STEEDS MEER NEDERLANDERS DOELWIT VAN RANSOMWARE-AANVALLEN

Ransomware-aanvallen zoals GandCrab, WannaCry en ExPetr zijn breed uitgemeten in de media.
Maar wat is het en hoe kan ransomware jou raken?

Ransomware is een vorm van cybercriminaliteit waarbij criminelen bestanden versleutelen of je hele apparaat vergrendelen en vervolgens losgeld eisen. Pas wanneer het losgeld betaald is, krijg je de sleutel om de bestanden te 'bevrijden'. Maar dit is niet altijd een garantie. Het grote gevaar van ransomware-aanvallen is dat het belangrijke en persoonlijke data versleutelt, denk aan foto's, muziek, administratie, scriptie of manuscript.

Een ransomware-infectie kan zich verspreiden door het:

Openen van een
geïnfecteerde e-mailbijlage

Klikken op een
geïnfecteerde link

Bezoeken van een
geïnfecteerde website

Installeren van een
geïnfecteerde app buiten de
reguliere app store

HOE VOORKOM JE EEN RANSOMWARE -AANVAL?

 • 1. Gebruik beveiligingssoftware die specifiek beschermt tegen ransomware op al je apparaten

  We raden beveiligingssoftware aan voor iedere computer en alle mobiele apparaten die je gebruikt. Ransomware kan, naast Microsoft Windows, alle besturingssystemen treffen. Android-telefoons en -tablets zijn ook een geliefd doelwit van ransomware-aanvallen. Kaspersky Anti-Virus helpt je pc te beschermen tegen ransomware. Kaspersky Internet Security en Kaspersky Total Security doen datzelfde maar bieden naast extra beveiliging tegen allerlei soorten malware, ransomware-beveiliging voor Android apparaten. In de onderstaande tabel is een uitgebreid overzicht met functionaliteiten te vinden.

  Indien je Kaspersky Anti-Virus Kaspersky Internet Security of Kaspersky Total Security al op je pc hebt geïnstalleerd, raden we je aan om het volgende te doen:
  Zorg ervoor dat System Watcher altijd ingeschakeld is. Dit is een essentieel onderdeel van je bescherming tegen ransomware – inclusief toekomstige nieuwe versies die criminelen mogelijk gebruiken. In veel gevallen kan het je helpen de schade door malware ongedaan te maken. Als System Watcher draait op je pc, ben je beschermd tegen nieuwe varianten van ransomware die nog niet aan malware-databases zijn toegevoegd. Zelfs wanneer je wordt aangevallen door een nieuwe variant, voorkomt System Watcher dat je bestanden worden versleuteld.

 • 2. Maak geregeld back-ups van je gegevens

  Maak er een gewoonte van om regelmatig back-ups van belangrijke bestanden te maken. Sla je bestanden op externe opslagapparaten op en zorg ervoor dat deze niet continu zijn aangesloten op je pc. Om tijd te besparen en het back-upproces te vereenvoudigen, biedt Kaspersky Total Security een automatische back-upfunctie.

 • 3. Houd je software up-to-date

  Software-updates, zoals die van Microsoft Windows, verhelpen specifieke beveiligingsproblemen. Indien je deze updates niet installeert, loop je risico op ransomware en andere aanvallen die je pc kunnen infecteren. Je dient niet uitsluitend je besturingssysteem up-to-date houden. Andere programma's op je computer kunnen ook een veiligheidsrisico vormen als je de nieuwste beveiligingspatches en updates niet installeert voor elke applicatie op je pc. Kaspersky Internet Security en Kaspersky Total Security omvatten Software Updater, dat de software van je pc scant en helpt bij het installeren van updates voor een breed scala aan veelgebruikte applicaties.

 • 4. Wees voorzichtig met wat je aanklikt

  We adviseren je verdachte e-mails en e-mailbijlagen niet te openen, verdachte websites en links te vermijden en extra alert te zijn bij het downloaden van apps.

 • 5. Zet de 'extensies voor bekende bestandstypen verbergen'-optie in Windowsverkenners uit

  Dit maakt het makkelijker om kwaadaardige bestanden te herkennen. Blijf weg van toegestuurde of gedownloade bestanden met de extensie '.exe', '.vbs' en '.scr' als je niet voor 100% zeker bent over de herkomst van deze bestanden. De ransomwarecriminelen kunnen namelijk verschillende extensies gebruiken om een kwaadaardig bestand te verhullen als een video, afbeelding, of document (zoals bijvoorbeeld hot-chics.avi.exe of doc.scr).

PRODUCTEN VERGELIJKEN

BEN JE SLACHTOFFER VAN RANSOMWARE?

 1. Verwijder eerst deze malware door Kaspersky Internet Security te downloaden via de probeer gratis of koop nu button
 2. Lees de instructies op de online portal no more ransom

Kaspersky Lab heeft in samenwerking met o.a. Europol en de Nederlandse en Belgische politie, een online portal gelanceerd dat zich richt op het informeren over de gevaren van ransomware. Daarnaast biedt het gratis sleutels voor slachtoffers om hun gegevens te herstellen zonder te hoeven betalen.

Online Portal

Niets garandeert volledige bescherming, dus wees voorzichtig online

Wat is automatische verlenging?

Automatische verlenging verlengt je licentie automatisch zonder dat je daarvoor iets hoeft te doen. Voordat je abonnement verloopt, wordt de vergoeding voor vernieuwing in rekening gebracht zodat je beschermd blijft*. We herinneren je vooraf via e-mail aan de binnenkort verschuldigde betaling. Je kunt op elk gewenst moment automatisch verlenging opzeggen; in dat geval moet je je licentie handmatig vernieuwen.

Waarom automatische verlenging?

Doorlopend abonnement en ononderbroken bescherming voor je apparaten

Bespaart je tijd: geen gedoe met factureringsgegevens en activeringscodes

Je blijft de controle houden: wij herinneren je aan de aankomende factureringsdatums en je kunt op elk moment opzeggen

* De prijzen voor verlenging zijn onderhevig aan wijzigingen. Op het moment van vernieuwing zijn mogelijk extra online aanbiedingen en kortingen beschikbaar; deze kunnen niet worden toegepast op je abonnement. Wij sturen je ten minste één herinnering per e-mail om je hierop te wijzen. Daarnaast ontvang je per e-mail een bevestiging van de prijs voor de vernieuwing en de duur van je nieuwe abonnement, voordat dit automatisch wordt vernieuwd. Mogelijk word je op dit moment verzocht om gratis te upgraden naar de nieuwste versie van Kaspersky.