is dit het waard? Er is namelijk niets mis met het spelen van games. Gamen is een hobby die kinderen kan helpen bij het maken van sociaal contact, ze meer kan leren over moderne technologie, en zelfs kan helpen bij het bedenken wat ze later met hun leven willen doen.

De jonge gamers van vandaag de dag leren zelfstandig programmeertalen en maken hun eigen games. Denkt u zich eens in, het kind dat aan een scherm gekluisterd zit en in de kamer ernaast monsters doodt, kan zomaar uitgroeien tot het hoofd van een groot IT-bedrijf!

Toegang tot uw geld blokkeren

Als uw kind van games houdt, betekent dit nog niet dat ze per se met uw spaargeld aan de haal gaan. Als voorzorgsmaatregel raden wij echter aan creditcards en telefoons met betaalkaart buiten bereik (en uit het zicht) te houden. Stel ook een korte time-out in voor de schermvergrendeling op uw smartphone en schakel meldingen met betalingsbevestigingscodes uit, zodat deze niet op uw vergrendelscherm verschijnen.

Een kinderaccount aanmaken

Veel digitale distributieplatforms, waaronder de PlayStation Store en de Xbox Games Store bieden de optie voor een kinderaccount. Ze bieden niet alleen elementair ouderlijk toezicht, zoals een schermtijdlimiet en het blokkeren van ongepaste en volwassen inhoud, maar u kunt er ook alle aankopen mee blokkeren of een uitgavenlimiet instellen. Als uw tiener bijvoorbeeld liever smartphone-games speelt, voorkom dan in-app aankopen via een Apple- of Google-familieaccount.

Praat met uw kind

Het is belangrijk om met uw kinderen in gesprek te gaan, zodat u niet het gevoel hebt dat u geld voor ze moet verbergen. Probeer te begrijpen waar ze nou eigenlijk om vragen, bespreek hun favoriete games met ze en ontdek wat ze nou precies willen koppen. Hierdoor laat u zien dat u echt om hun interesses geeft en ze ook serieus neemt. Zo bouwt u een vertrouwensrelatie op met uw tiener en kunt u veel interessantere ideeën opperen voor manieren om geld uit te geven buiten het spel om.

Afhankelijk van uw budget kunt u naar echte dingen kijken waar u geld aan wilt uitgeven, in plaats van virtuele aankopen. Het kan vrij gemakkelijk zijn om uw kind duidelijk te maken dat een nieuwe gaming-muis of koptelefoon een betere aankoop zou zijn dan een skinpack en een booster.

Schoolkinderen financiële kennis bijbrengen

Leer uw kind hoe ze hun eigen uitgaven kunnen beheren door een persoonlijke bankkaart voor ze op te zetten en daar kleine bedragen op te zetten. Als u ze nog geen zakgeld geeft, is dit wellicht een goed moment om daarmee te beginnen. Laat uw tiener zelf besluiten hoe ze dit willen uitgeven. Hoe eerder een schoolkind leert dat geld uitgeven aan games betekent dat hij of zij afziet van concertkaartjes of nieuwe sneakers, hoe eerder hij of zij zal leren budgetteren en verstandig met geld om te gaan.

Omgaan met de consequenties

Wat moet u doen als u al in het rood staat door uw jonge gamer?

  • Neem contact op met uw bank en probeer de transactie te annuleren. Of u uw geld kunt terugkrijgen hangt van meerdere factoren af, en de snelheid van uw reactie is ook erg belangrijk;
  • Neem contact op met de supportafdeling van het spel en vraag ze om het geld terug te storten. Ontwikkelaars zijn vaak bereid alles in het werk te stellen om hun reputatie niet op het spel te zetten voor een bedrag dat een druppel op een gloeiende plaat is in vergelijking met hun totale inkomsten;
  • Zorg ervoor dat u vermeldt dat uw bankpas is gebruikt door een minderjarige, zonder uw toestemming. De kans bestaat dat ze het geld terugstorten, of in ieder geval een gedeelte daarvan.

Hoe u de online activiteit van een schoolkind in de gaten kunt houden

Vergeet niet dat in-game-aankopen niet de enige reden tot zorgen zijn. Toon interesse in wat uw kind graag online doet, behalve het spelen van games. Vraag naar de websites die ze bezoeken en met wie ze zoal chatten. Breng ze de basics van online veiligheid bij: Leg uit hoe scammers vaak te werk gaan, hoe om te gaan met online pesten, en hoe gaming-accounts beschermd kunnen worden tegen cybercriminelen.

Installeer Kaspersky Safe Kids om uw kind de basics van netwerkbeveiliging bij te brengen en ze tegen onnodige risico’s te beschermen. Onze oplossing helpt ouders de online activiteiten van hun kinderen in de gaten te houden en biedt ook tips van kinderpsychologen, die zullen helpen bij het praten met en het begrijpen van uw tiener.

Tips