Veilig in online games handelen

We presenteren onze veiligheidsmaatregelen voor gamers die geld willen verdienen door in-game items te verkopen.

Veel gamers hebben van het handelen in in-game items een behoorlijke inkomstenbron gemaakt. Sommigen verkopen items die ze niet voor de klasse van hun personage kunnen gebruiken, en anderen willen simpelweg de rijkdommen die ze hebben vergaard weer van de hand doen voordat ze helemaal met het spel stoppen.  

Helaas zijn er ook in de gaming-gemeenschap scammers die allerlei trucs gebruiken om eerlijke gamers te bedotten. Houd er rekening mee dat sommige makers van games, waaronder Valve, geweigerd hebben om items aan spelers terug te geven die ze vrijwillig aan scammers hadden gegeven.  

Gamers moeten goed voorbereid zijn en zelf op hun eigendommen letten. In dit artikel vertellen we u hoe u de vruchten van uw harde werk zelf behoudt, gebruikelijke frauduleuze trucs omzeilt én voorkomt dat u een ban krijgt.  

Speel volgens de regels

Om te beginnen laten niet alle game-ontwikkelaars hun gebruikers in-game items verhandelen, laat staan deze voor echt geld verkopen. Dus voordat u op zoek gaat naar een koper voor uw gouden AK-47 of het Zwaard van de Duizend Waarheden aanschaft, moet u even nagaan of uw account hier niet door geblokkeerd zal worden.  

De ontwikkelaars van de MMORPG RuneScape verboden bijvoorbeeld de verkoop van zowel accounts als items voor echt geld. Daar zijn verschillende redenen voor, variërend van juridische (het spel en de items erin zijn eigendom van de uitgever) tot beveiligingsproblemen (accounts en items die te koop worden aangeboden zijn vaak gestolen of op oneerlijke wijze verkregen). 

Als u gepakt wordt bij een verboden transactie krijgt u een ban, ongeacht of u de verkoper of koper bent; u hebt hoe dan ook de regels verbroken. De kans dat een item waar u met echt geld voor hebt betaald in beslag wordt genomen is ook groot: voor spelbeheerders zien dit soort transacties er erg verdacht uit, en u hebt in zo’n geval geen in-game bewijs van betaling.  

Tegelijkertijd is het handelen in pantser, wapens en andere in-game items als deel van een algemene veiling vaak niet verboden.  

Wees op uw hoede als koper…

De tweede belangrijke regel is om uw intuïtie te vertrouwen en weg te blijven van transacties die te goed lijken om waar te zijn. Net als in het echte leven zullen cyberfraudeurs proberen uw vertrouwen te winnen, en ze beloven u dan ook ongelofelijke kortingen om u over te halen het geld op tafel te leggen of uw wachtwoord te onthullen.  

Er zijn verschillende signalen waar u op moet letten. Zo is er bijvoorbeeld de verkoper die u tot haast aanmaant bij het maken van een beslissing en onder druk zet om de transactie te voltooien, of er wordt voorgesteld om de discussie buiten het officiële gaming-platform voort te zetten. Zelfs als het een vriend is die u een bericht stuurt moet u oppassen: scammers kunnen hun account hebben gehackt of een personage met dezelfde naam als uw vriend gebruiken, maar dan met een nauwelijks zichtbare punt aan het einde.  

Let op het handelsvenster om er zeker van te zijn dat de beloofde honderdduizend gouden munten niet in [Boar Tusk x 1] veranderen op het allerlaatste moment. En let over het algemeen goed op dat u ook daadwerkelijk het item krijgt aangeboden dat u wilt kopen en niet iets vergelijkbaars, en dat dit dus ook het item voor het juiste spel is.  

Sommige scammers hebben items voor hun eigen games op Steam gepubliceerd die precies op veel waardevollere items voor veel populairdere games lijken. Een schimmig type slaagde er bijvoorbeeld in om een valse Dragonclaw Hook te verkopen voor Dota 2. De imitatie was een perfecte kopie van het origineel: hij zag er hetzelfde uit en had dezelfde naam. De scammers hadden zelfs de beschrijving en het logo van Dota 2 gekopieerd.  

Het enige probleem was dat de nepversie niets te maken had met Dota. Dit item kon alleen gebruikt worden in het spel Climber, dat later van Steam werd verwijderd.  

Na verschillende vergelijkbare gevallen begonnen de moderators van het platform beter te kijken naar de items en voor welk spel ze waren, maar het is nog steeds verstandig om ook zelf wat onderzoek te doen en alles vooraf te controleren.  

 maar zeker ook als verkoper

Scammers proberen niet alleen kopers op te lichten, maar ook de eigenaars van waardevolle items. Als een andere speler u vraagt om “de kwaliteit van items te bevestigen” door deze op te sturen, een kopie van een item belooft te maken of simpelweg vraagt of ze uw item even mogen testen, dan proberen ze u hoogstwaarschijnlijk te beroven. Als iemand game keys aanbiedt in ruil voor een duur item, dan moet u ook oppassen, want deze zijn waarschijnlijk gestolen.  

Game stores raden het verkopen van items in ruil voor echt geld met gebruik van externe betaaldiensten zoals PayPal af. Als u toch een transactie wilt doen, verzeker u er dan eerst van dat u de koper kunt vertrouwen. Is er ook maar de lichtste verdenking dat ze u proberen te bedriegen? Blaas de deal dan af. Zelfs als u akkoord bent gegaan over een vooruitbetaling kan de fraudeur die transactie achteraf alsnog annuleren door bij de supportafdeling van de betaaldienst te klagen, en in dat geval bent u zowel uw item als het geld kwijt.  

Pas op met software van derden

Soms zal een oplichter u tijdens het onderhandelen over een deal willen overtuigen om TeamViewer of een voicechat-applicatie te installeren. Ze beweren dat dit is om te controleren of het product echt van u is of dat het simpelweg handiger is om te communiceren. Dit is een smoes. In werkelijkheid wil de scammer de controle over uw computer overnemen of uw apparaat met malware infecteren. Weiger dit verzoek dus.  

Tips om te onthouden

Of u nu de koper of verkoper bent: bescherm uw computer en account goed. Als u gehackt wordt, zullen scammers snel een slaatje slaan uit alles waar geld mee te verdienen is.  

Tips