5 waarschuwingstekenen voor online scams

Tekenen die erop wijzen dat u met oplichters te maken hebt.

Niemand — gamers, cryptocurrency-investeerders  of online shoppers — is veilig voor scammers. Maar wie ook het slachtoffer is of hoe geraffineerd de truc ook is, er is altijd een manier om fraude te ontdekken voor het te laat is. Vandaag bekijken we vijf veel voorkomende waarschuwingstekenen van online oplichting om u te helpen het gevaar te omzeilen.

1. De wortel of de stok

Oplichters spelen vaak in op hebzucht of angst. In het eerste geval beloven ze een potentieel slachtoffer van alles en nog wat — bijvoorbeeld een flinke smak geld van de overheid of gratis cryptocurrency. De tweede tactiek gaat gepaard met intimidatie, zoals dreigen met het rondsturen van een video waarin het slachtoffer porno bekijkt of het ruïneren van de reputatie van de website van hun bedrijf.

In beide gevallen proberen cybercriminelen het vermogen van hun slachtoffer om rationeel te reageren te beperken. Als u na het lezen van zo’n e-mail geneigd bent om precies te doen wat de afzender vraagt (een link volgen, geld sturen, een nummer bellen, enz.), is dat eigenlijk een waarschuwingsteken. Haal eerst even diep adem en lees het bericht opnieuw. U zult dan waarschijnlijk al snel zien dat het om een truc gaat.

2. Tikkende klok

Als emotioneel geladen situaties ertoe kunnen leiden dat mensen het vermogen verliezen om kritisch te denken, dan wordt dat probleem door haast alleen maar groter. Scammers spelen ook hierop in, door bijvoorbeeld met strakke deadlines te komen. Als een bericht stelt dat u maar een paar dagen, uur of zelfs minuten hebt om een prijs te verzilveren of een bepaald product te kopen voor het is uitverkocht, dan gaat het waarschijnlijk om een scam.

3. Amateuristisch ontwerp

Overduidelijke fouten in het bericht wijzen ook op oplichting. Soms gaat het om opzettelijke spelfouten of vervanging van letters door cijfers of optische tegenhangers uit andere alfabetten om spamfilters om de tuin te leiden. In sommige gevallen kan de afzender gewoon analfabeet zijn, wat niet ongewoon is bij oplichters, in tegenstelling tot werknemers van respectabele organisaties.

Wat de reden voor de typfouten ook is, beloften van “0ne мilIion d0llars” duiden zonder enige twijfel op gevaar.

4. Het doorzoeken van de database

Wanneer een potentieel slachtoffer via een e-mail of chatbericht naar een frauduleuze website gaat, proberen de oplichters diegene meestal binnen te lokken via een reeks eenvoudige opdrachten. Het kan bijvoorbeeld gaan om het invullen van een korte enquête of het kiezen van een aantal dozen met zogenaamde prijzen. Vaak krijgt het slachtoffer een animatie te zien die zogenaamd wijst op het doorzoeken van een database (naar hun status als prijswinnaar, bijvoorbeeld) of wordt diegene gevraagd een formulier in te vullen. Soms worden ze uitgenodigd om (nep)recensies of commentaren van “eerdere winnaars” te lezen. Recenter hebben we chats gezien met een bot die zich voordeed als advocaat, consultant of medewerker van de support-afdeling.

Ongeacht de details, het doel is altijd erg simpel: Door het slachtoffer tijd en moeite te laten investeren, blijft diegene op de pagina, en hoe meer hij of zij zich geïnvesteerd voelt, hoe minder waarschijnlijk het is dat hij of zij de pagina sluit als er om betaling wordt gevraagd, wat zeker het geval zal zijn. Hebt u het gevoel dat een website die u een grote som geld belooft tijd aan het winnen is? Dat is waarschijnlijk geen goed teken.

5. Een kleine toeslag

Een andere favoriete truc na het aan de haak slaan van een slachtoffer is om een kleine vergoeding te vragen, een overschrijving voor het verifiëren van een betaalkaart of een betaling voor registratie in een of andere database. Zonder dit te doen, is het volgens de oplichters niet mogelijk om de beloofde beloning in ontvangst te nemen.

Het gevraagde bedrag is gewoonlijk vrij klein en onbeduidend tegenover het vooruitzicht van onnoemelijke rijkdom, en soms wordt er ook nog eens beloofd dat dit bedrag later zal worden terugbetaald. De vergoeding die u betaalt, bent u natuurlijk gewoon kwijt. Er is geen prijs, en u loopt alleen het risico om nog meer te verliezen na het delen van uw creditcardgegevens met de oplichters.

Wordt vervolgd

Cybercriminelen verzinnen voortdurend nieuwe manieren om uw vertrouwen en zwakheden te gelde te maken. Door goed op deze vijf waarschuwingstekenen te letten, kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt van de meeste oplichtingspraktijken. Wij zullen u uiteraard op de hoogte blijven houden over hoe u uzelf, uw gegevens en uw geld tegen kwaadwillenden kunt beschermen.

Tips