Zo deelt u abonnementen zonder daar spijt van te krijgen

Er zijn tal van diensten die u de mogelijkheid bieden om uw abonnement met gezinsleden te delen. Hier leest u hoe populaire sites dit doen.

De digitale wereld bestaat uit dienstverlening. Die diensten zijn beschikbaar via abonnementen. Abonnementen zijn aan accounts gekoppeld. Maar niet iedereen wil zich hiervoor aanmelden en dus ook betalen voor tal van verschillende abonnementen, zeker niet als ze ook het account van een vriend of familielid kunnen gebruiken. Kan dat echter zomaar? Hier gaan we dieper op in en we kijken aan wie u content van populaire diensten kunt “uitlenen” en onder welke voorwaarden. En wat er gebeurt als u het minder nauw neemt met de regels.

Hoe deelt u een Netflix-abonnement

U kunt uw Netflix-abonnement met familie delen, zelfs als u een Basic-abonnement hebt. Om dat te doen moet u aparte profielen binnen uw account creëren — maximaal vijf — en indien gewenst de optie Kids selecteren.

Alleen het wachtwoord voor uw account is nodig om op een van de profielen in te loggen, maar u kunt een volwassenenprofiel echter beschermen (en het aanmaken van nieuwe profielen blokkeren) met een aanvullende viercijferige pincode om de kinderen buiten te houden.

Met het Basic-abonnement is het niet mogelijk om de dienst tegelijkertijd op meerdere apparaten te bekijken, dus u zult er dan om de beurt gebruik van moeten maken. Bovendien kunt u films en series slechts op één apparaat downloaden. Met de Standaard- en Premium-abonnementen kunt u content op respectievelijk twee en vier schermen tegelijk bekijken, en ook datzelfde aantal apparaten gebruiken om content te downloaden.

Volgens de gebruiksvoorwaarden mag uw wachtwoord alleen worden gedeeld met leden van hetzelfde huishouden. In de praktijk zijn er echter tal van gebruikers die hun Netflix-account delen met familieleden uit een andere stad, vrienden, collega’s en meer.

Hoewel men bij Netflix normaal gesproken een oogje dichtknijpt, heeft het bedrijf het zo nu en dan toch over het aanscherpen van de regels. Houd u voor de zekerheid aan de regels; en als u uw account met mensen van buiten uw huishouden deelt, wees dan op zijn minst voorzichtig.

Hoe deelt u een Spotflix-abonnement

Spotify biedt een Premium Family-abonnement waardoor het hele gezin de dienst kan gebruiken. U hoeft uw wachtwoord niet voor te delen, en Spotify verbiedt dit zelfs. Familieleden melden zich normaal gesproken via een uitnodiging aan voor dit abonnement, en iedereen heeft zijn eigen account.

U kunt uw Spotify-abonnement met maximaal 6 gezinsleden delen. U moet allemaal op hetzelfde adres wonen, en in vergelijking met Netflix is het waarschijnlijker dat Spotify hier ook daadwerkelijk onderzoek naar doet als ze verdenkingen hebben. Een aantal jaar geleden begon het bedrijf werk te maken van potentiële overtreders en vroegen ze die om bewijs van adres, inclusief exacte gps-coördinaten. Hoewel deze strategie uiteindelijk werd opgegeven, vermeldt de gebruikersovereenkomst nog altijd de vereiste van het aangeven van een verblijfplaats op Google Maps.

Hoe deelt u een Amazon Prime-abonnement

Amazon biedt ook de mogelijkheid om een betaald account met uw familie te delen dankzij Amazon Household. Net als bij Spotify kunnen gezinsleden een eigen account aanmaken via een uitnodiging.

Er kunnen maximaal zes mensen gebruikmaken van Amazon Household. Deze zes mensen bestaan echter uit maximaal twee volwassenen per huishouden, en de andere vier moeten ofwel tieners (13-17 jaar oud) of kinderen (12 jaar of jonger) zijn, en hun opties zijn behoorlijk beperkt. Tieners kunnen bijvoorbeeld dingen kopen, maar volwassenen moeten dit wel goedkeuren. Kinderen mogen helemaal geen geld uitgeven, en de content voor kinderen (boeken, films, games, enz.) wordt door hun ouders uitgekozen.

Dit betekent dus dat u Amazon Prime niet met uw vrienden kunt delen. Een andere beperking is dat als u een volwassenen van Amazon Household verwijderd, u allebei 180 dagen moet wachten voor u zich weer bij een andere Amazon Household kunt aansluiten. Hierdoor is het voor het bedrijf makkelijker om overtreders van de regels aan te pakken zonder hun locatie te tracken.

Hoe deelt u een YouTube TV-abonnement

Google verbiedt net als vele andere bedrijven het delen van wachtwoorden. In plaats daarvan kunt u op YouTube TV een familiegroep aanmaken voor maximaal vijf personen, die deze dienst dan allemaal zonder extra kosten kunnen gebruiken. Deze optie is alleen beschikbaar voor inwoners van de V.S..

Familiegroepen kunnen worden aangemaakt door mensen van 18 jaar en ouder die niet al lid zijn van een andere familiegroep. Bovendien logt u op YouTube in met gebruik van uw Google-account, en niet met G Suite. U kunt een abonnement delen met maximaal vijf leden van één huishouden, die ook een Google-account moeten hebben en niet in andere familiegroepen kunnen zitten. Houd er rekening mee dat leden minstens 13 jaar oud moeten zijn. Voor jongere kinderen is er het aparte YouTube Kids, dat gratis te gebruiken is.

Mensen van buiten de V.S. kunnen een abonnement op YouTube Premium delen. Dit is duurder, maar biedt niet alleen toegang tot TV, maar ook tot YouTube Music en YouTube Kids zonder advertenties. In sommige landen (Wit-Rusland, Venezuela, Israël, IJsland, Slovenië, Zuid-Korea) is deze optie niet beschikbaar.

Alle groepsleden moeten in hetzelfde huis wonen. Om te garanderen dat u samenwoont, vraagt Google om uw postcode of om toegang tot uw apparaatlocatie als u zich aanmeldt, en belooft vervolgens om dit elke maand opnieuw te checken.

U kunt met drie apparaten tegelijkertijd van de dienst gebruikmaken. Houd er rekening mee dat als één gebruiker YouTube TV tegelijkertijd op een tablet én een tv kijkt, dit als twee streams telt.

Hoe deelt u Apple-abonnementen

Uw Apple-mediabibliotheek kan ook met uw gezin worden gedeeld. Een familiegroep kan uit maximaal zes mensen bestaan van welke leeftijd dan ook (voor kinderen onder de 13 moet u eerst een kinder-Apple ID creëren). Algemene abonnementen zijn echter niet beschikbaar op apparaten die op iOS 7 of OS X Mavericks (of oudere versies) draaien. Daarnaast kunt u niet in twee groepen tegelijk zitten, en als u opeens deel wilt uitmaken van een nieuwe virtuele familie, kan dat bij Apple slechts één keer per jaar.

U kunt familieleden toegang geven tot uw abonnementen en aankopen, uw plannen en locatie met hen delen, en ze helpen om verloren gadgets terug te vinden. Houd wel rekening met de beperkingen: Boeken, muziek, films en tv-series kunnen op maximaal tien apparaten worden gedownload, waarvan er vijf computers mogen zijn (deze regel is niet van toepassing op apps); en ten tweede is sommige content niet beschikbaar in alle landen en regio’s, dus als iemand van uw familie bijvoorbeeld in het buitenland woont, kan het zijn dat u uw aankopen niet met hen kunt delen.

Daarnaast kunnen individuele en studentenabonnementen niet worden gedeeld met familieleden, evenals in-app-aankopen en bepaalde programma’s of items die iemand in de familiegroep verborgen heeft van de lijst met aankopen. Dat gezegd hebbende, die laatste zullen op de apparaten blijven staan als deze al gedownload waren.

Houd er ook rekening mee dat de organisator van de familiegroep voor alle aankopen betaalt. Om te voorkomen dat kinderen de portemonnee van de ouders misbuiken, kunt u met Apple Vraag om te kopen instellen om ervoor te zorgen dat ze niet achter uw rug om geld uitgeven. U kunt natuurlijk ook volwassen vrienden uitnodigen als u in een vrijgevige bui bent. U kunt ook mensen waar u de familiegroep niet voor wilt betalen verwijderen.

Hoe deelt u games op Steam

U kunt anderen niet op uw Steam-account laten, maar u kunt wel games delen. Hiervoor moet u de optie Gezinsbibliotheek delen inschakelen. Uw vrienden en familie krijgen toe toegang tot uw verzameling games en kunnen gratis spellen spelen met hun eigen personages. Ze kunnen zichzelf zo bijna volledig onderdompelen in het gaming-avontuur. Bijna, want gasten kunnen geen downloadbare content kopen (aanvullende kaarten, in-game items, skins, enz.).

De gebruiksvoorwaarden stellen u in staat om uw bibliotheek met maximaal vijf mensen te delen die zelf ook een Steam-account hebben, en zij kunnen uw games op tien apparaten die u autoriseert spelen. En ze hoeven niet eens op hetzelfde adres te wonen.

Maar Steam raadt af om uw bibliotheek met vreemden te delen: Als iemand betrapt wordt op cheaten of misbruik van de service tijdens het spelen van uw games, kunt u worden geband of u wordt verboden om uw verzameling verder te delen.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met nog een paar andere nuances. Ten eerste kunt u uw bibliotheek niet slechts gedeeltelijk delen. Het is alles of niets. Ten tweede zijn games die activatiesleutels of abonnementen van derden vereisten niet onderhevig aan de Gezinsbibliotheek-regels. Ten derde kan een gedeelde game maar door één persoon tegelijk worden gespeeld, en de eigenaar geniet hierbij voorrang.

Hoe deelt u een Hulu-abonnement

De Hulu-videodienst is alleen beschikbaar voor inwoners van de V.S.. Bovendien kunt u alleen voor een abonnement betalen met gebruik van een Amerikaanse bankkaart, of via PayPal of Venmo. Als u in aanmerking komt voor het gebruik van deze dienst, kunt u tot wel zes profielen aanmaken voor familieleden binnen één account. Bovendien kunt u met Hulu vanaf een onbeperkt aantal apparaten inloggen, maar het kijken van films kan slechts op twee apparaten tegelijkertijd. Als u vanaf een derde scherm probeert te streamen, geeft de services een foutmelding weer.

Als u deze beperkingen niets vindt, kunt u kiezen voor het veel duurdere Hulu + Live TV-pakket, waarmee u films op een onbeperkt aantal apparaten tegelijk kunt kijken voor een extra toeslag. Voor sommige soorten content, zoals HBO-series, geldt er nog altijd een limiet (maximaal vijf apparaten tegelijkertijd). En de computers en tv’s moeten zich hoe dan ook allemaal binnen hetzelfde netwerk bevinden, en u wordt dan ook gevraagd om dit netwerk te specificeren bij het verbinden met het Live TV-abonnement. Hulu maakt een uitzondering voor maximaal drie mobiele gadgets, zolang deze maar minimaal één keer per maand op het thuisnetwerk “inchecken”.

De normale Hulu- en Live TV-abonnementen omvatten alleen online streaming, en ook nog eens met advertenties. De service biedt dezelfde abonnementen zonder advertenties, waardoor u onder andere films kunt downloaden en ze offline kunt kijken. Deze opties zijn natuurlijk ook duurder. Met zo’n abonnement kan u tot 25 films op vijf apparaten tegelijk downloaden, maar u moet ze wel binnen 30 dagen bekijken, en sommige premium content is niet downloadbaar.

Het delen van de dienst met familie of vrienden betekent dat u ze uw gebruikersnaam en wachtwoord moet vertellen (een abonnee krijgt maar één account), wat nog een reden is om uw Hulu-abonnement niet buiten een gecontroleerde groep te delen. Alle gebruikers die verbinding maken met het account (behalve kinderen, die speciale profielen hebben), hebben toegang tot de accountinstellingen. Uw betaalgegevens blijven wel verborgen.

Zo deelt u geen accounts

Hoewel er tal van diensten zijn die het delen van wachtwoorden verbieden en sommige dit alleen binnen een gezien toestaan, gebruiken veel mensen toch accounts van vrienden, collega’s en anderen. Volgens een Amerikaanse enquête van Zebra Insurance, heeft 79% van de gebruikers wel eens hun wachtwoord gegeven aan iemand die niet bij ze inwoonde.

Dat kan een probleem zijn. U kunt bijvoorbeeld van de dienst worden uitgesloten wegens het overtreden van de gebruiksvoorwaarden. Of een vriend waarvan u dacht dat die te vertrouwen was, kan plotseling besluiten om uw abonnement een upgrade te geven (op uw kosten). En als u één wachtwoord voor verschillende diensten gebruikt, kunnen ze niet alleen uw tv-series bekijken, maar hebben ze ook toegang tot andere zaken, zoals bijvoorbeeld uw e-mail of sociale media. En dan hebben we het nog niet over het feit dat een volslagen vreemde het wachtwoord kan onderscheppen tijdens de overdracht ervan.

Daarom raden we het ten zeerste af om wachtwoorden met anderen te delen. Ook moet u nooit het wachtwoord van een ander online kopen. Zo’n wachtwoord kan gestolen zijn, en in dit geval zal de echte eigenaar van het account waarschijnlijk de toegang herstellen, en zit u met de gebakken peren. Het is beter om de opties die door de diensten zelf geboden worden te gebruiken.

Tips