Kaspersky Password Manager: nu met een authenticator

De toch al indrukwekkende lijst met Kaspersky Password Manager-functies is uitgebreid met een ingebouwde, platformonafhankelijke tweefactorauthenticatiecodegenerator.

Nog meer geweldig nieuws: onze onlangs bijgewerkte Kaspersky Password Manager heeft nu een ingebouwde functie voor het genereren van eenmalige codes voor tweefactorauthenticatie (2FA). Dit betekent dat je geen aparte authenticator-app meer hoeft te installeren; alles wat je nodig hebt, vind je in onze wachtwoordbeheerder. Nu een paar details…

Wat is een authenticator?

In deze blog concentreren we ons voornamelijk op 2FA, met name op app-gegenereerde eenmalige codes. De afgelopen paar jaar hebben we een hele reeks teksten over dit onderwerp gepubliceerd, waarvan de belangrijkste zeer de moeite zijn om te lezen:

Kortom, je hebt 2FA nodig om je accounts beter te beschermen, dus we raden je aan dit in te schakelen voor alle services die dit ondersteunen. Naar onze mening bieden eenmalige codes die in speciale authenticator-apps worden gegenereerd de beste balans tussen veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Een dergelijke code moet na het gewone wachtwoord worden ingevoerd en omdat deze een beperkte tijd geldig is (meestal niet langer dan 30 seconden), is deze uiterst moeilijk te onderscheppen.

De 2FA-methode is zowel snel als handig, biedt een hoog beschermingsniveau en vereist geen extra input of tijdsinvestering van de gebruiker. Vroeger betekende 2FA dat je een authenticator-app op je apparaat had: Google Authenticator of een andere die bij jou past. Nu is het echter niet nodig om een ​​extra app te installeren: je kunt rechtstreeks in Kaspersky Password Manager codes genereren. Hierin zijn oom je wachtwoorden al veilig opgeslagen. Laten we eens kijken naar de voordelen van onze ingebouwde authenticator.

1. Vertrouwde interface met platformonafhankelijk gebruiksgemak

Kaspersky Password Manager genereert op vertrouwde, gebruiksvriendelijke wijze eenmalige codes: in de speciale sectie Authenticator staat een lijst met tokens met namen en korte omschrijvingen, daarnaast verschijnen eenmalige codes en loopt een timer af tot het moment dat er nieuwe codes worden gegenereerd. Dat is vergelijkbaar met hoe het in andere apps werkt, dus je kunt zonder problemen overstappen op Kaspersky Password Manager als je al een andere authenticator gebruikt. Dat is een duidelijk voordeel, maar verre van het enige voordeel.

Een enorm pluspunt vergeleken met andere authenticators is dat Kaspersky Password Manager je een universele, platformonafhankelijke alles-in-één-oplossing biedt: de app slaat je wachtwoorden op en genereert eenmalige codes op welk platform dan ook: computer of telefoon. Kaspersky Password Manager is niet alleen beschikbaar voor Android en iOS, maar ook voor macOS en Windows (ondersteuning voor het genereren van 2FA-codes in Windows wordt toegevoegd in een komende update). Vooral de Windows-versie is belangrijk: als je ons bericht over de beste authenticator-apps hebt gelezen, zul je gemerkt hebben dat Windows niet altijd even goed wordt ondersteund.

2. Synchronisatie en beveiliging

Volgend voordeel: alle Kaspersky Password Manager-invoer (wachtwoorden, notities, authenticatortokens, enz.) worden automatisch gesynchroniseerd tussen al je apparaten. Hiermee kun je een authenticatiecode genereren op elk apparaat dat je momenteel gebruikt.

Bij de synchronisatie wordt uiteraard gebruikgemaakt van de cloud, maar met een maximale veiligheid en gemak. Om te beginnen hoef je geen extra account aan te maken; het enige dat je nodig hebt is een My Kaspersky-account, dat je al hebt als je een van onze producten gebruikt. En ten tweede worden alle authenticatietokens veilig beschermd door het hoofdwachtwoord. Zonder deze tokens kan geen enkele indringer je wachtwoorden of authenticator gebruiken, zelfs als ze op de een of andere manier toch in je My Kaspersky-account terechtkomen.

3. Heb je je smartphone niet bij de hand? Geen probleem!

Gebruikers van andere authenticator-apps worden geconfronteerd met de eeuwige nachtmerrie van het achterlaten of erger nog, het verliezen van hun smartphone: het herstellen van authenticatietokens is zo moeilijk dat we daar zelfs een speciale stapsgewijze handleiding voor hebben geschreven. Omdat Kaspersky Password Manager je tokens veilig bewaart (en daarmee ook alle wachtwoorden) in de cloud (gecodeerd), kun je de authenticator op elk moment gebruiken op het apparaat dat je gebruikt en alle gegevens herstellen op een nieuw apparaat; het enige dat je hoeft te onthouden is je hoofdwachtwoord.

4. Gemakkelijke migratie

En dan nog een voordeel van de ingebouwde authenticator van Kaspersky Password Manager: het is eenvoudig om alle gegevens vanuit Google Authenticator te migreren. Het enige wat je hoeft te doen is alle tokens uit Google Authenticator op de gebruikelijke manier naar één grote QR-code te exporteren en deze vervolgens in te scannen met Kaspersky Password Manager. Alles werkt dan meteen naar behoren.

Voor zover wij weten maakt geen enkele andere authenticator-app het zo eenvoudig om gegevens uit Google Authenticator te migreren; het proces brengt meestal veel bloed, zweet en tranen met zich mee, terwijl je al je tokens zorgvuldig één voor één opnieuw maakt. Maar met Kaspersky Password Manager zijn vier tikken op het scherm letterlijk voldoende.

Wat kan Kaspersky Password Manager nog meer doen?

Laten we afsluiten met een paar woorden over enkele andere nuttige functies in Kaspersky Password Manager naast onverslaanbare wachtwoordbeveiliging en de nieuwe ingebouwde authenticator. Deze handige app helpt ook bij het volgende:

  • Gegevens automatisch invullen in onlineformulieren. Hieronder vallen niet alleen gebruikersnamen en wachtwoorden, maar ook andere informatie zoals adressen en bankkaartgegevens.
  • Je wordt gewaarschuwd als je wachtwoord te zwak is, eerder is gebruikt of is gelekt (voor zover bekend).
  • De sterkst mogelijke wachtwoorden genereren op basis van aanpasbare willekeurige tekencombinaties.
  • Belangrijke documenten, bankkaartgegevens en andere zeer waardevolle informatie bewaren (bijvoorbeeld ‘seed phrases’ voor cryptowallets).
  • Versleutel alle opgeslagen gegevens met het robuuste AES-256-algoritme. De coderingssleutel wordt gemaakt op basis van het hoofdwachtwoord en wordt nergens opgeslagen, dus zonder het hoofdwachtwoord is het simpelweg onmogelijk om de inhoud van Kaspersky Password Manager te decoderen.

Overigens is in de recente update van Kaspersky Password Manager niet alleen een ingebouwde authenticator toegevoegd, maar ook ondersteuning voor Opera- en Opera GX-browsers. Je kunt nu dus automatisch wachtwoorden en andere gegevens invullen in de populairste browsers die er zijn: Chrome (en andere gebaseerd op Chromium), Safari, Firefox, Edge én Opera.

En vergeet niet dat de volledige versie van Kaspersky Password Manager wordt meegeleverd met de abonnementen op Kaspersky Plus en Kaspersky Premium, samen met de meest betrouwbare bescherming die mogelijk is, onbeperkte VPN en tal van andere handige functies.

Tips