Haalt u alles uit Kaspersky Password Manager?

Kaspersky Password Manager kan veel meer dan alleen uw wachtwoorden opslaan.

Als u ons blog al enige tijd leest, bewaart u uw wachtwoorden waarschijnlijk al in een speciale wachtwoordmanager in plaats van in een notitieblok of op een post-it op uw monitor. Maar wist u dat Kaspersky Password Manager niet alleen een veilige kluis is? U kunt er nog veel meer mee. Lees verder om te ontdekken hoe uw onze wachtwoordmanager optimaal benut en hoe u uw wachtwoorden veel sterker maakt.

1. Controleer uw wachtwoorden

Kaspersky Password Manager kan zowel uw wachtwoorden opslaan als de sterkte ervan controleren. Het analyseert welke wachtwoorden u op verschillende websites gebruikt, beoordeelt hoe eenvoudig ze te hacken zijn, en controleert hun aanwezigheid in databases van gelekte inloggegevens en wachtwoorden.

Waar komen die databases vandaan? Helaas zijn webdiensten regelmatig het doelwit van hackers. Hierdoor komen cybercriminelen in het bezit van volledige datasets met inloggegevens en wachtwoorden — vaak hashed, maar zo nu en dan ook in open vorm die mensen kunnen lezen. Daarom is het belangrijk dat zelfs als uw wachtwoord voor een website sterk is, u het nergens anders gebruikt. Als u dat wel doet en een van die websites gehackt wordt, lopen uw andere accounts ook gevaar.

Daarom meldt Kaspersky Password Manager het niet alleen als een van uw wachtwoorden gelekt is, maar ook als u een wachtwoord op verschillende plekken hebt gebruikt, en wordt er vervolgens een oplossing voor het probleem voorgesteld.

De app geeft ook een melding als uw wachtwoord te zwak is — te kort of te gebruikelijk — en dus eenvoudig te kraken is. Het dashboard van Kaspersky Password Manager geeft altijd het aantal zwakke, hergebruikte en gelekte wachtwoorden weer in uw wachtwoordenkluis. Klik voor een gedetailleerd rapport op Meer info of ga naar Wachtwoordcontrole.

Het dashboard van Kaspersky Password Manager geeft altijd het aantal zwakke, hergebruikte en gelekte wachtwoorden weer. Zorg ervoor dat u die wijzigt!

Het dashboard van Kaspersky Password Manager geeft altijd het aantal zwakke, hergebruikte en gelekte wachtwoorden weer. Zorg ervoor dat u die wijzigt!

Als Kaspersky Password Manager een wachtwoord onveilig acht, kunt u de ingebouwde generator gebruiken om met één klik supersterke combinaties van tekens te maken.

2. Maak sterke combinaties van tekens aan met de Wachtwoordgenerator

Kaspersky Password Manager kan zowel de wachtwoorden opslaan die u bedenkt als sterke combinaties van tekens genereren die voor cybercriminelen zeer moeilijk te kraken zijn. Dit soort wachtwoorden zijn niet gemakkelijk te onthouden, maar dat hoeft ook niet; de wachtwoordmanager vult op inlogpagina’s het juiste wachtwoord in.

Om een sterk, willekeurig gegenereerd wachtwoord aan te maken, opent u Kaspersky Password Manager en gaat u naar <em>Wachtwoordgenerator</em>. Selecteer een lengte en de toegestane tekens voor het wachtwoord. Sommige websites stellen bijvoorbeeld niet alleen eisen zoals één cijfer en twee hoofdletters, maar verbieden ook het gebruik van bepaalde tekens. U hoeft gegenereerde wachtwoorden niet te onthouden, dus stel een goede lengte in, bijvoorbeeld 20 tekens of meer.

Als bonus maakt dit proces het elimineren van dubbele wachtwoorden een fluitje van een cent. Genereer gewoon een nieuw wachtwoord voor elke site en Kaspersky Password Manager onthoudt ze allemaal.

3. Stel een sterk masterwachtwoord in

Als u een wachtwoordmanager gebruikt, worden alle sleutels als het ware in één kluis opgeslagen, dus de sleutel tot die kluis — dat is het masterwachtwoord voor Kaspersky Password Manager — moet zeer hackbestendig zijn.

Een betrouwbaar masterwachtwoord moet lang zijn — zeker niet minder dan 10 of 12 tekens, en twee keer zo lang zou beter zijn — en moeilijk te raden. Over het algemeen hebt u drie opties voor het aanmaken van een goed masterwachtwoord:

  • Genereer een combinatie van willekeurige tekens in Kaspersky Password Manager en onthoud deze;
  • Gebruik een mnemonische techniek om sterke maar gemakkelijk te onthouden wachtwoorden aan te maken. Beveiligingsexpert David Jacoby heeft bijvoorbeeld een aantal suggesties;
  • Maak een wachtwoord met simpele woorden, maar zorg dat het lang is: zo’n 30 tekens. Zo’n wachtwoord is eenvoudig te onthouden en makkelijk in te voeren, en de lengte compenseert het gebrek aan willekeur.

Nu u een goed masterwachtwoord hebt bedacht en het dashboard aangeeft dat al uw wachtwoorden sterk en uniek zijn, maakt u optimaal gebruik van Kaspersky Password Manager. Gefeliciteerd!

Een samenvatting

Om alles op een rijtje te zetten: hieronder leest u nog eens hoe u uw wachtwoorden sterker maakt met Kaspersky Password Manager:

  • Stel het sterkste masterwachtwoord in dat u kunt onthouden voor de wachtwoordmanager;
  • Gebruik de willekeurige wachtwoordgenerator van Kaspersky Password Manager om alle andere wachtwoorden te maken. U hoeft die niet te onthouden — dat doet de wachtwoordmanager — dus zorg dat ze extreem hackbestendig zijn;
  • Bekijk het dashboard van Kaspersky Password Manager voor zwakke, dubbele en gecompromitteerde wachtwoorden en wijzig onmiddellijk elk wachtwoord dat op een van deze lijsten voorkomt.
Tips