Zo houdt u uw smartphone coronavirus-vrij

Smartphones zijn altijd bedekt met bacteriën, maar ook virussen kunnen erop overleven, inclusief COVID-19. Wij leggen uit hoe u uw smartphone op juiste wijze desinfecteert.

De coronavirus-pandemie heeft mensen absoluut geleerd om hun handen goed te wassen na het bezoeken van openbare ruimtes, en om hun gezicht minder vaak aan te raken. Maar niet iedereen heeft van een andere handige tip gehoord: namelijk het desinfecteren van gadgets, en zeker dat apparaat dat we wel honderd keer per dag vastpakken en dat ook ons gezicht aanraakt. Wij leggen uit waarom het belangrijk is om uw smartphone schoon te maken en hoe u dat op de juiste manier doet.

Waarom u uw smartphone zou moeten desinfecteren

Het eerste waar u rekening mee moet houden is dat het coronavirus op kamertemperatuur verschillende dagen overleeft en besmettelijk blijft op metaal, glas, keramiek en plastic. Het virus kan op twee manieren op een telefoon terechtkomen: ofwel via kleine druppeltjes als een besmet persoon in de buurt hoest, of via uw eigen handen na het aanraken van doorknoppen, knoppen in de lift, enzovoorts.

Als u uw telefoon nooit aan andere mensen geeft (waarom zou u?) en geen voorbijgangers uitnodigt om erop te hoesten en spugen, dan is de kans op een besmetting via de lucht vrij laag. Besmetting via de hand hangt af van de duur van het contact en varieert voor verschillende micro-organismes, en er zijn momenteel geen betrouwbare gegevens voor COVID-19.

Daarom is het beter om ervanuit te gaan dat het virus kan worden overgedragen als u uw smartphone vastpakt na een bron van infectie te hebben aangeraakt zonder daarna uw handen te hebben gewassen. Onthoud ook dat handen niet de enige vorm van contact zijn: de telefoon raakt regelmatig uw gezicht en oren aan als u ermee telefoneert. Over het algemeen is het beter om uw telefoon elke keer dat u thuiskomt te desinfecteren.

Hoe maakt u uw smartphone coronavirus-vrij

Van de meest gebruikelijke huishoudelijke producten zijn ethanol (C2H5OH), isopropanol(C3H7OH), waterstofperoxide (H2O2), en natriumhypochloriet (NaClO) het beste.

Isopropanol wordt als het minst schadelijk beschouwd voor de olieafstotende laag die ervoor zorgt dat uw vingers over het scherm glijden zonder afdrukken achter te laten. Dus gebruik dit als het kan (als spray of met natte doekjes). Bekijk bijvoorbeeld deze richtlijnen van Apple.

Ethanol en waterstofperoxide kunnen als back-up worden beschouwd en zijn een iets minder ideale optie als er niets anders voor handen is. Bij regelmatig gebruik kunnen ze de olieafstotende laag eenvoudig beschadigen. Zelfs één keer kan al genoeg zijn, dat is afhankelijk van de beschermlaag, maar dit is waarschijnlijk geen experiment waar u uw telefoonscherm aan wilt onderwerpen.

De optimale concentratie ligt rond de 70-80%. Puurdere alcohol kan te snel verdampen; voor de beste resultaten moet de desinfecterende oplossing ongeveer een minuut op het oppervlakte zitten. Een lagere concentratie is aan de andere kant weer minder efficiënt bij het doden van virussen. Daarom kunt u beter niet op wodka vertrouwen in plaats van ethylalcohol, of op glasreiniger in plaats van isopropanol, want deze samenstellingen hebben een veel lager alcoholpercentage dan 70%.

Vermijd het gebruik van ontsmettingsmiddelen in de verbindingspoorten, speakers en andere openingen in de smartphone, zelfs als deze waterbestendig is. Gebruik in plaats daarvan een wattenschijfje, dompel deze onder in de vloeistof en maak alle kanten van het apparaat schoon. Het is niet nodig om hard te drukken, maar veeg op zorgvuldige wijze grondig het hele oppervlakte af.

Een andere optie als het om desinfectie gaat is chloorhexidine, maar deze oplossing doet weinig ter bescherming tegen het coronavirus, dus het gebruik hiervan wordt niet aangeraden.

Alternatieve methodes

Als chemische desinfectie niets voor u is, dan zijn er nog andere manieren om uw smartphone schoon te maken/houden. U kunt bijvoorbeeld ultraviolette straling gebruiken. Of u kunt uw telefoon elke keer dat u de deur uitgaat in een afgesloten plastic tas stoppen en deze tas hierna onmiddellijk weggooien (het virus kan ook lange tijd op polyethyleen overleven). Dit ziet er misschien niet erg elegant uit, maar het vormt weinig beperkingen voor het gebruik van uw telefoon en het houdt u veilig.

De meest radicale optie is om uw telefoon helemaal niet meer aan te raken als u de deur uit gaat, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Dit heeft nog een ander voordeel, aangezien het ook een effectieve strategie voor digitale detox is.

Dezelfde tips gelden ook voor andere gadgets en items die u in openbare ruimtes gebruikt: tablets, laptops, smartwatches, armbanden, koptelefoons, enzovoorts. Het is ook de moeite waard om de productwebsite of de instructies te bekijken om te zien of de fabrikant aanbevelingen heeft voor schoonmaakmiddelen voor apparaten en hoe die toegepast moeten worden.

Ontsmettingstips voor uw smartphone

  • Bekijk voor u uw smartphone afveegt de inhoud van de oplossing die u gebruikt.
  • Vermijd ethylalcohol of waterstofperoxide, want deze middelen kunnen de olieafstotende laag beschadigen.
  • De beste keuze voor het schoonmaken van uw smartphone is isopropanol.
  • De optimale concentratie is 70-80%.
  • Veeg uw smartphone elke keer dat u thuiskomt schoon.
Tips