Onafhankelijkse test en Kaspersky’s awards

Wie beoordeelt beveiligingsoplossing en hoe gaat dat? Wij schrijven hier over de tests en awards van het afgelopen jaar.

Met zo veel beveiligingsoplossingen op de markt is het navigeren door de testresultaten en onafhankelijke reviews nog niet zo eenvoudig. Elke vendor beweert de beste producten aan te bieden, maar hoe maakt u de beste keuze voor uw specifieke situatie? En dan hebben we het nog niet eens over belangrijke features zoals een wachtwoordmanager of een VPN, laat staan belangrijke zorgen zoals computersnelheid en gaming-focus. En wat als u een Mac hebt?

Er is natuurlijk geen tekort aan online reviews, al kan het goed zijn dat de gebruikers die deze schrijven bevooroordeeld zijn, niet veel cybersecurity-expertise hebben of niet begrijpen wat consumenten daadwerkelijk willen. Gelukkig zijn er onafhankelijke, internationale organisaties die zich specialiseren in het op professionele wijze testen van cybersecurity-producten en die hun objectieve aanpak openbaar maken. Zij evalueren allerlei soorten beveiligingsproducten: antivirussystemen voor thuis, bedrijfsoplossingen, apps voor ouderlijk toezicht, wachtwoordmanagers en meer.

De beoordelaars

Er zijn verschillende grote laboratoria met een sterke globale reputatie. Dit zijn de bekendste:

  • Het Oostenrijkse lab AV-Comparatives is een onafhankelijke organisatie met een vlekkeloze reputatie die al meer dan 20 jaar beveiligingsoplossingen test.
  • AV-TEST GmbH, een onafhankelijk onderzoeksinstituut in Duitsland dat zich specialiseert in IT-beveiliging en al meer dan 15 jaar beveiligingsoplossingen test;
  • Het Britse SE Labs is pas vijf jaar in deze industrie actief, maar de oprichter, Simon Edwards, is een erkend beveiligingsexpert. Hij werkt al een kwart eeuw in de sector van het testen van beveiligingsoplossingen en was een van de eersten die gebruikmaakte van aanvalsscenario’s uit de echte wereld in test.

Om beter te begrijpen welke awards relevant zijn, is het belangrijk om te weten hoe elk lab bescherming evalueert, welke criteria er worden gebruikt en waar men op focust. Met dat in het achterhoofd hebben we dit rapport opgesteld over hoe laboratoria beveiligingsoplossingen testen.

Testen van antivirussystemen: AV-Comparatives

AV-Comparatives voert elk jaar meerdere tests uit op basis van verschillende criteria: detectie en verwijdering van veelvoorkomende malware in laboratoriumomstandigheden; beschermingsvermogen in de echte wereld; prestaties; bescherming tegen complexe dreigingen; en fout-positieven.

Op basis van hun totale scores strijden de oplossingen om een van de drie jaarlijkse awards: Product of the Year, Outstanding Security Product en Top Rated. Maar welke is het beste?

De namen van de awards zijn niet echt intuïtief. Zo is de Top Rated-status van AV-Comparatives het equivalent van de derde plek, en niet “top”, zoals je door de naam zou verwachten. En als een oplossing de maximale score behaalt voor dat jaar, wordt dat het Product of the Year. Maar soms is er meer dan één product dat die score krijgt toebedeeld. In zo’n geval selecteert het lab het product van het jaar op basis van de resultaten van individuele tests of kent het de eer toe aan de oplossing met de langste periode zonder ontvangen awards, waardoor de andere topproducten de titel van Outstanding Security Product en de tweede plek delen.

Effectieve bescherming en hoge snelheid

AV-Comparatives kendeKaspersky Internet Security de titel Product of the Year 2020 toe. Onze oplossing blonk uit in alle tests en presteerde beter dan de grootste concurrenten qua aantal lofbetuigingen. Het won ook een aantal jaarlijkse awards in elke discipline, gebaseerd op de resultaten die gedurende het jaar werden behaald:

  • Real-World Protection 2020 GOUD — voor de beste prestaties tegen echte dreigingen met een minimaal aantal fout-positieven;
  • Advanced Threat Protection 2020 GOUD — voor de beste bescherming tegen bestandsloze dreigingen en exploits voor bekende en nieuwe software-kwetsbaarheden. Dit is het tweede opeenvolgende jaar dat Kaspersky Internet Security goud wint in deze veeleisende test;
  • Lowest False Positives 2020 ZILVER — voor het kleinste aantal fout-positieven in alle test. Dat betekent dat het antivirusprogramma niet foutief reageert op legitieme programma’s;
  • Malware Protection 2020 BRONS — voor detectie van veelvoorkomende malware met een minimaal aantal fout-positieven;
  • Best Overall Speed 2020 BRONS— voor minimale impact op systeemprestaties terwijl er een optimaal beschermingsniveau wordt gehandhaafd. Dat helpt de mythe van antivirussystemen die computers langzaam laten draaien de wereld uit, in ieder geval als het om onze producten gaat.

Op basis van de testresultaten kent AV-Comparatives ook een niveau toe aan elke antivirusoplossing: Standard, Advanced of Advanced+. Het laboratorium vermeldt dat het Standard-niveau voor een oplossing van hoge kwaliteit staat, maar het wijst ook op ruimte voor bepaalde verbeteringen. Voor bepaalde productcategorieën (bijvoorbeeld Mac- en Android-bescherming, ouderlijk toezicht) zijn deze niveaus niet van toepassing — alle producten die de tests doorstaan, krijgen de badge “Approved”.

Kaspersky Internet Security ontving voor elke test gedurende het jaar de rating Advanced+.

Testen van antivirussystemen: AV-TEST

Het AV-TEST Institute evalueert beveiligingsoplossingen op drie gebieden: Bescherming, Prestaties en Bruikbaarheid (aantal fout-positieven). De maximumscore voor elke test is 6 punten. AV-TEST gebruikt samples van zowel de nieuwste als meest voorkomende dreigingen om het niveau van de computerbescherming te testen.

Oplossingen die 17,5–18 punten scoren (het maximum is 18) tijdens elke twee maanden durende testcyclus verdienen de status Top Product. Er worden aparte tests uitgevoerd voor oplossingen die systemen onder verschillende besturingssystemen beschermen, evenals voor zeer gespecialiseerde beveiligingstoepassingen.

Beste antivirus voor Windows

Kaspersky Internet Security for Windows ontving de hoogst mogelijke score in vier van de zes reeksen van AV-TEST’s tests in het afgelopen jaar; en zat dicht bij het maximale puntenaantal (17,5 punten) in de andere twee. Ons antivirusprogramma kreeg het keurmerk Top Product in alle zes de certificeringen. De oplossing krijgt deze status al consequent sinds 2016, het eerste jaar van deze beoordeling.

Ondertussen kwam onze bedrijfsoplossing Kaspersky Endpoint Security maar een half punt tekort bij slechts één van de zes tests, maar presteerde het perfect in alle andere. Zes Top Product-awards is een uitstekend resultaat. De oplossing bevestigde zijn topstatus voor het vierde jaar op rij. Daarnaast presenteerde AV-TEST op basis van jaarlijkse testresultaten de Best Performance-award aan Kaspersky Endpoint Security, dit voor het derde jaar op rij.

Beste antivirus voor Android

Kaspersky Internet Security for Android leverde het beste resultaat in vijf van de zes testcycli in 2020, en in de eerste en tot dusver eerste test van 2021. Bovendien scoorde deze oplossing voor het detecteren van malware het maximumaantal punten in elk van de maandelijkse test, altijd met een minimale impact op de prestaties van de test-gadget.

Beste antivirus voor macOS

Kaspersky Internet Security for macOS deed het vorig jaar ook uitstekend. In alle tests waar aan werd deelgenomen ontving ons antivirussysteem de toprating van AV-TEST.

Beste VPN-oplossing

Ook in het testen van VPN’s bewees Kaspersky Secure Connection zijn waarde. Volgens onafhankelijke experts toonde het de beste gegevensoverdrachtssnelheid tussen continenten en voor anoniem surfen, en de beste verwerkingscapaciteit op torrent-netwerken.

Beste oplossing voor ouderlijk toezicht

Kaspersky Safe Kids voor Windows 10, Android 8 en iOS 12.4 nam deel aan de tests voor programma’s voor ouderlijk toezicht. Alle drie de oplossingen ontvingen de APPROVED Parental Control Software-certificaten. Om deze award te verdienen moet een oplossing alle basic functies bevatten en ongewenste content blokkeren met een minimum aan fout-positieven.

Testen van antivirussystemen: SE Labs

Als deel van hun reguliere, driemaandelijkse onderzoek naar beveiligingsoplossingen voor werkstations voert SE Labs twee tests uit: Protection Accuracy Rating en Legitimate Accuracy Rating.

Op basis van de testresultaten ontvangt elk product een algemeen op letters gebaseerde score: AAA is de hoogste, gevolgd door AA, A, B en C. SE Labs berekent ook de Total Accuracy Rating, een belangrijke beschouwing bij het vergelijken van twee producten die dezelfde letterscore hebben gekregen.

Totale bescherming

Het afgelopen jaar ontving Kaspersky Internet Security AAA-ratings in alle vier van de driemaandelijkse tests van SE Labs voor thuisproducten (de Home Anti-Malware Protection Awards). Ons antivirussysteem is ook consequent als eerste geplaatst in de Total Accuracy Rating.

Het bedrijf test naast antivirussystemen voor thuis ook bedrijfsoplossingen. Kaspersky Endpoint Security for Business ontving de Best Enterprise Endpoint-award, waardoor dit het Product of the Year werd voor beveiliging van de werkplek in grote bedrijven. Wat betreft de Total Accuracy Rating: zowel Kaspersky Endpoint Security als Kaspersky Small Office Security hebben deze lijst al drie keer aangevoerd.

Conclusie

De keuze van beveiligingssystemen wordt natuurlijk beïnvloed door tal van factoren, van clichématige reclame tot advies van vrienden en familie. Als u echter serieus met dit onderwerp omgaat, bieden de evaluaties van onafhankelijke, internationale organisaties een belangrijk argument ten gunste van een bepaalde oplossing. Daarom nemen wij actief deel aan externe, onafhankelijke tests, en we zijn dan ook van plan om dat te blijven doen. Voor ons is het niet slechts een marketingtruc. Een professionele beoordeling van buitenstaanders helpt ons om de kwaliteit van onze technologieën en oplossingen op objectieve wijze te controleren. Zoals u kunt zien tonen Kaspersky-producten consequent een hoog niveau qua prestaties. De resultaten spreken voor zich.

Tips