Het wachtwoorddilemma: gemakzucht of veiligheid?

Banktransacties doen, shoppen, kijken wat voor weer het wordt, eten bestellen of een taxi: we zijn tegenwoordig voortdurend in de weer met online-accounts, zonder dat we er echt bij nadenken.

Banktransacties doen, shoppen, kijken wat voor weer het wordt, eten bestellen of een taxi: we zijn tegenwoordig voortdurend in de weer met online-accounts, zonder dat we er echt bij nadenken. Totdat we de gevreesde melding zien verschijnen, omdat we het wachtwoord niet meer weten: ‘aanmelding mislukt’, ‘wachtwoord of gebruikersnaam niet herkend’ of iets dergelijks. Wat dan? Komen we dan niet meer thuis? Stappen we zonder jas de regen in? Bezwijken we aan de honger? Omdat we een te ingewikkeld wachtwoord hebben gekozen? Kaspersky Lab ontrafelt het grote wachtwoorddilemma.

 Naarmate onze afhankelijkheid van online-accounts toeneemt, zo heeft Kaspersky Lab ontdekt, wordt het ook steeds moeilijker om een wachtwoord te verzinnen. Sommigen onder ons kiezen voor sterke wachtwoorden, en verschillende voor ieder account, zodat er niets kan worden gehackt, gestolen of op een andere manier misbruikt. Het risico hierbij is dat je zelf je wachtwoord vergeet. Anderen kiezen simpele wachtwoorden die ze niet snel vergeten, maar maken het hiermee gemakkelijk voor cybercriminelen.

 

Optie één: sterke wachtwoorden die niemand kan onthouden

Volgens Kaspersky Labs onderzoek onderkennen veel mensen de noodzaak van een goed en complex wachtwoord. Gevraagd naar de online-accounts die het sterkste wachtwoord vereisen, komen de Belgische respondenten tot de volgende top-3: bovenaan staat de bankrekening (74 procent), gevolgd door hun online shopping account (36 procent) en op nummer drie de e-mailaccount (34 procent).

Die sterke wachtwoorden zijn echter niet alleen moeilijk te bedenken, maar ook moeilijk te onthouden. Het gevolg is dat cybercriminelen niet in die accounts kunnen komen, maar de gebruikers zelf op een gegeven moment ook niet meer, omdat ze die onontbeerlijke toegangscode zijn vergeten. Van de Belgische deelnemers aan het onderzoek blijkt 34 procent in zo’n geval niet in staat te zijn om dat probleem snel op te lossen, waardoor het leven abrupt tot stilstand komt. Frustraties en stress alom.

Twee op de vijf Belgen (38 procent) slaat wachtwoorden daarom op een onveilige manier op, bijvoorbeeld door ze in een notitieboekje op te schrijven (17 procent). Lekker makkelijk, maar ook behoorlijk gevaarlijk.

Optie twee: zwakke wachtwoorden die iedereen kan kraken

Gelukkig is er een optie die frustraties en hoofdbrekens bij het onthouden van ingewikkelde cijfer-, letter- en tekencombinaties op voorhand uitsluit: het onveilige of zwakke wachtwoord. 12 procent van de Belgische deelnemers geeft toe één makkelijk te onthouden wachtwoord te gebruiken voor alle accounts. Dan kunnen ze óveral in, zonder na te denken of drie keer mis te typen. Gemak dient de mens, nietwaar? Totdat de gehaaide cybercrimineel – óók een mens, immers – dat ene wachtwoord te pakken krijgt.

Van de Belgische consumenten die door Kaspersky Lab zijn ondervraagd, heeft 9 procent het afgelopen jaar te maken gehad met een gehackt account of een poging daartoe. E-mailaccounts vormen het grootste doelwit (38 procent), gevolgd door sociale media (20 procent) en gaming accounts (14 procent).

Optie drie: de oplossing

Martijn van Lom, General Manager Kaspersky Lab Benelux: “Als mensen wachtwoorden hebben die sterk zijn én die ze niet de hele tijd vergeten, hebben ze niet alleen toegang tot alles wat ze nodig hebben op het moment dát ze het nodig hebben, maar is de informatie in hun accounts ook nog eens beschermd tegen hackers. Dit is essentieel voor iedereen die op een veilige manier door het leven wil gaan en zonder problemen online contactinformatie wil kunnen opzoeken, een spelletje spelen, e-mails lezen, iets bestellen, allemaal zonder hackers of criminelen in de kaart te spelen.”

“Maar veilige wachtwoorden onthouden is moeilijk,” vervolgt van Lom, “dus we worden iedere dag weer geconfronteerd met dat wachtwoorddilemma: ingewikkelde wachtwoorden gebruiken die we steeds vergeten, of makkelijke wachtwoorden gebruiken en ook makkelijk gehackt worden? Het goede antwoord is optie drie: een oplossing voor het beheren van wachtwoorden. Met zo’n oplossing kunnen de wachtwoorden niet complex genoeg zijn, terwijl er geen notitieboekje aan te pas komt.”

Die oplossing, die gebruikers de volledige controle over hun vele online-identiteiten teruggeeft, is bijvoorbeeld Kaspersky Password Manager. Alle wachtwoorden worden opgeslagen in een veilige kluis. Nu hoeft er nog maar één wachtwoord te worden onthouden om toegang te krijgen tot alle accounts, en dat is het wachtwoord van die kluis. Nooit meer wachtwoordpaniek: met een gratis My Kaspersky-account hebben gebruikers toegang tot hun toegangscodes, en dus tot hun accounts en hun waardevolle informatie, ongeacht waar ze zijn, hoe laat het is en welk device ze gebruiken. De automatische wachtwoordgenerator helpt bovendien bij het maken van sterke wachtwoorden. Hoofdbrekens over wachtwoorden behoren hiermee tot het verleden. Behalve voor hackers.

 

Tips