Hoe beschermt u uw TikTok-account

Wij laten u de beste instellingen zien voor het beschermen van uw profiel tegen hackers, haters en spammers.

Elke dag bekijken miljoenen mensen over de hele wereld korte video’s en delen ze hun eigen clips op TikTok. Sommigen doen dat om creatief en sociaal te zijn; anderen zijn op zoek naar populariteit. Maar zoals in elke online gemeenschap is TikTok niet alleen een platform voor coole bloggers en hun fans. Het vormt ook een thuis voor haters, spammers en scammers. Wij vertellen u welke beveiligings- en privacyinstellingen helpen uw account daartegen te beschermen.

Beveiligingsinstellingen op TikTok

Laten we beginnen met het belangrijkste: uzelf beschermen tegen hackers. Om de beveiligingsinstellingen van TikTok te bekijken, tikt u op het pictogram Ik en vervolgens op de drie puntjes rechts bovenin het scherm. De instellingen die u nodig heeft, vindt u onder Mijn account beheren.

Biedt TikTok tweestapsverificatie aan?

Veel sociale netwerken en diensten helpen bij het beschermen van hun gebruikers tegen diefstal van wachtwoorden. Het inschakelen van tweestapsverificatie (2FA) zorgt voor een extra beschermingslaag: Als 2FA is ingeschakeld, heeft de app behalve uw wachtwoord een eenmalige code nodig die op verzoek bijvoorbeeld per sms naar u wordt verzonden.

TikTok beschikt niet over zo’n optie, alleen de optie Log in met verificatiecode. In dit geval verstuurt TikTok u een eenmalige toegangscode in een sms-bericht. Dit is echter geen tweestapsverificatie, want de code vormt geen aanvulling op uw wachtwoord, maar vervangt hem. Oftewel: als u de code heeft, kunt u zonder wachtwoord op uw account inloggen.

Deze oplossing is niet perfect, want codes die per sms worden verzonden zijn verre van de meest betrouwbare bescherming — maar de aanpak van TikTok helpt u in ieder geval als uw wachtwoord gestolen wordt; zonder die code kan niemand vanaf een onbekend apparaat inloggen. (Nog iets: ontkoppel TikTok van uw telefoonnummer als u van plan bent dit te wijzigen.)

Als u via Facebook of een ander sociaal netwerk inlogt, verstuurt TikTok niets. De app vertrouwt andere diensten simpelweg. Zorg ervoor dat uw Facebook-account goed beveiligd is. 

Het opslaan van uw wachtwoord uitschakelen

TikTok onthoudt standaard uw gebruikersnaam en wachtwoord. Dat is handig. Maar u laat nooit iemand anders uw telefoon gebruiken, toch? Als u dat wel doet, schakel deze optie dan uit door Logingegevens opslaan uit te zetten onder Mijn account beheren. 

Hoe komt u erachter of iemand uw TikTok-account gebruikt

Stel dat u vanaf iemand anders apparaat in heeft gelogd en bent vergeten uit te loggen. Of u bent bang dat uw account gehackt is. Kijken of iemand anders uw TikTok-account gebruikt is eenvoudig.

   • Tik op Apparaten beheren om te zien op welke telefoons uw TikTok-account is geopend.
   • Log de apparaten die u niet gebruikt uit door op het prullenbak-pictogram te tikken naast de relevante gadget in de lijst en selecteer Verwijderen.
   • Wijzig voor de zekerheid het wachtwoord van uw account.

Privacyinstellingen in TikTok

Uw TikTok-profiel is standaard voor iedereen zichtbaar. Onbekenden kunnen uw account vinden, een video bekijken en reacties achterlaten. Als u genoeg hebt van spammers en haters of simpelweg liever niet al uw video’s met Jan en alleman deelt, scherp dan uw privacyinstellingen wat aan. Tik om dat te doen op Ik op het beginscherm, vervolgens op de drie puntjes rechts bovenin en open daarna Privacy en veiligheid. 

Hoe maakt u een TikTok-profiel privé

Als u niet zo nodig een TikTok-ster hoeft te worden en gewoon wat clips met vrienden wilt delen, maak uw account dan privé waardoor alleen goedgekeurde volgers uw video’s en likes kunnen zien. Ga om dat te doen naar Vindbaarheid en schakel de optie Privéaccount in.

Uw bestaande volgers worden automatisch goedgekeurd en kunnen uw video’s zien. Deze optie is vergelijkbaar met hoe een privéprofiel op Instagram werkt. Als dit niet is wat u wilt, verwijder ongewenste volgers dan op uw profielpagina (Ik).

Onthoud dat als u uw profiel privé maakt, de beschrijving ervan nog altijd zichtbaar is voor alle TikTok-gebruikers. Zet daar dus geen onnodige persoonlijke informatie in, zoals uw thuisadres of telefoonnummer. 

Hoe verwijdert u uw profiel van aanbevelingen

TikTok beveelt uw profiel standaard aan andere gebruikers aan als het algoritme de clips erop interessant vindt of als uw als bekende voor hun wordt herkend. Zelfs privéaccounts kunnen in de aanbevelingen belanden. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als u gemeenschappelijke vrienden heeft met een andere gebruiker of als ze uw telefoonnummer hebben.

Als u wilt voorkomen dat u in de aanbevelingen verschijnt, blokkeer dan dat de app anderen uitnodigt om u te volgen. Schakel daarvoor Je account aanbevelen aan anderen uit in de privacyinstellingen. 

Hoe raakt u van spam en haatberichten af in de commenteren

Helaas hebben niet alle gebruikers goeds in de zin. Sommige TikTokers vinden genoegen in het beledigen van anderen of adverteren er alleen maar.

Om te voorkomen dat de commentaarsectie onder uw video’s een beerput wordt, kunt u wat beperkingen instellen. Het eenvoudigst is om onbekenden buiten te sluiten van het becommentariëren van uw video’s. Omdat te doen selecteert u onder Wie mag reageren op je video’s Vrienden of Niemand.

TikTok laat u ook reacties onder een specifieke video uitschakelen. Open daarvoor de video, tik op de drie puntjes rechts onderin en selecteer Privacyinstellingen. Tik op de pagina met instellingen die dan opent op Reacties voor deze video uitschakelen.

Als u echter wel wilt dat kijkers uw clips van commentaar kunnen voorzien maar niet handmatig spam en haatberichten in de reacties wilt verwijderen, probeer dan een filter met trefwoorden in te stellen. Om dat te doen:

   • Tik op Reactiefilters.
   • Schakel Spam en aanstootgevende reacties filteren. Dit is de automatische moderator van TikTok.
   • Schakel Trefwoorden filteren in en geef de woorden en zinnen aan die u niet bij uw video’s wilt zien. De robot verbergt reacties die deze woorden bevatten. 

Hoe schakelt u duetten in TikTok uit

Een van de specialiteiten van TikTok is het vermogen van het creëren van duetten (het combineren van uw video’s met die van andere gebruikers) en reacties (videoreacties op andere video’s). Elke TikToker kan standaard een clip uitkiezen die ze leuk vinden en die in een duet gebruiken of een reactie posten. Als uw clip iemand inspireert om creatief te worden, is dat leuk.

Het probleem is dat trollen deze functie kunnen gebruiken om u aan te vallen. U kunt uitschakelen dat onbekenden duetten en reacties maken op basis van uw video’s door op Wie mag een duet doen met je video’s en Wie mag reageren op je video’s te tikken en in beide instellingen Vrienden of Niemand te selecteren. 

Vindt u duetten en reacties normaal gesproken wel leuk, maar alleen niet met die ene video waarin u in de kroeg staat te zingen? Geen probleem: u kunt ook een specifieke video blokkeren. Open hem, tik op de drie puntjes rechts onderin en selecteer Privacyinstellingen. Tik op de pagina die dan opent op Duetten/reacties voor deze videeo uitschakelen. 

Hoe verwijdert u spam van privéberichten in TikTok

Als uw privéberichten in TikTok voor iedereen geopend zijn, kan iedereen uw account overspoelen met ads of uitnodigingen om ze te volgen. Om vervelende spam te voorkomen kunt u inkomende berichten volledig blokkeren of instellen dat alleen vrienden berichten kunnen versturen. Ga om dat te doen naar Wie mag jou rechtstreekse berichten sturen en selecteer Vrienden of Niemand. 

Hoe voorkomt u diefstal van video’s in TikTok

Een andere TokTik-functie laat u de video’s van andere mensen downloaden. Het voordeel daarvan is dat het een handige manier is om video’s die u leuk vindt op te slaan. Maar geniepige TikTokers kunnen zo ook uw geweldige clips stelen en die bijvoorbeeld op YouTube posten als ware het hun eigen video. Om het een stuk lastiger te maken om uw video’s te stelen kunt u deze optie uitschakelen. Ga daarvoor naar de instellingen en selecteer bij Toestaan om je video’s te downloaden Uit. 

Hoe blokkeert u vervelende notificaties van TikTok

Net zoals alle andere sociale netwerken, leeft TikTok van uw aandacht. De app houdt u standaard constant op de hoogte van alles wat er gebeurt: likes, reacties, nieuwe video’s, aanbevelingen. Heeft u genoeg van die eindeloze stroom aan notificaties? Als dat het geval is, kunt u ongewenste meldingen uitschakelen in de accountinstellingen.

   • Selecteer Ik op het beginscherm.
   • Tik op de drie puntjes rechts bovenin.
   • Selecteer Pushmeldingen.
   • Schakel de meldingen uit die u niet interesseren.

U kunt natuurlijk ook alle TikTok-notificaties uitschakelen in uw apparaatinstellingen. Om dat in Android te doen:

   • Open uw telefooninstellingen.
   • Selecteer Apps & meldingen.
   • Ga naar Meldingen.
   • Scroll naar de lijst met apps.
   • Zoek TikTok in de lijst met apps en schakel de meldingen ervoor uit.

In iOS:

   • Open uw telefooninstellingen.
   • Ga naar Meldingen.
   • Zoek TikTok in de lijst met apps en schakel de meldingen ervoor uit. 

Hoe blokkeert u gebruikers in TikTok

Als een mede-TikToker op uw zenuwen werkt en u hun reacties op uw video’s niet langer wilt zien, kunt u hem of haar blokkeren. Om dat te doen:

   • Open hun profiel.
   • Tik op de drie puntjes rechts bovenin het scherm.
   • Selecteer Blokkeren.
   • Tik op BEVESTIGEN. 

Hoe maakt u TikTok-video’s privé

Clips zijn niet altijd meteen klaar om te posten. Het kan zijn dat u een video later nog wat wilt bewerken of wat filters en features wilt uitproberen. Of misschien heeft u de video alleen voor persoonlijk gebruik opgenomen. U kunt clips alleen voor uzelf zichtbaar maken op TikTok (of alleen voor u en uw vrienden).

Voor een nieuwe video:

   • Tik na het uploaden van de video op <em>Wie kan deze video bekijken</em> op het <em>Plaatsen</em>-screen.
   • Selecteer Vrienden (als u wilt dat zij hem wel kunnen zien) of Privé (als u dat niet wilt).

Voor een eerder geplaatste video:

   • Open de video.
   • Tik op de drie puntjes rechts onderin.
   • Select Privacyinstellingen.
   • Tik op Wie kan deze video bekijken en selecteer Vrienden< of Privé.

Onthoud om uw privacy en beveiliging op andere sociale netwerken in te stellen

Nu uw TikTok-account beter beveiligd is, is het tijd om aan de beveiliging van uw andere accounts te denken. Bekijk onze veiligheidstips voor Facebook, Instagram en Twitter.

Tips