De geestelijke gezondheid van tieners op social media beschermen

Nu tieners steeds meer tijd op social media doorbrengen, is het belangrijker dan ooit om ook zorg te dragen voor hun geestelijke gezondheid.

Onlangs hebben we World Mental Health Day gehad, een internationale dag waarop het belang van geestelijke gezondheid wordt benadrukt in een poging om positieve veranderingen teweeg te brengen. De geestelijke gezondheid van tieners verdient extra aandacht in ons tijdperk van social media, waarover vragen zijn gerezen in verband met psychologische verslavingen en andere problemen.

Angst bij social media

Een recent Facebook-onderzoek ontdekte dat Instagram de psyche van tieners, en dan vooral meisjes, kan schaden. Tweeëndertig procent van de tienermeisjes zei dat wanneer ze zich slecht voelden, Instagram dit nog erger maakte. Tot de vaak genoemde oorzaken van stress behoorden onrealistische schoonheidsnormen en gevoelens van ontoereikendheid van hun levensstandaard vergeleken met die van mensen die op het scherm te zien zijn.

Instagram probeert sommige van deze problemen aan te pakken door verschillende functies te introduceren en bijvoorbeeld door het verbergen van de teller voor het aantal likes of het verbieden van filters die onrealistische schoonheidsnormen laten zien.

Er zijn ook simpele stappen die gebruikers zelf kunnen nemen:

 • Meld u af voor accounts die u verdrietig, ontoereikend, onzeker of overstuur maken.
 • Probeer de tijd te beperken die u online doorbrengt.
 • Neem korte pauzes en doe aan een digital detox om even aan sociale netwerken te ontsnappen, te ontspannen en op uzelf te focussen. Kaspersky heeft een digitale CyberSpa-ruimte gelanceerd om u hierbij te helpen.

Cyberpesten

Cyberpesten is een ander bekend probleem dat de geestelijke gezondheid van een tiener kan aantasten. Wanneer hier sprake van is, mag het niet getolereerd of genegeerd worden.

Als een tiener online wordt gepest, is de eerste stap om hulp te zoeken bij ouders of andere vertrouwenspersonen zoals een schooldecaan, sportcoach of leraar. Als het slachtoffer zich ongemakkelijk voelt om vrienden over het probleem te vertellen, kan hij of zij contact opnemen met een hulplijn en met een professional praten.

Tegenwoordig maken sociale netwerken, waaronder Instagram, actief gebruik van AI om beledigende commentaren onder foto’s en video’s tegen te gaan. Elk sociaal platform heeft ook tools om aan te passen wie commentaar kan geven op uw berichten of wie uw berichten kan bekijken, en om gebruikers te blokkeren en gevallen van pesten of intimidatie te melden. Soms kan het ook nuttig zijn om bewijsmateriaal te verzamelen in de vorm van schermafbeeldingen om te bevestigen wat er gebeurt.

Facebook

Facebook heeft ook een Anti-Bullying Center for Teens gecreëerd. Om pesten op Facebook tegen te gaan, kunt u het volgende doen:

 • Houd bij wie u in hun content tagt. Dit kunt u via de instellingen in ‘Profiel en taggen’ doen.
 • Controleer reeds gepubliceerd materiaal met uw tags, en verwijder ze indien nodig van materiaal waarmee u niet geassocieerd wenst te worden met behulp van het Activiteitlogboek.
 • Verwijder de daders uit uw vriendenlijst, zodat ze geen kans meer krijgen om contact met u op te nemen. En als verwijderen niet helpt, kunt u gebruikers ook altijd nog blokkeren. Onthoud dat ze hier niet van op de hoogte worden gebracht. Door te blokkeren voorkomt u dat misbruikers uw profiel vinden en uw content taggen. Bovendien zullen ze u niet als vriend kunnen toevoegen en uw acties kunnen volgen.
 • Zorg er ook voor dat u beledigend materiaal meldt bij de supportdienst. U kunt klagen over inhoud naast een bericht, foto of opmerking – dit zal de aandacht trekken van Facebook-moderators.

Instagram

Instagramt trackt de content die door gebruikers wordt gepubliceerd. Als het platform mogelijke schendingen ziet, zal het de gebruiker notificeren dat hij/zij op het punt staat informatie te publiceren die de grenzen overschrijdt. Andere stappen die Instagram-gebruikers kunnen ondernemen zijn:

Twitter

Twitter heeft ook een Online Bullying-hulpcentrum dat hulp en advies biedt. Hier zijn stappen die Twitter-gebruikers kunnen nemen om pesten tegen te gaan:

 • Gebruik de uitgebreide meldingsfilters van Twitter. Hiermee kunt u de accounts filteren waarvan u meldingen ontvangt. U kunt dan bijvoorbeeld geen meldingen ontvangen van gebruikers zonder profielfoto.
 • Twitter heeft een mute- en notificatie-optie die u aan uw behoeften kunt aanpassen. U kunt bijvoorbeeld meldingen voor trefwoorden of hele zinnen uitschakelen. Dit kunt u voor een dag, een maand of onbeperkte tijd doen.
 • Een andere effectieve stap is de optie om gebruikers te blokkeren. Dit voorkomt dat geblokkeerde accounts berichten kunnen plaatsen, uw tweets kunnen zien en uw feed kunnen lezen.
 • Als u het slachtoffer bent van pesten, moet u beledigende inhoud ook melden. Hierdoor kan Twitter actie ondernemen en de betreffende gebruiker of content blokkeren.

TikTok

TikTok creëert ook verschillende tools waarmee gebruikers ongewenste aandacht kunnen beperken. Het bedrijf heeft een gids opgesteld die helpt pestgedrag te herkennen en er maatregelen tegen te nemen. Hier volgen een aantal van de functies die tieners kunnen gebruiken:

 • Configureer video-privacyinstellingen op een persoonlijk account, om te kiezen wie elke video mag bekijken en beperk het uploaden van persoonlijke video’s.
 • Met de filter voor ongewenste reacties kunt u een lijst met ongewenste trefwoorden maken die worden geblokkeerd in de reacties op video’s of tijdens live-uitzendingen om gebruikers te beschermen tegen pesterijen.
 • Met de gebruikersfilter kunt u kiezen wie er een Duet aan een gebruikersvideo mag toevoegen.
 • Door gebruikers te blokkeren kunt u pestkoppen blokkeren die de community-regels schenden en het platform over hun acties informeren.
 • Familie-instellingen houden tieners veilig en steunen hen in hun creatieve inspanningen zonder persoonlijke grenzen te overschrijden.

In haar relatief korte geschiedenis hebben we geleerd dat social media niet altijd gunstig zijn voor onze geestelijke gezondheid, ook al kennen ze wel andere voordelen. Maar door gebruik te maken van de middelen die we tot onze beschikking hebben, kunnen we het heft in eigen handen nemen en tieners op een gezonder pad helpen.

Tips