Kaspersky Antidrone: waar het voor het is en hoe het werkt

Criminelen en onruststokers kunnen drones gebruiken die schade aanrichten bij bedrijven. Zo beschermen we u tegen deze potentiële dreiging.

Er zijn vandaag de dag honderden civiele drone-modellen beschikbaar voor verkoop — van vrij eenvoudige speeltjes tot indrukwekkende luchtvaartuigen die gebouwd zijn om een aanzienlijk gewicht te kunnen dragen. De meeste worden gebruikt voor entertainment of het maken van luchtvideo’s. Maar zoals het geval is met bijna alle technologieën, komt er vroeg of laat iemand die ze voor kwalijke doeleinden gebruikt. Dat creëert vraag naar systemen die ongewenste aanwezigheid in de lucht tegengaan. Die vraag zorgt voor zijn beurt voor aanbod, en onze experts hebben een oplossing gecreëerd: Kaspersky Antidrone genaamd.

Hoe kan je door een drone benadeeld worden?

Om te beginnen is elke civiele drone eerst en vooral een op afstand bestuurbare camera. De wereld heeft natuurlijk al incidenten gezien waarbij drones werden gebruikt door inbrekers om potentiële doelwitten te identificeren en beveiligingssystemen te onderzoeken; of door jagers op krantenkoppen die beelden van de filmsets probeerden te vast te leggen van nog niet vertoonde afleveringen van  Game of Thrones; en door een aantal vreemde individuen die een kijkje wilden nemen in de privélevens van de inwoners van St. Louis.

Drones kunnen ook veel gewicht dragen en daardoor dienen als smokkelvoertuigen. Het klopt dat hun vermogen om gewichten op te tillen nog te wensen overlaat, maar voor bepaalde producten is er niet veel gewicht nodig. Volgens The Washington Times is het gebruik van drones door Mexicaanse drugsbendes wijdverspreid om drugs over de grens met de V.S. te smokkelen. Drones kunnen potentieel ook worden gebruikt om dure materialen te stelen (zoals platina of diamanten) vanuit bewaakte faciliteiten.

En tenslotte is een drone een stuk metaal dat zomaar ergens tegenaan kan botsen. Ik heb het dan nog niet eens over de opzettelijke ram-aanvallen. Er zijn tal van meldingen van ongelukken met drones die tot erg onaangename consequenties hebben geleid.

Hoe bestrijdt u drones

Natuurlijk zijn we niet de eerste die met een idee komen om drones te weren. Andere bedrijven hebben al tal van methodes voorgesteld om iets aan de onbemande luchtvaartuigen te doen. Sommige bieden detectiesystemen die de gebruiker waarschuwen als er sprake is van naderende drones, maar andere proberen deze luchtdreiging actiever te bestrijden.

Sommigen hebben het gebruik van netten voorgesteld; anderen zouden roofvogels trainen om ze te onderscheppen. Sommige systemen gebruiken een vals GPS-signaal om het apparaat te verstoren. Maar de meeste antidrone-oplossingen vertegenwoordigen varianten van een elektromagnetisch kanon dat ontworpen is om de drone neer te halen, en waarvan wij geloven dat dit fundamenteel verkeerd is — en bovendien niet altijd legaal —net als pogingen om de communicatie tussen het apparaat en de afstandsbediening ervan te hacken. Wij geven de voorkeur aan de minst invasieve methode: gerichte onderdrukking van de communicatie tussen de afstandsbediening en de drone.

Zodra het besturingssignaal verbroken wordt, initieert een normale drone onmiddellijk de landingsprocedure of probeert het om naar de lanceerplek terug te keren. Sommige modellen zijn geprogrammeerd om in zulke gevallen te zweven of naar een andere locatie te vliegen, maar dit zijn uitzonderingen op de regel.

Maar het landen van een drone is pas het halve werk. De kern van onze solutie omvat een systeem voor automatische detectie en classificatie van luchtobjecten.

Het principe achter onze methode

Zoals u al kunt raden, fabriceren wij zelf geen storende of detectie-hardware. We zijn een software-bedrijf. Daarom hebben onze experts software geschreven die data van verschillende bronnen gebruikt om drones te detecteren en de antennes erop verstoort en ze zo te dwingt te landen. De oplossing is door onze systeemintegratie-partners aangepast aan de behoeftes en configuratie van de consument.

Primaire detectie

Om te waar te nemen dat er een onbemand luchtvaartuig een beschermd gebied nadert, wordt de primaire detectiemodule gebruikt. Een detectiemodule is virtueel elk soort apparaat dat de luchtruimte van uw gebied kan scannen — een camera, LIDAR, radar of een akoestische sensor. Zelfs IPTV-camera’s kunnen data verstrekken aan ons systeem (op voorwaarde dat ze voldoende lucht bestrijken).

Elke methode kent zijn voor- en nadelen. Onze demo-setup gebruikt een LIDAR — een apparaat dat objecten detecteert en de afstand meet met gebruik van monochromatisch licht (in dit geval een laser). Het klopt dat het een object in de lucht op een kortere afstand kan detecteren dan bijvoorbeeld een radar. Maar het kan ook op veel grotere afstand het onderscheid maken tussen een vogel en een drone. Er is tevens geen speciale licentie voor nodig (in sommige landen is het vrijwel onmogelijk om goedkeuring te verkrijgen voor het gebruik van een radar in een bevolkt gebied; aangezien deze radiosignalen uitzenden die storingen kunnen veroorzaken bij andere uitrustingen).

Classificatie

Zodra er en luchtvaartuig wordt waargenomen (of gehoord), verstuurt de primaire detectiemodule de geschatte coördinaten van het object naar de server en de classificatie- en storingsmodule. Deze module richt een zeer nauwkeurige camera op het vliegende object en focust daarop. De afbeelding wordt naar de server verzonden, waar de daadwerkelijke classificatie plaatsvindt.

Dankzij machine-learning-algoritmes kan ons systeem niet alleen onderscheid maken tussen vogels en drones, maar zelfs het precieze drone-model bepalen. Zodra het programma bevestigt dat het om een onbemand luchtvaartuig gaat, activeert het de gerichte geluidsgeneratie. Het kan inderdaad zo zijn dat aanvallers proberen om de drone te vermommen, maar dan wordt hij simpelweg geclassificeerd als ufo, en de reactie van het systeem op een ufo wordt bepaald door de manier waarop het geprogrammeerd is door de gebruiker. Voor de zekerheid is het beter om het hele beschikbare frequentiebereik te verstoren.

Vereiste uitrusting

Alles hangt in feite af van de behoeftes en middelen van de gebruiker, evenals de integrator. De essentiële componenten zijn de storingsuitrusting die de frequenties dekt die worden gebruikt door drone-fabrikanten, een server om onze software op te draaien, en een zeer nauwkeurige camera. Elk soort primair detectie-apparaat kan worden gebruikt, en apparaten kunnen tevens worden gecombineerd om de detectieprecisie of het bereik te verbeteren.

Eén verstoringsmodule kan één doelwit aanpakken. Dit is normaal gesproken meer dan genoeg, maar als u verwacht aangevallen te worden door hordes aan drones, dan is het systeem eenvoudig op te schalen. De server moet dan sterk genoeg zijn om de inkomende data te verwerken.

Indien nodig, kan er een mobiele oplossing worden ontworpen die op een auto kan worden gezet — niet om onderweg te gebruiken (dit is mogelijk, maar vereist een kleine software-update, en tot dusverre hebben we geen vraag naar deze optie gezien), maar voor veldtoepassingen. Dit is precies de modificatie die ervoor zorgt dat de filmindustrie kan voorkomen dat er ongeautoriseerde beelden worden gemaakt van filmsets.

 

Leer meer, neem contact op met de ontwerpers van deze oplossing en bestel een demo via de Kaspersky Antidrone-website.

Tips