Nieuwe oplossing van Kaspersky uitgeroepen tot Product van het jaar door AV-Comparatives

AV-Comparatives heeft onze nieuwe Kaspersky Standard uitgeroepen tot Product van het jaar. Dit is de hoogste onderscheiding die wordt toegekend door dit gerenommeerd, onafhankelijk laboratorium dat gespecialiseerd is in het testen van beveiligingsoplossingen.

Geweldig nieuws! De nieuwste generatie van onze beveiligingsoplossingen voor thuisgebruikers heeft de onderscheiding Product van het jaar 2023 ontvangen. Het is het resultaat van uitgebreide tests in meerdere fasen, uitgevoerd door het onafhankelijke Europese testlaboratorium AV-Comparatives in de loop van 2023, waarbij 16 beveiligingsoplossingen van populaire leveranciers werden onderzocht en geëvalueerd. Dit is wat deze overwinning betekent, waaruit deze bestaat, hoe de tests zijn uitgevoerd en welke andere awards we hebben gewonnen.

Kaspersky Standard uitgeroepen tot Product van het jaar 2023 door AV-Comparatives

Onze Kaspersky Standard-beveiligingsoplossing werd na grondige tests door AV-Comparatives uitgeroepen tot Product van het jaar 2023

Wat betekent ‘Product van het Jaar’ eigenlijk?

De tests zijn uitgevoerd op onze basisbeveiligingsoplossing voor thuisgebruikers, [Kaspersky Standard placeholder], maar de uitstekende resultaten zijn in gelijke mate van toepassing op al onze endpointproducten. De reden is simpel: al onze oplossingen maken gebruik van dezelfde detectie- en beveiligingstechnologieën die grondig zijn getest door AV-Comparatives.

Deze toponderscheiding, Product van het jaar 2023, is dus ook van toepassing op onze meer geavanceerde oplossingen voor beveiliging thuis: Kaspersky Plus en Kaspersky Premium, en ook onze zakelijke producten, zoals Kaspersky Endpoint Security for Business en Kaspersky Small Office Security.

Dus, wat is er nodig om de felbegeerde titel Product van het jaar te verdienen?

Een beveiligingsoplossing moet het hele jaar door zeven tests ondergaan en in elk ervan consistent de hoogste Advanced+ score behalen. In deze tests worden de kwaliteit van de bescherming tegen veelvoorkomende bedreigingen en gerichte aanvallen, de weerstand tegen false positives en de impact op de algehele systeemprestaties onderzocht. Deze gouden driehoek van meetgegevens vormt de basis van een uitgebreide evaluatie van de prestaties van beveiligingsoplossingen.

Dat de tests gedurende een jaar continu plaatsvinden, is belangrijk omdat ontwikkelaars van malware nauwelijks met hun duimen zitten te draaien; er komen voortdurend nieuwe bedreigingen bij en bestaande veranderen met adembenemende snelheid. Daarom moeten ontwikkelaars van beveiligingsoplossingen hetzelfde tempo aanhouden. Daarom is het misleidend om de prestaties op één bepaald moment te beoordelen. Om een juist beeld te krijgen van de effectiviteit van een oplossing zijn uitgebreide en herhaalde tests het hele jaar door nodig. En dat is precies wat AV-Comparatives doet.

AV-Comparatives onderzocht in haar tests 16 beveiligingsoplossingen van de grootste leveranciers. Het winnen van zo’n belangrijke wedstrijd toont duidelijk aan dat onze producten het hoogste niveau van bescherming bieden.

Deelnemers van de AV-Comparatives 2023 Test

Deelnemers van de AV-Comparatives 2023 Test

De zeven testrondes, waarvan sommige afzonderlijk enkele maanden duurden, waaraan onze bescherming deelnam om uiteindelijk de prijs Product van het jaar te winnen, waren de volgende:

 1. Maart 2023: Malware Protection Test voorjaarsserie
 2. April 2023: Performance Test voorjaarsserie
 3. Februari-mei 2023: Real-World Protection Test eerste serie
 4. September 2023: Malware Protection Test najaarsserie
 5. September-oktober 2023: Advanced Threat Protection Test
 6. Oktober 2023: Performance Test najaarsserie
 7. Juli-oktober 2023: Real-World Protection Test tweede serie

Om de titel Product van het jaar van AV-Comparatives te verdienen, moet een beveiligingsoplossing in elke testfase de hoogste score behalen. En ons product ging de uitdaging aan: in elk van de hierboven genoemde tests behaalde [Kaspersky Standard placeholder] de hoogste score, Advanced+.

AV-Comparatives-prijzen ontvangen door Kaspersky in tussentijdse tests in 2023

De prijs Product van het jaar ging naar Kaspersky Standard. Hiermee werden de hoogste cijfers behaald in alle zeven tests van AV-Comparatives in 2023

Hoe AV-Comparatives beveiligingsoplossingen test

Nu gaan we de testmethodologie van AV-Comparatives nader bekijken. De verschillende tests worden gebruikt voor een evaluatie van de verschillende mogelijkheden van de deelnemende beveiligingsoplossingen.

Malwarebeschermingstest

AV-Comparatives-prijzen ontvangen door Kaspersky voor tussentijdse beveiligingstests in 2023

Bij deze test wordt het vermogen van de oplossing onderzocht om veel voorkomende malware te detecteren. In de eerste fase van de test worden kwaadaardige bestanden (AV-Comparatives gebruikt iets meer dan 10.000 malware-samples) naar de schijf van de testcomputer geschreven, waarna deze door de geteste beveiligingsoplossing wordt gescand – in eerste instantie offline, zonder internettoegang, en vervolgens online. Eventuele kwaadaardige bestanden die tijdens het statisch scannen door de beschermende oplossing zijn gemist, worden vervolgens uitgevoerd. Als het product er niet in slaagt alle acties van de malware binnen een bepaalde tijd te voorkomen of ongedaan te maken, wordt de dreiging als gemist beschouwd. Op basis van het aantal gemiste bedreigingen kent AV-Comparatives een beschermingsscore toe aan de oplossing.

Tijdens deze test worden de beveiligingsoplossingen ook beoordeeld op ‘false positives’. Bescherming van hoge kwaliteit mag niet ten onrechte onschuldige toepassingen of veilige activiteiten markeren. Als er te vaak waarschuwingen komen, zal de gebruiker de waarschuwingen gaan negeren, en vroeg of laat slaat de malware dan toe. Om nog maar te zwijgen van het feit dat valse alarmen buitengewoon vervelend zijn.

De uiteindelijke score is gebaseerd op deze twee statistieken. Een Advanced+-score betekent betrouwbare bescherming met een minimum aan false positives.

Test voor echte bescherming

AV-Comparatives-prijzen ontvangen door Kaspersky in de tussentijdse tests voor echte bescherming in 2023

Deze test richt zich op bescherming tegen de meest actuele webgehoste bedreigingen op het moment van testen. Malware (zowel kwaadaardige bestanden als webexploits) is op internet aanwezig en de geteste oplossingen kunnen hun hele arsenaal aan ingebouwde beveiligingstechnologieën inzetten om de bedreigingen te detecteren. Detectie en blokkering van een bedreiging en vervolgens het ongedaan maken van alle wijzigingen kan in elk stadium plaatsvinden: bij het openen van een gevaarlijke link, bij het downloaden en opslaan van een kwaadaardig bestand, of wanneer de malware al actief is. In elk van deze gevallen wordt de oplossing als succesvol beschouwd.

Net als voorheen wordt zowel het aantal gemiste bedreigingen als het aantal false positives meegenomen voor de eindscore. Advanced+ wordt toegekend aan producten met een minimale score voor beide statistieken.

Test voor geavanceerde bescherming tegen dreigingen

AV-Comparatives-prijs ontvangen door Kaspersky in de test voor geavanceerde bescherming tegen dreigingen in 2023

Deze test beoordeelt het vermogen van de oplossing om gerichte aanvallen te weerstaan. Daartoe ontwerpt en lanceert AV-Comparatives 15 aanvallen die aanvallen uit de echte wereld simuleren, met behulp van diverse tools, tactieken en technieken, met verschillende beginvoorwaarden en langs verschillende vectoren.

Er wordt ook een test op false positives uitgevoerd. Hiermee wordt gecontroleerd of de oplossing mogelijk risicovolle, maar niet noodzakelijkerwijs gevaarlijke, activiteiten blokkeert (zoals het openen van e-mailbijlagen), waardoor het beschermingsniveau wordt verhoogd ten koste van het gebruikersgemak en de productiviteit.

Prestatietest

AV-Comparatives-onderscheidingen ontvangen door Kaspersky in tussentijdse prestatietests van 2023

Een ander cruciaal aspect bij de evaluatie van een beveiligingsoplossing is de impact ervan op de systeemprestaties. Hier emuleren de laboratorium-engineers een aantal typische gebruikersscenario’s om te evalueren hoe de geteste oplossing hun runtime beïnvloedt. De lijst met scenario’s omvat:

 • Bestanden kopiëren en opnieuw kopiëren
 • Archiveren en uitpakken van bestanden
 • Programma’s installeren en verwijderen
 • Programma’s starten en opnieuw opstarten
 • Bestanden downloaden van internet
 • Internetgebruik

Bovendien wordt de afname van systeemprestaties gemeten ten opzichte van de PCMark 10-benchmark.

Op basis van deze metingen berekent AV-Comparatives de totale impact van elke oplossing op de systeemprestaties (hoe lager deze waarde, hoe beter). Het bedrijf past vervolgens een statistisch model toe om een eindscore aan de producten toe te kennen: Advanced+, Advanced, Standard, Tested of Not passed. Uiteraard betekent Advanced+ een minimale impact op de computerprestaties.

Welke andere AV-Comparatives-prijzen heeft Kaspersky in 2023 in de wacht gesleept?

Niet alleen is [placeholder Kaspersky Standard] benoemd tot Product van het jaar, maar onze producten ontvingen in 2023 ook verschillende andere belangrijke onderscheidingen op basis van de tests van AV-Comparatives:

 • Echte bescherming in 2023 – Zilver
 • Malwarebescherming in 2023 – Zilver
 • Geavanceerde bescherming tegen bedreigingen voor consumenten in 2023 – Zilver
 • Beste totale snelheid in 2023 – Brons
 • Laagste aantal false positives in 2023 – Brons
 • Gecertificeerde, geavanceerde bescherming tegen dreigingen in 2023
 • Strategische leider 2023 voor de eindpuntpreventie- en responstest 2023
 • Goedgekeurde zakelijke ondernemingsbeveiliging 2023

We streven er al lang naar om onafhankelijk onderzoek door erkende testlaboratoria te gebruiken om de kwaliteit van onze oplossingen onpartijdig te laten beoordelen en geïdentificeerde zwakke punten aan te pakken bij het upgraden van onze technologieën. Al 20 jaar lang test het onafhankelijke testlaboratorium AV-Comparatives onze oplossingen. Het bedrijf bevestigt keer op keer onze kwaliteit van bescherming en reikt er dan ook een groot aantal onderscheidingen voor uit.

Gedurende de hele twintig jaar hebben we zeven keer de eerste plaats voor Product van het jaar ontvangen; geen enkele andere leverancier van beveiligingsoplossingen heeft zoveel overwinningen geboekt. En als we daarbij alle onderscheidingen voor uitmuntende producten en topbeoordelingen optellen die we in de loop der jaren ook hebben ontvangen, blijkt dat de beveiligingsoplossingen van Kaspersky in 20 jaar tijd maar liefst 16 keer toponderscheidingen hebben ontvangen van de experts van AV-Comparatives!

Daarnaast heeft AV-Comparatives ons ook de volgende prijzen toegekend:

 • 57 gouden, zilveren en bronzen medailles in verschillende gespecialiseerde tests
 • Twee opeenvolgende Strategic Leader-onderscheidingen in 2022 en 2023, voor uitstekende resultaten in de bescherming tegen gerichte aanvallen (met de Kaspersky EDR Expert-oplossing)
 • Bevestiging van 100% bescherming tegen manipulatie (anti-manipulatietest van 2023)
 • Bevestiging van 100% bescherming tegen LSASS-aanvallen (LSASS Credential Dumping Test 2022)
 • Bevestiging van hoogwaardige Network Array Storage-bescherming (test van AV-oplossing voor opslag)
 • en tal van andere prijzen

Lees meer over de prijzen die we hebben ontvangen en bekijk onze prestatiedynamiek in onafhankelijke tests uit verschillende jaren door onze TOP 3 Metrics-pagina te bezoeken.

Tips