5 redenen om geen werk-e-mail te gebruiken voor persoonlijke zaken

Waarom het gebruik van een zakelijk e-mailaccount voor persoonlijke zaken geen goed idee is.

Veel mensen weten dat het gebruik van een persoonlijk e-mailaccount voor zakelijke correspondentie een slecht idee is, maar zien er niets verkeerds in om een bedrijfsadres te gebruiken voor hun registratie op sociale netwerken, online diensten en andere niet-werkgerelateerde bronnen. Het is ten slotte handig om al uw werk- en persoonlijke berichten in één enkele mailbox te ontvangen.

Dat gezegd hebbende: het zal moeilijk zijn om een gerenommeerde bron te vinden die het aanbeveelt. Van verstoring van het evenwicht tussen werk en privé tot schending van de privacy (management en beheerders kunnen toegang hebben tot uw werk-e-mail), verlies van toegang tot diensten in geval van ontslag, en nog veel meer: de redenen om zakelijke e-mail niet te combineren met persoonlijke e-mail zijn legio. In feite is informatiebeveiliging de eerste overweging die een werknemer ervan zou moeten weerhouden om zijn of haar zakelijke e-mail voor persoonlijke doeleinden te gebruiken.

1. Het maakt profilering makkelijker

Voor het verzenden van een phishing-e-mail naar een specifieke werknemer, verzamelen cybercriminelen eerst online informatie met gebruik van speciale tools om erachter te komen welk adres iemand op sociale netwerken, online platforms en meer gebruikt. Het gebruik van een bedrijfsadres voor niet-zakelijke doeleinden maakt u gemakkelijker te profileren door aanvallers te helpen een sociaal portret van u op te stellen, waardoor u kwetsbaarder wordt voor spear-phishing in de eerste fase van een aanval op het bedrijf.

2. Het vergemakkelijkt spear-phishing

Cybercriminelen kiezen de trucs waarvan zij denken dat die het beste werken bij hun slachtoffers. Als ze erachter komen dat u uw zakelijke e-mailadres hebt gebruikt om u elders te registreren, weten ze dat u waarschijnlijk in een phishing-e-mail trapt. Ze hoeven hun bericht dan alleen maar te vermommen als een legitieme melding van een dienst waar u ook daadwerkelijk voor bent geregistreerd.

3. Het biedt criminelen een rookgordijn

Normaal gesproken is tijd het enige wat een cybercrimineel nodig heeft om een aanval te laten slagen. Daarom sturen veel diensten een bericht naar de rekeninghouder als u of iemand anders probeert in te loggen vanaf een onbekend IP-adres of het wachtwoord probeert te wijzigen. Om de hackers voor te zijn, moet u natuurlijk zo snel mogelijk op de hoogte zijn van die waarschuwingen. Ze zorgen daarom voor een vloedgolf aan meldingen in uw mailbox. Als u uw adres aan externe bronnen hebt gekoppeld, zal uw inbox zich snel vullen met waarschuwingen en alarmen zodra hackers (of hun bots) beginnen te proberen uw sociale netwerk en andere persoonlijke accounts te kraken.

4. Meer massa-phishing en malware in de inbox

Als het op de beveiliging van klantengegevens aankomt, zijn niet alle online bronnen gelijk — vandaar ook de bijna dagelijkse krantenkoppen over online lekken. En gelekte databanken zijn zeer populair bij massa-spammers, die eenvoudig lijsten met adressen kopen om deze te overspoelen met schadelijke links of phishing-berichten. Hoe meer bronnen u aan uw zakelijke e-mailaccount koppelt, hoe meer potentiële bedreigingen u in uw inbox zult zien.

5. U ziet door de bomen het bos niet meer

Over meer berichten in uw inbox gesproken: dat extra volume kan tot problemen leiden. Met een grotere verscheidenheid, bijvoorbeeld e-mails die niet voor uw werk zijn, tussen zakelijke berichten, worden gevaarlijke items moeilijker te herkennen. Hoe meer persoonlijke e-mails u leest tijdens kantooruren, hoe groter de kans dat u per ongeluk op een schadelijke bijlage klikt of een phishing-link opent.

Zelfs als u een werk-e-mailadres niet voor persoonlijke zaken gebruikt, is het belangrijk technische middelen in te zetten om u tegen spam en phishing te beschermen. Hoe meer beschermingslagen, hoe beter. We raden aan om de bedrijfsinfrastructuur tegen phishing te beschermen, en dan zowel op het niveau van de mailserver als de werkstations.

Tips