Liefde is … sharing AND caring

Jonge stelletjes chatten op Messenger, plaatsen relatiestatus en updates op Facebook, delen foto’s via Snapchat, zien elkaar via videochat. De mogelijkheden voor contact en delen lijken eindeloos…

Liefde is … sharing AND caring

Delen is het thema van de moderne tijd. Millennials delen hun leven, liefde, hun alles. Ze delen alles online, maar delen ze ook hun leed met vrienden of ouders. Stel je voor dat jouw beste vriendin vertelt dat ze wordt gechanteerd door haar (ex-)vriendje. Zou je dat niet willen weten, zodat ze hier niet opkropt met alle mogelijke gevolgen van dien? Sta daarom op Valentijnsdag ook eens anders stil bij de liefde.

Heerlijk, lekker onbezonnen kalverliefde. Halsoverkop verliefd. Jonge stelletjes chatten op Messenger, plaatsen relatiestatus en updates op Facebook, delen foto’s via Snapchat, zien elkaar via videochat. De mogelijkheden voor contact en delen lijken eindeloos. Ouders van jongeren in deze moderne wereld denken misschien – of geloven graag – dat sexting iets is dat ándere kinderen doen. Onverantwoordelijke kinderen, die geen goede opvoeding hebben gekregen en dus niet ‘een goed gesprek’ hebben gehad over de gevaren van de online-wereld.

Het begint onschuldig

Maar net zoals die ouders zelf als kinderen domme of zelfs verboden dingen hebben gedaan, zo doen jongeren dat anno nu ook. Vooral als er liefde in het spel is. Problemen zoals sexting en grooming verdwijnen echter niet door de opgroeiende generatie online interacties te verbieden. Alles wat niet mag, wordt vaak alleen maar interessanter.

Wellicht lijken gevaren op het eerste gezicht te zijn getackeld, maar ze zijn vooral weg uit het zicht van de ouderlijke blik. Neem bijvoorbeeld het geval van Noëlle, een jonge meid die bij haar moeder het probleem aankaartte van haar beste vriendin. Die BFF was een sexting-slachtoffer. Ze had namelijk naaktfoto’s uitgewisseld met haar vriendje, de liefde van haar (nog jonge) leven.

Eerst waren dat nog onschuldige selfies, maar in reactie op lieve verzoekjes van hem had ze steeds onthullender foto’s van zichzelf gestuurd. En die foto’s zijn online gepost, waar klasgenoten, vrienden en anderen ze konden zien. Zien en vervolgens weer verder delen. Ja, kinderen kunnen heel gemeen zijn en onwetend handelen.

Schaamte, verdriet en zwijgen

Nu was de BFF van Noëlle inderdaad haar vriendin en niet een verbaal alias voor Noëlle zelf. Deze echt bestaande vriendin durfde echter niet naar haar eigen ouders te gaan met dit nare verhaal. Ze schaamde zich te erg. Haar verdriet voorkwam dat ze haar probleem deelde met de mensen die echt van haar houden. Gelukkig had ze haar vriendin aan wie ze haar verhaal wel toevertrouwde. En die besefte de noodzaak van discreet delen, om haar beste vriendin te kunnen helpen.

Net zoals Francien Regelink haar verschrikkelijke ervaringen heeft gedeeld en dat zelfs heeft gedaan met de hele wereld. Met haar net verschenen boek ‘Francien, laat je tieten nog eens zien’ wil ze slachtoffers maar ook daders helpen. Alle betrokkenen hebben namelijk hulp nodig. Het leed van sexting moet niet stilgehouden worden. Het moet juist gedeeld worden. Zodat daders en hun ‘medeplichtigen’ inzien dat ze heel fout bezig zijn. Zodat slachtoffers weten dat ze niet alleen zijn en dat er mensen echt om ze geven.

Liefde is … sharing AND caring

Delen om te leren

Delen is de norm, online op social media en ook in het offline leven. Delen is van elkaar houden. Hou van anderen die je kent en die je vertrouwt, maar hou ook van jezelf. Vertrouwen is hierbij een krachtige en noodzakelijke basis. Onthou dat goed als je bepaalde dingen deelt. Of dat nou dingen van jezelf zijn of dingen over een ander. Onthou dit ook als je ontdekt dat je teveel hebt gedeeld. Help anderen door deze inzichten te delen. Schaam je er niet voor dat je te ver bent gegaan, dat je anderen teveel hebt vertrouwd of dat je een fout hebt gemaakt. Van fouten kun je leren. Van fouten moet je leren.

Bij Kaspersky Lab prediken we dit advies niet alleen, maar voegen de daad bij het woord. Wij delen informatie over online-gevaren: ongeacht waar ze zich bevinden, van wie ze komen en wie erdoor getroffen zijn. Ook als het onszelf betreft. Hierbij loopt het niveau van complexiteit enorm uiteen. Wat gister een geavanceerde hack of cyberdreiging was, is morgen standaard. En soms werken ouderwetse methodes het beste. Zo is Noëlle’s vriendin, net zoals Francien in 2001, niet met technisch vernuft gehackt. De verliefde meiden zijn door social engineering aangezet om teveel te delen. Wees dus waakzaam en liefdevol. Deel lief én leed met elkaar. Op Valentijnsdag en elke andere dag.

Tips