Thuiswerken en ransomware

Nu er meer mensen dan ooit thuiswerken, is ransomware een nog grotere dreiging geworden.

In de afgelopen maanden is de wereld op zijn kop gezet, en het zal geen nieuws voor de lezers van dit blog zijn dat de universele verschuiving naar thuiswerken ook het landschap wat betreft cyberdreigingen sterk heeft veranderd. De mensen die verantwoordelijk zijn voor de cyberbescherming van een bedrijf moeten nu onder andere rekening houden met twee nieuwe factoren: de geografische distributie van het bedrijfsnetwerk en de aanwezigheid van thuiscomputers die nu voor werk worden gebruikt.

Dreigingen in het kantoornetwerk

Uw werknemers werken nu dus thuis en maken op afstand verbinding met het bedrijfsnetwerk. Dat betekent in principe dat het kantoornetwerk nu is verspreid over de hele stad (misschien wel meer dan één stad). Als het netwerk nu wordt geïnfecteerd met ransomware, kunnen computers die zich op kilometers afstand van elkaar bevinden versleuteld worden.

Zelfs als u back-ups van alle werkcomputers heeft, moet u ofwel de technische ondersteuning bij elke getroffen werknemer thuis langs sturen, of de computers naar het kantoor krijgen. Beide opties zijn verre van ideaal tijdens de quarantainemaatregelen.

Thuisnetwerken lopen gevaar

Veel mensen werken op hun thuiscomputers met bedrijfsinformatie. U kunt niet zeker weten hoe goed deze computers beschermd zijn, wie ze nog meer gebruikt en hoeveel kennis de gebruikers van moderne cyberdreigingen hebben. In andere woorden: zelfs als u werknemers zijn getraind om schadelijke bijlages te herkennen, biedt dat nog geen garanties dat uw bedrijfsgegevens niet worden versleuteld door de schuld van iemand anders in datzelfde huishouden.

Ook de buren vormen nog een gevaar. Wie weet welke andere apparaten er verbonden zijn met de routers van uw werknemers en hoe mensen de toegang tot gedeelde mappen hebben ingesteld?

Onthoud ook dat moderne cybercriminelen de gegevens proberen te stelen vóór ze deze versleutelen. En vroeger, als iemands thuiscomputer versleuteld werd, was dit enkel en alleen hun probleem, maar vandaag de dag kan ransomware bij thuiscomputers betekenen dat er vertrouwelijke informatie van het bedrijf in handen van de cybercriminelen valt. Dat betekent dus dat een aanval op de thuiscomputer van een werknemer een bedrijfsprobleem wordt, oftewel: uw probleem.

Beveiligingsoplossing

We begrijpen dat de meeste bedrijven gedwongen zijn om hun werknemers plotseling thuis te laten werken en geen budget hadden voor aanvullende beveiligingsoplossingen. In ieder geval niet voor elke thuiscomputer van elke werknemer. Maar dat is geen reden om die maar onbeschermd te laten. Onze Kaspersky Anti-Ransomware Tool for Business is speciaal ontworpen om ransomware tegen te gaan.

Ten eerste kan het naast de meeste andere oplossingen bestaan, zelfs die van andere bedrijven, waardoor er dus een extra beveiligingslaag wordt gecreëerd. Ten tweede hebben we het onlangs geüpdatet met een feature om u tegen exploits te beschermen (de meeste soorten ransomware penetreren het systeem via niet-opgeloste kwetsbaarheden). En ten derde is Kaspersky Anti-Ransomware Tool for Business dankzij deze module nu nog beter in het beschermen van verouderde systemen zoals bijvoorbeeld Windows 7, waarvoor de ondersteuning eerder dit jaar werd stopgezet.

U vindt hier meer informatie over Kaspersky Anti-Ransomware Tool for Business en kunt het daar ook downloaden.

Tips