Scammers proberen geld te verdienen aan Burning Man

Koop zonder gedoe online kaartjes voor Burning Man. Maar er is één probleem: ze zijn nep.

Elk jaar komen er eind augustus of begin september weer tienduizenden mensen samen in de Black Rock Desert in Nevada voor het kunstevenement Burning Man. Acht dagen lang vormt dit festival het epicentrum voor creatieve geesten van over de hele wereld. Dankzij de monumentale installaties, betoverende voorstellingen en onnavolgbare sfeer trekt het festival enorme bezoekersaantallen.

Kaartjes voor Burning Man groeien niet aan de bomen

Naar Burning Man gaan is niet eenvoudig. Er is een beperkt aantal kaartjes, en in de afgelopen jaren heeft de vraag daarnaar het aanbod ruimschoots overstegen. Om ervoor te zorgen dat ze niet meteen uitverkocht zijn, worden ze door de organisaties in verschillende etappes verkocht.

En het is niet zomaar een geval van naar de website van het evenement gaan en een kaartje kopen. Je moet eerst een account aanmaken, en je dan vooraf registreren voor de relevante etappe van de verkoop. Nu is bijvoorbeeld de registratie aan de gang voor mensen die de installaties, shows en andere belangrijke elementen van het festival willen maken, evenals voor gasten met lage inkomens (die een bewijs van hun financiële situatie moeten overleggen). De rest moet tot maart wachten.

Als u erin slaagt om zich op tijd te registreren, dan kunt u een paar dagen later een kaartje en een voertuigpas kopen. Maar ook hier moet u goed bij de les blijven: de kaartjes worden in een mum van tijd verkocht. Vervolgens duurt het een maand voor de volgende verkoopfase van start gaat, maar ook dan heeft u geen garanties dat het wél lukt.

Tegelijkertijd is er voor een reis naar Burning Man zorgvuldige planning vereist. Omdat het festival in de woestijn wordt gehouden, moet u alle noodzakelijke spullen meenemen, plus wat hippe kleren en kostuums voor die o zo belangrijke selfies naast de installaties. U moet ook nadenken over hoe u zich over het festivalterrein gaat begeven, waar de afstanden te groot zijn om ze te voet af te leggen, en auto’s bij het kamp geparkeerd moeten blijven. En als u niet in de V.S. woont, moet u ook nog zaken als vliegtickets en een visum regelen.

Dat gezegd hebbende: het is volkomen begrijpelijk dat mensen wanhopig zijn om zo snel mogelijk kaartjes voor Burning Man te krijgen.

Nepkaartjes voor Burning Man

Het is niet verrassend dat ook scammers hun kansen zagen wat betreft Burning Man, en vooral omdat de kaartjes ook erg duur zijn. De prijs voor een kaartje is dit jaar bijvoorbeeld $ 475 — en als u een kaartje wilt kopen vóór de normale verkoopfase maar zelf geen kunstinstallatie heeft, dan schiet de prijs omhoog tot $ 1400. Zelfs bezoekers met lage inkomens moeten $ 210 betalen, en dat is exclusief een voertuigpas.

Op de officiële website van Burning Man vindt u tips over hoe u oplichters en scammers kunt vermijden. Maar dat gaat om oplichting via derden. Een bedrieglijkere scam die we onlangs ontdekten komt van scammers die doen alsof ze de organisatoren van het festival zelf zijn.

De nepwebsite is erg goed gemaakt en ziet er voor het ongetrainde oog echt uit. De cybercriminelen gebruiken dezelfde kleuren, lettertypes en ontwerpelementen als het origineel. De URL bevat de naam van het festival — burningman, wat op zich genoeg zou kunnen zijn om onervaren bezoekers te overtuigen van de echtheid ervan.

Hoofdpagina, officiële website van het evenement

Hoofdpagina, officiële website van het evenement

Hoofdpagina, nepwebsite

Hoofdpagina, nepwebsite

De vervalsers kopieerden zelfs de sectie met ticketinformatie, al was deze enigszins aangepast. De echte website informeert gebruikers bijvoorbeeld dat ze hun accounts moeten gebruiken om zich voor de geselecteerde verkoopfase te registreren. De scammers laten dat detail weg. Sterker nog: ze vermelden dat de kaartjes meteen beschikbaar zijn. U hoeft alleen maar op de link te klikken.

Ticketinformatie op de nepwebsite

Ticketinformatie op de nepwebsite

Om te zorgen dat het slachtoffer haast maakt, beweren de cybercriminelen dat er nog maar 300 kaartjes over zijn, en dat de volgende verkoopfase over een maand is en dat de kaartjes tegen die tijd ook duurder zullen zijn. De aanbieding belooft een “GEGARANDEERD voordeel” van maar liefst 150%, maar wat dat “voordeel” precies inhoudt, wordt aan de verbeelding van de lezer overgelaten.

Door op de link te klikken wordt er een bestelformulier geopend waar u een aantal persoonlijke gegevens in moet voeren, en vervolgens is het gouden ticket zo goed als binnen (niet echt, natuurlijk). Het enige wat u nog hoeft te doen is die $ 225 betalen.

Bestelformulier op de nepwebsite

Bestelformulier op de nepwebsite

De aanbieding ziet er erg verleidelijk uit. Maar het enige probleem is natuurlijk dat het kaartje niet bestaat. 

Hoe herkent u online scammers

Om te voorkomen dat u uw geld aan niet-bestaande kaartjes uitgeeft voor dit of een ander populair evenement, moet u online altijd zorgvuldig te werk gaan. Verzeker u er voor u een betaling op welke website dan ook voltooit van dat deze website ook echt te vertrouwen is.

  • Schenk aandacht aan de inhoud van de website. Scammers kopiëren de belangrijkste elementen (homepagina, sectie voor kaartjes, algemene informatie) goed, maar negeren vaak andere details. De officiële websites van festivals van de grootte van Burning Man hebben tal van andere pagina’s: evenementgeschiedenis, uitnodigingen om samen te werken, persberichten, archieven van eerdere festivals, enzovoorts.
  • Als de website u onder druk zet met vage beloftes van tijdgevoelige “garanties” of “voordelen”, wees dan nog meer op uw hoede. Een enorm evenement zoals Burning Man heeft dat soort tactieken niet nodig: de kaartjes raken toch wel uitverkocht.
  • Google de ticketprijzen en andere informatie op de website. Als het nep is, kan er al online feedback over bestaan, en de zoekmachine zal waarschijnlijk de officiële prijzen op de eerste pagina met resultaten weergeven.
Tips