Eerder dit jaar kondigde Apple een reeks nieuwe initiatieven aan die erop gericht zijn een veiligere omgeving te creëren voor kinderen en tieners die de apparaten van het bedrijf gebruiken. Naast dat het makkelijker wordt om accounts voor kinderen aan te maken, belooft het bedrijf ouders de mogelijkheid om de leeftijd van hun kinderen te delen met appontwikkelaars. Zo kunnen ze bepalen welke content ze laten zien.
Apple zegt dat deze updates later dit jaar beschikbaar zullen zijn voor ouders en ontwikkelaars. In dit bericht bespreken we de voor- en nadelen van de nieuwe maatregelen. We bespreken ook wat Instagram, Facebook (en de rest van Meta) ermee te maken hebben en hoe de techgiganten de verantwoordelijkheid over het mentale welzijn van jonge van zich af proberen te schuiven.
Vóór de updates: wat Apple doet om de kinderveiligheid te waarborgen
Voordat we het over toekomstige innovaties van Apple gaan hebben, kijken we eerst even snel naar de huidige stand van zaken rondom ouderlijk toezicht op Apple-apparaten. Het bedrijf introduceerde al in juni 2009 voor het eerst ouderlijk toezicht met de release van de iPhone 3.0 en heeft het sindsdien geleidelijk verbeterd.
Momenteel hebben gebruikers jonger dan 13 jaar een speciaal kinderaccount. Met deze accounts krijgen ouders toegang tot de functies voor ouderlijk toezicht die in de besturingssystemen van Apple zijn ingebouwd. Tieners kunnen tot hun 18e gebruik blijven maken van een kinderaccount, indien hun ouders dat willen.

Zo ziet het beheercentrum voor kinderaccounts van Apple er momenteel uit. Bron
Nu gaan we het hebben over de updates. Het bedrijf heeft een aantal wijzigingen aangekondigd in het kinderacccountsysteem met betrekking tot de manier waarop de ouderlijke status wordt geverifieerd. Daarnaast is het nu mogelijk om de leeftijd van een kinderaccount aan te passen als deze onjuist is ingevoerd. Voorheen was dit niet eens een optie voor accounts van gebruikers jonger dan 13 jaar: Apple stelde voor om te wachten ‘tot het account vanzelf ouder werd’. In sommige gevallen (voor accounts waar de leeftijd net onder de 13 zit) kun je proberen de geboortedatum te veranderen, maar binnenkort heb je zulke trucs niet meer nodig.
Maar wat misschien wel de belangrijkste vernieuwing is, betreft het vereenvoudigen van het aanmaken van deze kinderaccounts. Vanaf nu geldt dat als ouders het apparaat niet instellen voordat hun kind jonger dan 13 jaar het gaat gebruiken, het kind dit zelf kan doen. In dit geval past Apple automatisch leeftijdsgeschikte filters voor webinhoud toe en zijn alleen vooraf geïnstalleerde apps, zoals Notities, Pages en Keynote, toegestaan.
Wanneer het kind voor de eerste keer de App Store bezoekt om een app te downloaden, wordt het kind gevraagd om een ouder te vragen de installatie te voltooien. Totdat de ouders toestemming geven, mogen noch de appontwikkelaars, noch Apple zelf gegevens over het kind verzamelen.
Op dit punt vraagt zelfs de minst technisch onderlegde ouder zich misschien af: wat als mijn kind bij het instellen de verkeerde leeftijd invoert? Bijvoorbeeld 18 jaar, terwijl het kind pas 10 jaar oud is. Klopt het dat ze dan toegang hebben tot de donkerste hoeken van het internet?
Zo is Apple van plan het probleem met leeftijdsverificatie op te lossen
Het belangrijkste nieuwe initiatief dat Apple begin 2025 aankondigde, is gericht op het oplossen van het probleem van online leeftijdsverificatie. Het bedrijf stelt de volgende oplossing voor: ouders kunnen een leeftijdscategorie selecteren en toestemming geven om deze informatie te delen met appontwikkelaars tijdens de installatie of registratie.
Op deze manier zijn ontwikkelaars niet langer afhankelijk van jonge gebruikers die eerlijk hun geboortedatum invoeren, maar kunnen ze gebruikmaken van de nieuwe Declared Age Range API. In theorie kunnen appontwikkelaars leeftijdsinformatie ook gebruiken om hun aanbevelingsalgoritmes weg te sturen van ongepaste content.
Via de API kunnen ontwikkelaars alleen de leeftijdscategorie van een kind zien en niet de exacte geboortedatum. Apple belooft ook dat ouders op elk gewenst moment de toestemming om leeftijdsinformatie te delen, kunnen intrekken.
In de praktijk zal de toegang tot de leeftijdscategorie slechts een extra toestemming worden die jonge gebruikers aan apps kunnen geven (of, waarschijnlijker, niet geven), net als toestemming voor toegang tot de camera en microfoon of om gebruikersacties in apps te volgen.
Hier ligt het grootste minpunt van de oplossing. Tot nu toe heeft Apple geen enkele garantie gegeven dat als een gebruiker de toestemming voor toegang op basis van leeftijdscategorie weigert, hij of zij de gedownloade app niet kan gebruiken.
Op dit moment ligt de beslissing bij de appontwikkelaars, aangezien er geen juridische gevolgen zijn wanneer zij kinderen toegang geven tot ongepaste inhoud. Bovendien zijn veel bedrijven actief op zoek naar manieren om het aantal jonge gebruikers te vergroten, aangezien kinderen en tieners veel tijd online doorbrengen (zie hieronder voor meer informatie).
Laten we tot slot de laatste innovatie van Apple bespreken, namelijk dat het bedrijf het leeftijdsclassificatiesysteem heeft bijgewerkt. Er zijn nu vijf categorieën: 4+, 9+, 13+, 16+ en 18+. Volgens het bedrijf zelf: “Hierdoor krijgen gebruikers een beter inzicht in de geschiktheid van een app en kunnen ontwikkelaars hun apps nauwkeuriger beoordelen.”

Apple heeft het leeftijdsclassificatiesysteem bijgewerkt en het bestaat nu uit vijf categorieën. Bron
Apple en Meta zijn het oneens over wie verantwoordelijk is voor de online veiligheid van kinderen
Het probleem van het online verifiëren van de leeftijd van kinderen is al lange tijd een belangrijk onderwerp. Gebruikers worden natuurlijk niet enthousiast van het idee dat ze iedere keer dat ze een app willen gebruiken hun identiteitsbewijs moet laten zien.
Daarentegen is het vragen om problemen als je ervan uitgaat dat gebruikers altijd eerlijk zijn. Zelfs een 11-jarig kind kan immers een oudere leeftijd invullen om zich te kunnen registreren op TikTok, Instagram of Facebook.
Appontwikkelaars en appstores leggen de verantwoordelijkheid voor het controleren van de leeftijd van kinderen maar al te graag bij de ander. Van de appontwikkelaars is Meta het meest uitgesproken voorstander van het idee dat leeftijdsverificatie de taak is van appstores. Terwijl appstores, en dan met name Apple met de App Store, erop staan dat de verantwoordelijkheid bij de appontwikkelaars ligt.
Velen zien de nieuwe initiatieven van Apple op dit gebied als een compromis. Meta zelf zegt hierover:
Ouders vertellen ons dat ze het laatste woord willen hebben over de apps die hun tieners gebruiken. Daarom steunen wij wetgeving die vereist dat appstores de leeftijd van een kind verifiëren en toestemming van de ouders vragen voordat hun kind een app downloadt.
Mooie woorden natuurlijk, maar in hoeverre zijn ze waar?
Kinderveiligheid is niet hun prioriteit: waarom je techgiganten niet moet vertrouwen
Het lijkt niet helemaal logisch om de online veiligheid van kinderen toe te vertrouwen aan bedrijven die direct profiteren van de verslavende aard van hun producten. Uit lekken van Meta, waaruit we de hierboven genoemde uitspraken over de oplossing van Apple hebben afgeleid, blijkt herhaaldelijk dat het bedrijf zich doelbewust richt op jonge gebruikers.
Sarah Wynne-Williams, voormalig global public policy director bij Facebook (nu Meta), vertelt bijvoorbeeld in haar boek Careless People hoe ze er in 2017 achter kwam dat het bedrijf adverteerders uitnodigde om tieners van 13 tot 17 jaar te targeten op alle platforms van het bedrijf, waaronder Instagram.
Facebook bood destijds de mogelijkheid om advertenties te tonen aan jongeren op hun meest psychologisch kwetsbare momenten, dus wanneer ze zich ‘waardeloos’, ‘onzeker’, ‘gestrest’, ‘verslagen’, ‘angstig’, ‘dom’, ‘nutteloos’ en ‘als een mislukkeling’ voelden. In de praktijk betekende dit bijvoorbeeld dat het bedrijf ging bijhouden wanneer tienermeisjes selfies maakten als signaal om ze advertenties voor schoonheidsproducten te tonen.
Uit een andere lek bleek dat Facebook actief bezig was met het aannemen van werknemers om producten te ontwikkelen die gericht waren op kinderen vanaf zes jaar. Het doel was om de klantenkring uit te breiden. Het doet een beetje denken aan beste praktijken van tabaksfabrikanten uit de jaren 60.
Ook Apple heeft nooit echt prioriteit gegeven aan de online veiligheid van kinderen. De ouderlijke controle was lange tijd vrij beperkt en kinderen maakten snel misbruik van de kwetsbaarheden in het ouderlijk toezicht.
Pas in 2024 werkte Apple eindelijk een kwetsbaarheid weg waarmee kinderen de controles konden omzeilen door simpelweg een specifieke onzinnige zin in de adresbalk van Safari in te voeren. Zo makkelijk konden kinderen de schermtijdinstellingen voor Safari uitschakelen en toegang kijken tot elke website. De kwetsbaarheid werd voor het eerst gemeld in 2021 en het duurde drie jaar voordat het bedrijf actie ondernam.
Inhoudelijke controle: zo help je je kinderen echt
Deskundigen op het gebied van kinderpsychologie zijn het erover eens dat onbeperkte consumptie van digitale content slecht is voor de psychische en fysieke gezondheid van kinderen. In zijn boek The Anxious Generation uit 2024 beschrijft de Amerikaanse psycholoog Jonathan Haidt hoe het gebruik van smartphones en sociale media onder tienermeisjes kan leiden tot depressie, angst en zelfs zelfbeschadiging. Wat jongens betreft, wijst Haidt op de gevaren van overmatige blootstelling aan videogames en pornografie tijdens hun vormingsjaren.
Apple heeft misschien een stap in de goede richting gezet, maar dat zal niets opleveren als externe appontwikkelaars niet meewerken. En zoals het voorbeeld van Meta laat zien, lijkt het voorbarig om te vertrouwen op hun eerlijkheid en integriteit.
Daarom is het, ondanks alle innovaties van Apple, goed om zelf ook nog maatregelen te nemen. Als je de controle wilt behouden over wat en hoeveel je kind consumeert op het internet, met minimale inmenging in zijn of haar leven, hoef je niet verder te zoeken dan Kaspersky Safe Kids.
Met Kaspersky Safe Kids kun je rapporten bekijken met informatie over de activiteiten van je kind in apps en online in het algemeen. Hiermee kun je beperkingen op je eigen manier aanpassen en digitale verslaving voorkomen door ongepaste inhoud in zoekresultaten te filteren en, indien nodig, specifieke sites en apps te blokkeren.
Met welke andere online bedreigingen worden kinderen geconfronteerd en hoe kun je deze neutraliseren? Belangrijke gerelateerde artikelen:
De juiste keus maken: de eerste gadget voor jouw kind
Veiligheidstips voor de terugkeer naar school
Bedreigingen voor de terugkeer naar school: gadgets
Bedreigingen voor de terugkeer naar school: sociale netwerken
Bedreigingen voor de terugkeer naar school: virtuele klaslokalen en videoconferenties
Kinderen veilig houden: een nieuwe variatie op een oud thema