Drie manieren om een mobiele spion te ontmaskeren

Drie manieren om surveillance-apps op uw smartphone te vinden.

Spionage-apps lijken misschien iets uit een thriller te zijn waar alleen prominente politici, belangrijke zakenmensen en beroemdheden zich zorgen over hoeven te maken, en niet de gewone mens. In werkelijkheid hoeft u echter geen Jeff Bezos te heten om interessant genoeg te zijn om getrackt te worden. Het kan zijn dat uw werkgever (of wederhelft) wil weten wat u zoal uitspookt buiten kantoor (of buitenshuis).

Als u vermoedt dat iemand u via uw smartphone bespioneert — of zelfs als u dat niet vermoedt — kunt u deze tips gebruiken om dat verder te onderzoeken.

Zo vindt u op eigen houtje een mobiele spion

Hoewel spionage-apps zichzelf proberen te verbergen, onthullen de meeste varianten hun aanwezigheid toch op de een of andere manier. Mobiele gegevens die sneller verbruikt worden dan verwacht of het snel opraken van uw batterij zijn indicaties dat er iets mis kan zijn. Als u een van beide problemen ervaart, wees dan op uw hoede en controleer welke apps dit op uw telefoon veroorzaken. De instellingen waar u moet kijken kunnen verschillende namen hebben, afhankelijk van het apparaat; ga op zoek naar iets als Dataverbruik en Batterij.

Als het apparaat wifi, mobiel internet of uw geolocatie inschakelt ondanks dat u die had uitgeschakeld, kijk dan ook welke apps uw data verbruiken en toegang verkrijgen tot uw locatie. Bekijk voor meer informatie onze post over het controleren van Android-machtigingen, of lees meer over iOS-machtigingen op Apple’s website.

Als u niets op uw Android-telefoon vindt maar toch het gevoel hebt dat iemand u bespioneert, controleer dan welke apps er toegang hebben tot Toegankelijkheid (Instellingen -> Toegankelijkheid). Via Toegankelijkheid kunnen apps andere programma’s bekijken, instellingen wijzigen en nog tal van andere acties ondernemen namens de gebruiker. Dit zorgt ervoor dat deze instelling erg handig is voor spyware. Als we zeggen dat Toegankelijkheid in potentie een van de gevaarlijkste machtigingen op Android is, dan menen we dat. Geef deze machtiging alleen aan uw antivirusprogramma, maar niets anders.

Zo vindt u een mobiele spion met gebruik van Kaspersky Internet Security for Android

Geen zin in handmatig zoeken en verwijderen? Eigenaars van een Android-apparaat zouden onze mobiele beveiligingsoplossing eens moeten bekijken. Kaspersky Internet Security for Android ontmaskert alle soorten spionnen, zelfs als u alleen de gratis versie hebt.

Vanwege de juridisch betwiste status van stalkerware classificeren veel beveiligingsoplossingen bepaalde problematische apps als not-a-virus. U krijgt nog wel een waarschuwing, dus lees altijd zorgvuldig de antivirus-meldingen.

Dat gezegd hebbende, die methode heeft ook één nadeel: sommige surveillance-apps notificeren hun eigenaars als er antivirusprogramma’s op het apparaat worden geïnstalleerd. Als u bang bent om getrackt te worden door bijvoorbeeld een jaloerse wederhelft, kan het beter zijn om deze zorgen niet uit te spreken. Dus om gebruikers te helpen dit soort spionnen te ontdekken, hebben we een mobiele spionnenvanger gecreëerd, TinyCheck genaamd. TinyCheck werkt zowel op Android als iOS.

Zo vindt u een mobiele spion met TinyCheck

We ontwikkelden TinyCheck in eerste instanties om slachtoffers van huiselijk geweld te helpen, maar we realiseerden al snel dat het voor iedereen een handige app kon zijn. De huidige versie vereist echter wel wat technische kennis en bereidheid om wat met de hardware te prutsen.

Dat komt doordat TinyCheck op een apart apparaat wordt geïnstalleerd, zoals bijvoorbeeld een Raspberry Pi-microcomputer, niet op een smartphone. Dit aparte apparaat moet zo ingesteld worden dat het als een intermediair fungeert tussen de router en de met wifi verbonden gadget. De beloning hiervan is echter wel dat de spyware op de telefoon onze software niet kan zien.

Eenmaal geïnstalleerd loopt al uw internetverkeer via TinyCheck, die de gegevens in real time analyseert. Als uw smartphone bijvoorbeeld veel gegevens naar een bekende spyware-server verzendt, informeert TinyCheck u hierover. Zo ziet dat er in de praktijk uit:

Gedetailleerde technische vereisten en instructies om TinyCheck in te stellen zijn beschikbaar op de GitHub-pagina van het programma.

TinyCheck-aanvulling voor de non-geeky

Als u geen idee hebt wat een Raspberry Pi is, is het wellicht beter om een IT-pro TinyCheck voor u te laten instellen. Of beter nog: vind iemand die u kent en 100% vertrouwt. U moet het natuurlijk niet aan iemand vragen waarvan u vermoedt dat die iets te maken heeft met de spyware; als u hen toegang geeft, zetten ze de app waarschijnlijk op de “witte lijst” zodat hij niet door TinyCheck gedetecteerd wordt.

Hoe voorkomt uw surveillance?

Als een van de bovenstaande methodes spyware op uw smartphone aan het licht brengt, denk dan twee keer na voor u die verwijdert. De persoon die de spyware heeft geïnstalleerd zal dit opmerken, en dat kan problemen opleveren. (Het verwijderen van het programma kan ook bewijs wissen dat u later goed van pas kan komen.)

Zoals bij altijd bij beveiliging, is het belangrijk om allereerst beschermende maatregelen te nemen. Als u bijvoorbeeld in de gaten wordt gehouden door een potentieel gewelddadige partner, neem dan voordat u iets met de spionage-app doet contact op met een hulpcentrum voor slachtoffers van huiselijk geweld (kijk hier voor meer informatie).

In sommige gevallen is het makkelijker om uw smartphone helemaal te vervangen en u er vervolgens van te verzekeren dat niemand spionage-apps op het nieuwe apparaat kan installeren:

  • Bescherm het met een sterk wachtwoord dat u nooit met uw partner, vrienden of collega’s deelt;
  • Installeer meteen een betrouwbare beveiligingsoplossing en scan uw apparaat regelmatig;
  • Wijzig de wachtwoorden voor al uw accounts en deel deze ook met niemand;
  • Download alleen apps via officiële bronnen zoals Google Play of de App Store.

Neem voor meer informatie over spyware en hoe u hiermee omgaat een kijkje bij de Coalition Against Stalkerware, waar organisaties tegen huiselijk geweld en de beveiligingscommunity samenkomen.

Tips