Uw crypto-beleggingen beschermen in 4 belangrijke stappen

Hoe kunt u uw cryptocurrency betrouwbaar beschermen, met het oog op de talloze scams en het gebrek aan bescherming door overheidsregulering.

Cryptocurrencies en andere blockchain assets worden niet beschermd door bankgaranties of andere “traditionele” financiële veiligheidsmaatregelen. Daarom moeten beleggers alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen om zichzelf te beschermen. Hier zijn vier belangrijke tips om cryptocurrencies veilig op te slaan en andere crypto assets te beschermen.

1. Wees voorbereid op scams

De verscheidenheid aan verschillende crypto-assets in combinatie met een gebrek aan regelgeving maakt beleggen in crypto tot een voornaam doelwit voor allerlei soorten oplichters. Cryptobeleggers moeten daarom veel meer dan bij het werken met traditionele financiën uiterst voorzichtig te werk gaan (inclusief een gezonde dosis paranoia).

Wat zijn de meest voorkomende scams?

  • Zogenaamde weggeefacties: superrendabele beleggingen via een “beleggingsfonds”, “ervaren beheerder”, “beroemdheid” of “grote beleggingsonderneming”. De trucs verschillen: bij sommige scams gaan de criminelen er gewoon met de eerste betaling vandoor, terwijl ze bij andere het slachtoffer een kleine winst gunnen, want natuurlijk aanzet tot verdere en grotere investeringen.
  • Waarde-inflatie: investeren in veelbelovende nieuwe munten of tokens. De waarde van de token stijgt voortdurend, maar het is in werkelijk onmogelijk om uw investering vervolgens te verzilveren.
  • Romantische oplichting: oplichters vinden slachtoffers op Tinder of andere dating-platforms. Na een lange uitwisseling van romantische berichten komt het gesprek op het onderwerp investeringen… en dan is het business as usual, zoals in het eerste punt hierboven.
  • Nep-cryptocurrencybeurzen of -investeringsplatforms: typische phishing-trucs, behalve dat de scammers naar cryptowallet-gegevens vragen in plaats van naar creditcardgegevens.

Sommige scams lijken zo uit de film te komen, zoals toen er 4 miljoen dollar aan crypto werd gestolen tijdens een persoonlijke ontmoeting.

Beschermingsmethodes:

Controleer altijd grondig de echtheid van bedrijven, personen of websites die aanbieden om u te helpen beleggen.

Neem geen overhaaste beslissingen en bestudeer zorgvuldig elke nieuwe investeringsmogelijkheid die u tegenkomt. Fraudeurs jagen hun slachtoffers vaak op voordat ze beseffen wat er nou eigenlijk gaande is.

Negeer onverwachte aanbiedingen. Als u een schijnbaar winstgevende crypto-beleggingsaanbieding ziet op social media, in uw e-mail of via een berichten-app, is het hoogstwaarschijnlijk een scam. Verspil geen tijd aan het onderzoeken van elk aanbod dat u ziet en negeer gewoon alles waar u zelf niet naar op zoek bent gegaan.

Gebruik anti-phishing-bescherming op al uw apparaten. Elke site moet zorgvuldig worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat die echt is. Kaspersky Premium doet dit werk voor u en blokkeert bezoeken aan valse sites op zowel uw computer als uw telefoon. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat alle platforms worden beschermd, want phishing-scams zijn net zo gevaarlijk voor Apple-apparaten als voor Windows of Android.

Gebruik een betrouwbare VPN-toepassing. VPN op zichzelf beschermt u niet tegen phishing of fraude, maar wel tegen website-spoofing en spionage. Het is vooral handig wanneer u met uw cryptomunten aan de slag gaat in cafés, luchthavens, hotels en andere plaatsen met openbare wifinetwerken. Kaspersky Premium omvat een snel VPN-abonnement met meerdere servers over de hele wereld.

2. Beveilig uw computer en telefoon

Criminelen hoeven niet per se gebruik te maken van social engineering om cryptocurrency of tokens te stelen. Ze kunnen net zo makkelijk uw computer of smartphone infecteren en vervolgens op verschillende manieren hun vuile werk doen:

  • Wallet-wachtwoorden onderscheppen die op websites worden ingevoerd, of de sessie rechtstreeks vanuit de browser “kapen”. Op die manier kunnen oplichters toegang krijgen tot uw accounts op cryptobeurzen.
  • Adressen wijzigen bij overboekingen in Bitcoin, Ethereum of andere cryptocurrencies. U staat op het punt een betaling te doen, kopieert het adres van de wallet van de ontvanger naar het klembord, maar dan verandert malware het adres net op het moment dat u het plakt. Omdat het adres van de wallet zo’n lange combinatie van tekens is, is het moeilijk te controleren, en deze wisseltruc blijft vaak onopgemerkt. Daardoor gaat de betaling op het laatste moment naar een andere wallet, en kunnen noch u noch de beoogde ontvanger deze terugkrijgen.
  • Een miner installeren op een geïnfecteerde computer die uw systeem extra zal belasten en stilletjes cryptocurrency delft op de achtergrond. Zo minen hackers normaal gesproken Monero, en het is zelfs effectief op relatief zwakke computers. De verdiensten van deze “cryptojacking“-aanvallen zijn klein maar stabiel, en slachtoffers merken soms pas na weken of zelfs maanden dat ze geïnfecteerd zijn.
  • Het adres van de wallet waar de verdiensten naartoe worden gestuurd wijzigen in een “legale” mining-applicatie. Als u in uw eentje minet, dan kunnen alle cryptomunten die u hebt verzameld door uw processor en grafische kaart tot op het bot te belasten, plotseling in de cryptowallet van iemand anders terechtkomen.
  • Geld stelen met behulp van valse of getrojaniseerde cryptocurrency-apps. Ze lijken echt, maar ze stelen uw crypto bij de eerste gelegenheid. Het meest recente voorbeeld hiervan zijn games die spelers winsten in cryptocurrency bieden.

Beschermingsmethodes:

Een uitgebreide cybersecurity-oplossing die u kan beschermen tegen de risico’s van cryptobeleggen. Wij raden natuurlijk Kaspersky aan, als u voor een andere kiest, moet die sowieso de volgende kenmerken bezitten:

  • monitoring van het gedrag van applicaties
  • een detectiegraad van malware van minimaal 99%
  • speciale bescherming van vensters voor het invoeren van wachtwoorden tegen onderschepping (keyloggers)
  • extra browserbescherming bij het bezoeken van financiële websites
  • detectie van toegang op afstand tot de computer
  • waarschuwingen over potentieel gevaarlijke toepassingen
  • automatisch zoeken naar verouderde versies van toepassingen en hun updates uit officiële bronnen

U profiteert van al deze functies bij een abonnement op Kaspersky Premium.

Strikte hygiëne voor alle apparaten waarop u cryptocurrency-transacties uitvoert. Installeer alleen apps uit officiële bronnen (app stores). Vermijd weinig bekende apps met weinig downloads en recensies. Gebruik geen cracked versies van software, want dit is een van de belangrijkste manieren waarop criminelen schadelijke toepassingen verspreiden.

Beperk toegang. Laat kinderen, huisgenoten of anderen geen computers of smartphones gebruiken waarmee u crypto-transacties uitvoert. Bescherm uw apparaat met een wachtwoord en stel het zo in dat het automatisch wordt vergrendeld na een korte periode van inactiviteit. Gebruik volledige schijfversleuteling, zoals Bitlocker.

3. Bewaar uw crypto-assets op verschillende plekken

Door grote hoeveelheden cryptocurrency op te slaan in online kluizen of op apparaten die verbonden zijn met het internet (dat wil zeggen in “hot” wallets) kunt u uw geld snel en eenvoudig beheren, maar zo neemt het risico van diefstal ook toe.

Beleggers die grote hoeveelheden cryptocurrency beheren, wordt aangeraden een klein deel van hun spaargeld in een “hot” wallet te bewaren voor operationele kosten, en de rest van hun geld over te hevelen naar een »cold” wallet die volledig van het internet is afgesloten. Zo’n wallet ziet eruit als een USB-stick en is net zo gemakkelijk te gebruiken.

Manieren om assets te beschermen in een cold wallet:

Selecteer een veilig model wallet door de zoekresultaten voor “merkmodel kwetsbaarheid” en “merkmodel veiligheidsbeoordeling” te lezen. Sommige modellen van cold wallet zijn kwetsbaar voor hacking.

Koop cryptowallets alleen via betrouwbare verkopers of leveranciers. Er zijn gevallen bekend van aanvallers die valse cryptowallets van bekende bedrijven maakten en deze vervolgens verkochten op online veilingen of op berichtenfora.

Voer alleen wallet-transacties uit op een computer waarvan u weet dat hij veilig is.

Zorg ervoor dat u de wallet zelf op een veilige plaats bewaart, want als u die verliest, bent u ook al uw geld kwijt. Denk niet alleen aan diefstal; denk ook aan risico’s zoals het per ongeluk kwijtraken van de wallet, door brand of natuurrampen. Een soort van kluis in huis is waarschijnlijk de meest geschikte plek om uw wallet te bewaren.

Maak een lang en uniek wachtwoord voor uw wallet. Zorg ervoor dat niemand dit wachtwoord ziet en dat het onmogelijk is om te raden, maar ook onmogelijk om te vergeten.

4. Pas goed op uw wachtwoorden en sleutels

De grootste angst van elke cryptobezitter is dat het wachtwoord of de seed phrase voor hun cryptowallet wordt gestolen. Om dat te voorkomen, volgt u deze regels voor het maken van veilige wachtwoorden.

Beschermingsmethodes:

Gebruik lange en unieke wachtwoorden voor elke site en dienst. Uw wachtwoorden versleuteld opslaan in een wachtwoordmanager gesynchroniseerd op al uw apparaten is erg handig.

Maak waar mogelijk gebruik van tweestapsverificatie met een USB-sleutel of mobiele app. Sms-authenticatie kunt u beter vermijden vanwege de mogelijkheid van onderschepping.

Controleer regelmatig of uw inloggegevens op het web zijn beland door hacking of lekken van diensten van derden.

Alle daarvoor benodigde functies zijn al opgenomen in een abonnement op Kaspersky Premium, waar u ook een wachtwoordmanager in vindt:

Password Check waarschuwt u als uw crypto-wachtwoorden online zijn gelekt of gemakkelijk te kraken zijn en u kwetsbaar bent voor identiteitshackers. Daarnaast wordt er gecontroleerd of uw wachtwoord veiligheidsrisico’s lopen: als er bijvoorbeeld ergens in de wereld andere gebruikers waren met hetzelfde wachtwoord, en die zijn gehackt, dan weet u dat dit wachtwoord niet langer veilig is. Tegelijkertijd worden uw wachtwoorden zelf nergens naartoe gestuurd, en voor hun veilige verificatie wordt het cryptografische hashing-algoritme SHA-256 gebruikt.

Data Leak Checker controleert en informeert u of uw accounts persoonlijke gegevens lekken, zoals wachtwoorden of inloggegevens voor uw cryptowallets, op zowel het internet als het dark web.

Identity Protection Wallet slaat uw gevoelige documenten zoals uw paspoort of de seed phrase voor uw crypto-wallet versleuteld op in de cloud om identiteitsdiefstal te voorkomen, en synchroniseert ze met al uw apparaten.

Secret Vault zet uw gevoelige gegevens zoals cryptocertificaten om in een onleesbaar formaat en beschermt ze met een wachtwoord. Uw gegevens worden veilig versleuteld op de harde schijf van uw apparaat (lokaal, niet in de cloud).

Tips