Zo blijft u gezond als u vanuit huis werkt in een semipermanente semi-quarantaine

U kunt een digital comfort zone ontwerpen waar u niet meer weg wilt.

In de lente, toen een groot gedeelte van de wereld in lockdown ging, dachten velen van ons dat we na een maand of twee thuiszitten weer zouden terugkeren naar het gewone leven. Er gingen twee maanden voorbij, toen nog een derde en een vierde, maar dat normale leven is nog altijd niet in zicht.

Veel bedrijven hebben hun deuren weer geopend, maar we zijn nog altijd voorzichtig met drukke ruimtes; veel kantoren en andere ruimtes zijn nog gesloten, en weinig mensen zijn bereid om een vliegtuig of zelfs een trein te nemen. Sommigen werken vanuit huis en anderen hebben helaas helemaal geen werk meer.

Natuurlijk hopen we er nog altijd op dat deze donkere wolken spoedig zullen opklaren. Een effectief vaccin, groepsimmuniteit of verbeterde behandelingen: er zal heus wel sprake zijn van positieve ontwikkelingen. De mensheid heeft immers eerder met ernstige problemen te maken gehad.

Deze onzekere tijden zorgen echter wel voor een deuk in het optimisme. “Een maand of twee” kan wel eens jaren worden, en dat vereist een omschakeling qua mentaliteit en meer dan alleen een comfortabele bureaustoel. Mensen moeten zich aanpassen en hun leven inrichten op basis van deze nieuwe werkelijkheid.

Om veilig te blijven kan het nieuwe normaal een beperking wat betreft open kantoren, openbaar vervoer en drukke evenementen en bijeenkomsten betekenen, in combinatie met het doorbrengen van meer tijd thuis, in de auto of in de frisse lucht (als het weer dit toelaat). Het is belangrijk om veelgebruikte ruimtes zo in te richten dat er sprake is van optimaal comfort en productiviteit.

Voor deze pandemie besteedde u wellicht geen aandacht aan eventuele gebreken in uw huis, het echte leven speelde zich immers af op kantoor, in de kroeg, de sportschool of waar u uw vrije tijd dan ook doorbracht. Maar nu zowel ons werk als ons sociale leven zich vooral thuis afspelen, is die situatie veranderd.

Kunnen leden van het huishouden op vredige wijze samen aan het werk zijn in de woonkamer? En zo niet, werkt de wifi in de keuken wel goed genoeg? Is uw computer oerdegelijk of is hij continue aan het updaten of haperen? Hoe staat het met uw webcam? Zitten uw kinderen, die niet meer buiten zicht op school zitten, urenlang YouTube-video’s op het hoogste volume te kijken? Is het met alles wat er gaande is nog mogelijk om u op uw werk te concentreren, of maakt u zich zorgen over heit feit dat u dit vanwege het bovenstaande allemaal kwijt kunt raken?

Misschien is de gedachte dat u niet alleen staat in uw zorgen en problemen geruststellend. We zitten allemaal in hetzelfde virtuele bootje, en we moeten er allemaal mee leren omgaan.

Een enorm nieuw huis kopen met een hele reeks aan kantoorruimtes en een privésportschool zou een aantal van deze problemen oplossen. Maar er zijn minder radicale en meer voor de hand liggende maatregelen die uw vooruitzicht en humeur kunnen verbeteren zonder met geld te hoeven smijten.

Bent u er klaar voor? Daar gaan we.

Tijd en ruimte

De grootste zorg voor thuiswerkers is misschien wel het feit dat de grenzen wat betreft tijd en ruimtes tussen werk en privé komen te vervagen. Als u nog geen scheidslijnen hebt opgesteld met alle leden van uw huishouden, dan is dit het moment.

Bij ons bedrijf hanteren we bijvoorbeeld een streng “stop met werken”-tijdstip, en hierna werken we alleen nog bij noodgevallen. (Noodgevallen vinden niet vaker dan één keer per maand plaats; als zoiets vaker gebeurt, dan is het een regelmatige gebeurtenis. Dus als dat ervoor zorgt dat mensen vaak moeten overwerken, moeten we hier iets aan doen, en wel tijdens de normale werktijden!) Familieleden wisselen elkaar op bepaalde dagen af voor de beste werkplek in de woonkamer. Bij mij thuis mogen we bijvoorbeeld niet over ons werk praten in de keuken na 21.00 uur.

Het is vaak onmogelijk voor alle inwoners in een huis om harmonieus in één woning te werken, en zeker op drukke dagen denkt u misschien weleens na over het huren van een kantoorruimte in een nabijgelegen hotel. Veel mensen doen dit al.

Rust en stilte

Als uw huis uw kantoorruimte is, is het minimaliseren van informatieruis essentieel. Dat betekent het uitschakelen van onnodige pushmeldingen in browsers en het dempen of uitschakelen van meldingen voor e-mails, messengers en alle andere apps en diensten die om uw aandacht strijden.

Nu u toch bezig bent, kunt u ook uw sociale netwerken zo instellen dat deze zo weinig mogelijk informatie lekken. Om u hierbij te helpen, hebben we hier een gespecialiseerde privacy-website voor u.

We raden ook aan om koptelefoons te gebruiken voor videoconferenties en video-activiteiten voor het welzijn van andere leden van uw huishouden.

Internet

In 2020 kan het beschikken over kwalitatief internet in uw huis letterlijk een kwestie van leven en dood zijn. U hebt daarom een betrouwbare provider nodig, een back-up-optie voor het geval de communicatie faalt en goed wifi-bereik in het hele huis.

Wij kunnen u niet helpen bij de keuze voor een provider, want de opties variëren per locatie. U kunt echter wel een kijkje nemen bij ons gids voor geweldig thuiswifi — van het analyseren van het signaal van de buren tot het bouwen van een trendy mesh-netwerk. En om twee vliegen met één router te slaan, kunt u tegelijkertijd uw eigen wifi-gastnetwerk instellen. Ondanks de naam is een gastnetwerk niet zozeer voor gasten, maar eerder voor alle slimme apparaten die in uw huis als paddenstoelen uit de grond schieten. Om veiligheidsredenen is het het beste om uw digitale dierentuin naar een apart netwerk te verplaatsen.

Hardware en software

Het kan zijn dat er wat geïnvesteerd moet worden. Bij een semipermanent thuiskantoor hoort een comfortabele bureaustoel, een groot genoeg bureau en een goed scherm. Het behandelen van rugklachten, vermoeide ogen en het carpale-tunnelsyndroom zal op de lange termijn een stuk duurder uitvallen.

Zorg er om humeur te beschermen ook voor dat die vervelende computer-lags zijn opgelost. Als uw hardware in een behoorlijke staat verkeert, dan zal op een dag een upgrade helpen, maar u kunt dat uitstellen en in plaats daarvan beginnen met het tweaken van de software. Over het algemeen kan worden gesteld dat alle prestaties van een computer verbeterd worden bij het verbeteren van de gaming-prestaties, dus we stellen voor om daarmee te beginnen.

Om de beschikbare middelen te optimaliseren kunt u wat elektronische rommel uit de kast halen en kijken of u deze aan de omstandigheden kunt aanpassen. Een oude smartphone kan bijvoorbeeld dienstdoen als webcam en een iPad kan omgetoverd worden tot e-reader, een fotolijst of zelfs een extra scherm als hij niet te oud is.

Beveiliging

Dit onderwerp konden we natuurlijk niet overslaan! Onze gids voor het waterdicht maken van uw digitale leven, geschreven door een infosec-expert van wereldklasse, is het lezen absoluut waard. En als u dan toch bezig bent, spit even door uw online accounts en verwijder accounts die u niet meer gebruikt (hier leest u waarom). Breng ook u wachtwoorden op orde — wachtwoorden worden constant vergeten of men raakt ze kwijt.

Wij zijn van plan om onze verzameling aan posts over hoe u uw digital comfort zone vindt regelmatig aan te vullen. Artikelen over dit onderwerp zullen onder die tag verschijnen, dus neem regelmatig een kijkje om meer te weten te komen over hoe een digitale make-over uw leven beter en eenvoudiger kan maken, zelfs nadat de huidige pandemie tot een einde is gekomen.

Tips