Eugene Kaspersky

Oprichter en CEO

Eugene kwam terecht in cyberbeveiliging in 1989 toen zijn computer geïnfecteerd raakte met het 'Cascade'-virus. Door zijn opleiding cryptografie kon hij het gecodeerde virus analyseren, achterhalen hoe het zich gedroeg en een programma ontwikkelen om het te verwijderen. Nadat hij het virus had verwijderd, ging Eugene uit nieuwsgierigheid en interesse in computertechnologie schadelijke programma's analyseren en desinfectiemodules ontwikkelen. Deze exotische verzameling anti-virusmodules werd de basis van de anti-virusdatabase van Kaspersky Lab. Nu is deze database één van de meest uitgebreide en complete verzamelingen van cyberbeveiliging, die systemen beschermt tegen ruim 100 miljoen schadelijke programma's.

Vanaf 1990 verzamelde Eugene een team enthousiaste, gelijkgestemde onderzoekers met wie hij het anti-virusprogramma AVP Toolkit Pro schreef. Dit programma werd in 1994 door de universiteit van Hamburg uitgeroepen tot de meest effectieve anti-virussoftware ter wereld.

Vervolgens besloten ze om hun eigen onafhankelijke bedrijf op te richten. In 1997 werd Kaspersky Lab opgericht. Eugene leidde het anti-virusonderzoek. In 2007 werd hij CEO.

Nu is Kaspersky Lab 's werelds grootste particuliere leverancier van endpointbescherming – actief in bijna 200 landen over de hele wereld. Er werken 3300 professionals en IT-beveiligingsspecialisten in regiokantoren verdeeld over 32 landen. Hun cyberbeveiligingstechnologieën beschermen ruim 400 miljoen gebruikers over de hele wereld.

Eugene heeft internationale prijzen ontvangen voor zijn prestaties in technologie, wetenschap en ondernemerschap. Hij werd in 2011 door SYS-CON Media verkozen tot de machtigste 'Security Exec' ter wereld, in 2012 kreeg hij van Plymouth University een eredoctoraat natuurwetenschap; in 2012 werd hij door Foreign Policy Magazine uitgeroepen tot één van de Top Global Thinkers voor zijn bijdragen aan de bewustwording van IT-beveiliging.

Andere leden van dit team