Navigeren door de risico’s van online daten

Online daten is geweldig voor mensen die op zoek zijn naar liefde, maar pas op voor de risico’s

Online daten is geweldig voor mensen die op zoek zijn naar liefde, maar pas op voor de risico's

Navigeren door het huidige datinglandschap kan ingewikkeld zijn; het staat vol met apps, websites, catfishing en stalkers die op de loer liggen. Hoewel daten vóór Tinder zo zijn uitdagingen had, leek het zeker minder ingewikkeld.

De zaken worden nog ingewikkelder door de toegenomen onzekerheid over de identiteit van je virtuele gesprekspartner en de vervelende kans op digitaal stalken.

We hebben onlangs een rapport laten opstellen over digitaal stalken om de realiteit van deze risico’s en zorgen vast te stellen. We hebben met meer dan 21.000 deelnemers gesproken om licht te werpen op de alarmerende prevalentie van digitaal misbruik onder mensen die op zoek zijn naar liefde.

Onthullingen uit het onderzoek

Volgens onze onderzoeksresultaten is 34% van de respondenten van mening dat het googlen of controleren van sociale-media-accounts van iemand met wie ze net zijn gaan daten een vorm van ‘due diligence’ is. Hoewel het ogenschijnlijk onschuldig lijkt, geeft 23% aan te maken te hebben gehad met een of andere vorm van online stalking door iemand aan de andere kant van het scherm, wat erop wijst dat sommige mensen een snelle Google-zoekopdracht misschien iets te letterlijk nemen.

Bovendien gaf meer dan 90% van de respondenten aan bereid te zijn om wachtwoorden die toegang geven tot hun locatie te delen of te overwegen deze te delen, wat best alarmerend is. Hoewel het op het eerste gezicht onschuldig lijkt, kan dit een vorm van stalkerware zijn: stille software die in staat is om voortdurend de locatie van gebruikers te volgen en berichten te controleren.

Hoe kun je jezelf beschermen? Tips van de experts

We hebben advies verzameld van toonaangevende online beveiligings-, dating- en veiligheidsexperts om je te helpen deze Valentijnsdag veilig door de wateren van de liefde te navigeren!

Verbeterde veiligheidsmaatregelen voor wachtwoorden

Proactieve verificatietechnieken van online datingprofielen

 • Voer een reverse-image-zoekopdracht uit voor dat profiel; als deze op meerdere pagina’s onder verschillende namen verschijnt, is het waarschijnlijk een catfisher.
 • Zoek naar inconsistenties in de beschrijvingen en profielgegevens van daters.
 • Wees op je hoede voor plotselinge, intense uitingen van liefde of verzoeken om geld.
 • Gebruik videogesprekken om de identiteit van een dater te verifiëren voordat je diegene persoonlijk ontmoet.

Zo verhoog je de beveiliging van online datingprofielen:

 • Voer je eigen privacyaudit van je sociale-media-accounts uit om te zien wat er voor iedereen zichtbaar is.
 • Pas je privacy-instellingen aan om te bepalen wie je berichten en persoonlijke gegevens kan zien.
 • Controleer regelmatig je vrienden-/volgerslijst zodat je zeker weet wie toegang heeft tot je gegevens.

Richtlijnen voor strategisch delen:

Uitgebreid veiligheidsplan voor offline ontmoetingen:

 • Kies goed verlichte, openbare plaatsen voor eerste ontmoetingen.
 • Vermijd het delen of weergeven van persoonlijke items die je adres of gevoelige informatie kunnen onthullen.
 • Regel zelf vervoer van en naar de ontmoetingsplaats.
 • Zorg ervoor dat je contact houdt met een vriend of familielid tijdens de ontmoeting.

Nu we de mogelijkheden voor romantiek en connectie in het digitale tijdperk omarmen, mogen we het belang van onze veiligheid en welzijn niet vergeten. Door deze strategieën te implementeren, kun je vol vertrouwen de wereld van online daten verkennen, terwijl je zowel je digitale als fysieke identiteit beschermt. En onze premium beveiligingingsoplossingen met identiteitsbescherming en privacyfuncties kunnen je helpen om kalm te blijven en door te gaan met daten!

Tips