Eersteklas dreigingsbescherming

Kaspersky-producten kwamen in 2021 in de meeste onafhankelijke tests als beste uit de bus.

De effectiefste antivirusprogramma's van 2021

Hoe kiest u de beste beveiligingsoplossing voor een bedrijf of huis, als u bedenkt dat gebruikersbeoordelingen niet helemaal pluis of bevooroordeeld kunnen zijn, en advertenties altijd voor het team van een ontwikkelaar zijn? Gelukkig is er ook een betrouwbare bron van informatie in de vorm van gerenommeerde laboratoria die gespecialiseerd zijn in het testen van cyberbeveiligingsoplossingen. Ten eerste beschikken zij over de vaardigheden en ervaring die nodig zijn voor een deskundige evaluatie. Aan de andere kant zijn ze onafhankelijk van de testdeelnemers. Deze laboratoria publiceren regelmatig de resultaten van hun onderzoeken, en wij helpen u graag om daar meer inzicht in te krijgen.

In plaats van duizend woorden

Er zijn tal van goed aangeschreven testlaboratoria, die elk jaar weer tientallen onderzoeken uitvoeren. Als gevolg daarvan is de hoeveelheid beschikbare informatie aanzienlijk, en is het voor gebruikers met een beperktere kennis eenvoudig om door de bomen het bos niet meer te zien. Om het gemakkelijker te maken stelt Kaspersky zijn eigen jaarlijkse overzicht samen van de tests die zijn uitgevoerd door AV-Test, AV-Comparatives, MRG Effitas, SE Labs en andere grote spelers. We bestrijken zowel allround als zeer specifieke onderzoeken – bijvoorbeeld hoe goed de oplossingen van verschillende vendors ransomware of spyware aanpakken.

Na alle resultaten te hebben verzameld, brengen wij ze samen in onze TOP3-grafiek. Deze infographic beoordeelt beveiligingsontwikkelaars op drie criteria tegelijk: (i) hoe actief ze aan tests hebben deelgenomen (horizontale as), (ii) hoe vaak ze de top 3 hebben gehaald (verticale as), en (iii) hoe vaak ze de eerste plaats hebben behaald (diameter van de respectieve cirkel).

Het algemene resultaat is dus gemakkelijk te zien: hoe groter de cirkel met de naam van de verkoper, en hoe verder naar rechts en hoe hoger, hoe beter zijn producten het gedurende het afgelopen jaar hebben gedaan. In totaal hebben we in 2021 aan 75 onafhankelijke tests deelgenomen; in 84% daarvan behoorden we tot de top 3, en in 57 tests eindigden onze producten op de eerste plaats.

Hoe groter de cirkel, hoe vaker de oplossingen van het bedrijf in onafhankelijke tests als eerste uit de bus kwamen

Hoe groter de cirkel, hoe vaker de oplossingen van het bedrijf in onafhankelijke tests als eerste uit de bus kwamen

In 2021 behoorden de Kaspersky-oplossingen tot de top 3 van meest geteste antivirus- en beveiligingsproducten. Onze oplossingen behaalden meer podiumplaatsen dan welke andere ook. De bescherming van Kaspersky eiste ook het hoogste aantal nummer één-plaatsen op. Dit betekent dat de meeste gespecialiseerde testlaboratoria de hoge prestaties van onze oplossingen erkennen – zowel die voor bedrijven als voor particulieren.

Alles gecontroleerd

Een andere reden waarom we ervoor zorgen dat onze producten aan zoveel mogelijk tests deelnemen, is dat cyberbedreigingen te divers zijn geworden voor één allesomvattend onderzoek. Hier volgen een aantal van de gespecialiseerde tests die onze beveiligingsoplossingen hebben doorstaan.

Ransomware

Tijdens de tests werden de deelnemende antivirusoplossingen geconfronteerd met verschillende families van ransomware in zowel bedrijfs- als thuisopstellingen. Deze tests kunnen heel boeiend zijn – zo boeiend zelfs dat we een apart artikel aan een van hen hebben gewijd.

Bestandsloos

Bij bestandsloze aanvallen wordt er, zoals de naam al zegt, geen gebruik gemaakt van bestanden op apparaten van gebruikers, zodat ze moeilijk te detecteren zijn. De tests evalueren niet alleen het succespercentage, maar ook de tijd die nodig is om bestandsloze aanvallen op te sporen.

Kwetsbaarheden en exploits

Cybercriminelen gebruiken exploits om een systeem aan te vallen via kwetsbaarheden, dus de tests beoordelen de snelheid waarmee deze worden opgespoord en geëlimineerd.

APT-aanvallen

Om een belangrijk doelwit te bereiken, voeren cybercriminelen soms aanvallen die uit meerdere fases bestaan uit en creëren ze unieke tools. Bij het testen van de verdediging tegen APT-aanvallen testen onderzoekers het vermogen van oplossingen om onbekende en gloednieuwe bedreigingen te detecteren en te blokkeren.

Phishing

Tijdens phishing-tests simuleren deskundigen het gedrag van doorsnee internetgebruikers en evalueren ze hoe snel en doeltreffend de bescherming tegen gegevensdieven aanslaat.

Stalkerware

Stalkerware verwijst naar semilegale tracking-apps die iedereen online kan kopen. Mensen installeren deze vaak heimelijk op het toestel van een partner of echtgenoot om hun locatie te controleren, hun contacten en berichten te lezen, hun foto’s te bekijken, enzovoort.

Vanwege hun semilegale status kan stalkerware formeel niet als malware worden aangemerkt. Om deze reden knijpen sommige beveiligingsontwikkelaars liever een oogje dicht en besteden ze niet de nodige aandacht aan bescherming tegen dit soort programma’s. Maar wij zijn het daar niet mee eens: wij vinden het belangrijk om onze klanten te beschermen tegen tracking-apps, en doen ons best om ervoor te zorgen dat onze producten stalkerware effectief detecteren en de slachtoffers hiervoor waarschuwen.

Foutpositieven

Een goede beveiligingsoplossing elimineert niet alleen bedreigingen, maar valt de gebruiker ook niet lastig met onbeduidende zaken. Onderschat niet hoe belangrijk dit is: als uw antivirusoplossing constant alarm slaat om niets, zult u het op een gegeven moment niet meer serieus nemen.

Houd er ook rekening mee dat sommige veiligheidsontwikkelaars hun minder dan perfecte technologieën proberen te compenseren door alarm te slaan bij de geringste mogelijkheid van een bedreiging. Daarom is het aantal foutpositieven vaak een goede indicator van de werkelijke kwaliteit van de bescherming: hoe minder, hoe beter. De meeste onafhankelijke tests vermelden dan ook het aantal foutpositieven naast het vermogen om bedreigingen op te sporen.

Deskundige mening

Ter samenvatting: in 2021 doorstonden Kaspersky-producten talloze tests met vlag en wimpel, en onafhankelijke deskundigen bevestigden opnieuw het leiderschap van het bedrijf op de markt voor beveiligingsoplossingen. Natuurlijk zijn we niet van plan op onze lauweren te rusten en willen we onze technologieën blijven ontwikkelen om uw apparaten volledig te beschermen tegen alle bedreigingen. Blijf veilig!

Tips