10 COVID-lessen: beschouwingen op het jaar van de pandemie

Het is een woelig jaar geweest sinds de pandemie officieel begon. Wat hebben de nieuwe en uitdagende omstandigheden ons geleerd?

Een jaar geleden, op 11 maart, verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie officieel een pandemie. We hebben het afgelopen jaar allemaal anders beleefd en hebben dus ook allemaal onze eigen unieke ervaringen. Maar sommige zaken hadden we allemaal met elkaar gemeen. We kunnen niet blijven stilstaan bij al het slechts. Laten we in plaats daarvan eens op het positieve focussen. Welke lessen hebben we gedurende de afgelopen 365 dagen geleerd?

1. Handen wassen, en niet alleen voor het eten

Het heeft de mensheid meer dan 3000 jaar gekost om de ideeën van Hippocrates en Avicenna ter harte te nemen. Dat noem ik nog eens vooruitgang.

Nu hebben we niet alleen geleerd om onze handen te wassen, maar ook dat we onze telefoons best eens schoon kunnen maken. Isopropylalcohol is de beste manier om bacteriën van onze slimme apparaten af te krijgen.

Als we het microbiologische aspect even laten voor wat het is, zien we dat de mensheid zich heeft gerealiseerd dat Instagram-kiekjes er een stuk beter uitzien op een schoon scherm. Het verwijderen van jarenlange ophoping van stof van de speaker en microfoon zorgt daarnaast ook nog eens voor een veel betere geluidskwaliteit (opmerking: Blu Tack is al dat u nodig hebt.

2. Mondkapjes dragen

Sommige landen deden dit al eerder, maar de globale acceptatie van het dragen van mondkapjes vond pas echt plaats in 2020.

Weinig mensen zullen het er niet mee eens zijn dat rekening houden met anderen tijdens een flinke niespartij zowel makkelijk als goed is. Maar voor 2020 stond je nog voor gek als je in Europa of de Amerikaanse continenten in het openbaar een mondkapje droeg. Dat stond zo ongeveer gelijk aan naakt op straat rondlopen.

Nu is het tegenovergestelde het geval: de meeste mensen voelen zich ongemakkelijk als ze geen mondkapje dragen.

3. In uw pyjama werken (of niet)

Omdat we nu veelal thuiswerken, gaan we wat ontspannender met bepaalde dingen om. Sommige mensen lopen in eigen huis nog altijd rond in hun nette lederen schoenen — ieder heeft zo zijn eigen ding — maar voor de meeste mensen is de kantooroutfit verleden tijd geworden.

Wat eerst nog als slaapkleding werd beschouwd, is nu smart casual. Mode draait nu vooral om de op de webcam zichtbare bovenkant van iemands kleding in plaats van de onderkant. Merken zijn begonnen met het printen van hun logo’s net onder de keel, en we wachten nog op de terugkeer van het nepoverhemd.

Maar we dwalen af. Het belangrijkste punt is dat we ons minder zorgen zijn gaan maken over in ieder geval één onderdeel van ons voorkomen.

 

4. Uw eigen IT-afdeling vormen

Als er geen tech support in de buurt is, leert u al snel handige IT-vaardigheden voor uzelf en uw huishouden.

Geen wifi in de keuken? Geen probleem. Geen webcam bij de hand? Probeer het eens met een telefoonhouder uit de auto en een oude telefoon. Browser bedolven onder pushmeldingen? Schakel ze uit en geniet van uw nieuwe digitale rust.

Op deze manier zitten de mensen die nu actief zijn in de tech support binnenkort zonder baan.

5. Uw microfoon dempen in Zoom

Nee, eigenlijk is dit nog altijd een utopie. Niet iedereen kent deze truc al, we horen immers nog altijd zware ademhalingen of nog erger tijdens de groepsgesprekken. De meesten van ons schakelen inmiddels echter al bijna automatisch de microfoon en webcam uit voordat het volgende videogesprek van de dag wordt opgestart. Dat is duidelijke vooruitgang.

Maar even serieus: de mensheid is een stuk vaardiger geworden in het op afstand communiceren. Waar eerder nog fysieke vergaderingen en ellenlange zoektochten naar een lege vergaderruimte voor nodig waren (of zelfs transcontinentale vluchten), is nu heel goed even snel tussendoor te doen.

6. Samenwonen met uw familie/huisgenoten

En dan hebben we het over samenwonen, niet elkaar twee keer per dag eventjes tegenkomen. Het constante contact bleek lastiger dan verwacht, en niet iedereen is hier even goed in. Dat gezegd hebbende, mensen hebben ook weer tal van nieuwe manieren gevonden om met de leden van hun huishouden te communiceren.

7. Het missen van het gesprek bij de koffiemachine

Sommige mensen hebben hier nog altijd last van, maar wellicht heeft het onze werktijden ook efficiënter gemaakt?

 

8. Het waarderen van het comfort in huis

Persoonlijke problemen in de “dat kan wel even wachten”-categorie zijn nu een stuk dringender geworden. Als uw huis echt uw wereld vormt, zorgt het uitstellen van dingen alleen maar voor een langere lijdensweg.

Een van onze collega’s biechtte bijvoorbeeld op dat ze pas een aantal maanden geleden had besloten om een werkbureau aan te schaffen. Nu zou ze willen dat ze niet zolang had gewacht!

9. Het simpel houden

U hoeft niet de halve wereld over te vliegen om uzelf te vermaken. Een wandeling door de buurt is wellicht niet zo spannend als een exotische safari, maar het aanschouwen van de lokale omgeving is helemaal zo slecht nog niet. Dit zit ons toch wel een beetje dwars. We missen het reizen enorm en kijken er erg naar uit om dat weer te kunnen doen, maar ondertussen kunnen we allerlei nieuwe dingen ontdekken in een bekende omgeving.

10. Het aanpassen aan verandering

Veel dingen uit het afgelopen jaar zijn angstaanjagend en onaangenaam geweest, maar met de juiste dosis kan zelfs vergif een medicinale werking hebben. De pandemie heeft onze gebruikelijke patronen door de war geschopt en ons gedwongen tot aanpassen.

We kunnen alleen maar hopen dat we alle positievere gevolgen van de pandemie in ons leven blijven gebruiken als we weer terugkeren naar normalere omstandigheden.

Tips