Overslaan naar hoofdinhoud

De zogeheten Password Stealing Ware (PSW) is een belangrijk wapen in de gereedschapskist van cybercriminelen om gebruikersprivacy te saboteren. Deze malware gebruikt verschillende methoden om gegevens rechtstreeks uit de webbrowser van computergebruikers te halen. Het gaat vaak om gevoelige informatie zoals inloggegevens van online accounts en opgeslagen wachtwoorden of bankgegevens. Deze malwaresoort kent ook varianten die speciaal gemaakt zijn om browsercookies, gebruikersbestanden van specifieke locaties en gegevens van bijvoorbeeld berichtendiensten zoals WhatsApp of Facebook te stelen.

Het multifunctionele Azorult is de Stealer Trojan die afgelopen zes maanden het meeste onderschept is. Zo’n 25 procent van de computers heeft te maken gehad met deze Trojan-PSW-malware. De meeste slachtoffers bevinden zich in Duitsland, India, Rusland, Brazilië en de Verenigde Staten.

“De hedendaagse consument is steeds actiever op het internet. Hun digitale profielen worden op die manier steeds rijker. Daarmee worden deze actieve consumenten ook een lucratief doelwit voor cybercriminelen. Consumenten die altijd en overal online zijn, moeten hun wachtwoorden en inloggegevens dus veilig opslaan en zorgen dat hun apparatuur altijd voorzien is van de meest recente beveiligingsoplossing”, zegt Jornt van der Wiel, security-expert bij Kaspersky.

Lees meer over hoe cybercriminelen malware inzetten om wachtwoorden en andere vertrouwelijke informatie te stelen op Securelist.com.

60 procent meer wachtwoorddiefstallen in eerste helft van 2019

Uit Kaspersky-onderzoek blijkt dat het aantal slachtoffers van wachtwoorddiefstal wereldwijd is toegenomen naar ruim 940.000 in de eerste helft van 2019 in vergelijking met nog geen 600.000 in dezelfde periode afgelopen jaar.
Kaspersky Logo