Skip to main

Ook geeft vijf procent van de Nederlandse respondenten toe dat hun partner tijdens de pandemie dominanter is geworden. Niet alleen thuis, maar ook digitaal. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat ongeveer 1 op de 7 (14 procent) Nederlanders het gerechtvaardigd vindt om hun partner digitaal te monitoren zonder dat diegene daarvan op de hoogte is. Dit percentage stijgt naar 64 procent wanneer men vermoed dat hun partner ontrouw is. 7 procent van de Nederlandse volwassenen zegt door hun partner gedwongen te zijn om stalkerware-apps op hun smartphone te installeren.

Stalkerware is commercieel verkrijgbare software die op een apparaat verborgen ligt en toegang verschaft tot een scala van persoonlijke gegevens. Dit kan variëren van de locatie van het apparaat, de browsergeschiedenis, sms-berichten of chats via social media.

Privacy

Een op de 5 (20 procent) ondervraagde Nederlanders maakt zich zorgen dat hun partner hun privacy schendt, waarbij bijna 3 op de 5 (58 procent) zich zorgen maakt dat de privacy geschonden wordt door het lezen van berichtjes – ondertussen kent 62 procent het wachtwoord van de telefoon van hun partner. Hieruit blijkt een discrepantie tussen bezorgdheid en gedrag.

Uit het onderzoek naar stalkerware door Kaspersky blijkt ook dat 19 procent van de Nederlanders digitaal gestalkt is, waarvan bijna de helft (46 procent) van de gevallen apps op de smartphone van het slachtoffer werden gebruikt. Andere middelen die ingezet worden om het slachtoffer te volgen zijn laptop apps (20 procent), volgapparatuur (19 procent), webcams (19 procent) en smart home-apparatuur (14 procent).

Jornt van der Wiel, security-expert bij Kaspersky: “De groei van stalkerware is een grote zorg - en we vrezen dat deze laatste, verontrustende cijfers slechts het topje van de ijsberg zijn. Stalkerware draait meestal op de achtergrond zonder dat de betrokkene(n) het merkt (merken). Om het risico te vermijden dat iemand stalkerware op je telefoon installeert, is het altijd belangrijk om een complex wachtwoord voor het vergrendelscherm te gebruiken, je wachtwoord met niemand te delen en het toestel niet ontgrendeld achter te laten.”

Voor wie vermoedt dat ze gemonitord worden via stalkerware, wordt het aangeraden om de lijst met applicaties na te kijken om te achterhalen of er onbekende programma’s zijn geïnstalleerd zonder toestemming. Wanneer stalkerware ontdekt wordt, is het verstandig dit niet zomaar te verwijderen, omdat degene die dit geïnstalleerd heeft dit kan merken. Overweeg eerst of de dader een potentieel risico voor je veiligheid kan vormen, voordat je bepaalt welke actie je moet ondernemen.

Tot slot bestaan er oplossingen die waarschuwen voor de aanwezigheid van commerciële spywareprogramma’s op je device.

Voor meer informatie over Kaspersky en zijn partners in de Coalition Against Stalkerware, kun je terecht op de officiële website http://www.stopstalkerware.org/. Lees het volledige rapport hier.14 procent van de Nederlanders vindt digitaal stalken van partner gerechtvaardigd

Op 25 november is het Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen 2021. Sinds de uitbraak van COVID-19 blijkt uit verschillende rapporten dat alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes, met name huiselijk geweld, zijn toegenomen. Een op de vijf (20 procent) Nederlandse volwassenen geeft aan weleens te maken hebben gehad met geweld en misbruik door hun partner, blijkt uit onderzoek van Kaspersky
Kaspersky Logo