Skip to main

Utrecht, 19 februari 2021 - Terwijl de pandemie voortduurt en scholen nieuwe sluitingen ervaren of een hybride leermodel volgen (persoonlijk en op afstand), blijft de onderwijssector kwetsbaar voor cybercriminaliteit. Van juli tot december 2020 kwamen 270.171 gebruikers verschillende bedreigingen tegen die waren vermomd als populaire leerplatforms - een stijging van 60% vergeleken met de eerste helft van 2020. Om docenten te helpen veilig te blijven, heeft Kaspersky een digitale toolkit gelanceerd die best practices op het gebied van cyberbeveiliging leert.

In het voorjaar van 2020 kregen meer dan 1 miljard schoolkinderen over de hele wereld te maken met schoolsluitingen in een poging de stijgende infectiecijfers te vertragen. Voor velen betekende dat een omschakeling naar noodonderwijs op afstand - een overgang die helaas veel studenten en docenten kwetsbaar maakte voor cyberrisico's.

Aanhoudende dreiging

Van januari tot juni 2020 was het totale aantal gebruikers dat te maken kreeg met verschillende bedreigingen verspreid onder het mom van populaire online leerplatforms/videoconferentietoepassingen, 168.550 - een stijging van 20.455% in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Dit aantal is blijven groeien van juli tot december, zoals ontdekt door Kaspersky. In januari 2021 bereikte het aantal gebruikers dat te maken kreeg met verschillende bedreigingen 270.171 - een stijging van 60% in vergelijking met de eerste helft van 2020.

aantal-gebruikers-dat-te-maken-kreeg-met-bedreigingen.jpg

Vergelijking van gebruikers die verschillende bedreigingen hebben ondervonden, vermomd als populaire platforms voor online leren/videoconferenties, jan-juni 2020 versus juli-december 2020.

Gebruikte platforms

Het populairste lokmiddel was Zoom - het meest gebruikte platform voor virtuele vergaderingen, met meer dan 300 miljoen dagelijkse deelnemers. Gevolgd door Moodle en Google Meet. Het aantal gebruikers dat te maken kreeg met bedreigingen vermomd als populaire platforms voor online leren/videoconferenties, nam toe voor alle platforms, op één na: Google Classroom.

Soorten bedreigingen

Ongeveer 98% van de aangetroffen bedreigingen waren ‘not-a-virus’, onderverdeeld in riskware en adware. Adware bombardeert gebruikers met ongewenste advertenties, terwijl riskware bestaat uit verschillende bestanden - van browserbalken en downloadmanagers, tot tools voor extern beheer - die zonder jouw toestemming verschillende acties op je computer kunnen uitvoeren. Trojaanse paarden maakten ongeveer 1% van de bedreigingen uit.

Gebruikers komen doorgaans bedreigingen tegen die zijn vermomd als populaire apps voor videovergaderingen en online cursusplatforms via nep-installatieprogramma's. Deze kunnen worden aangetroffen op niet-officiële websites die zijn ontworpen om eruit te zien als de originele platforms of e-mails die zijn vermomd als speciale aanbiedingen of meldingen van het platform.

“Helaas zullen onderwijsinstellingen een populair doelwit blijven voor criminelen, totdat alle leerlingen weer fulltime in de klas zitten. Vooral, omdat deze sector traditioneel geen prioriteit heeft gegeven aan cyberveiligheid. De pandemie heeft duidelijk gemaakt dat dit moet veranderen, aangezien technologie steeds vaker in de klas wordt geïntegreerd - virtueel leren of niet, ”zegt Anton Ivanov, beveiligingsexpert bij Kaspersky.

Digitale toolkit

Om docenten en hun studenten te helpen veilig te blijven bij het gebruik van digitale tools in de klas, heeft Kaspersky verschillende bronnen samengesteld, waaronder een online cursus die best practices op het gebied van cyberbeveiliging leert. Bekijk de toolkit hier: https://kas.pr/smy6

Voor meer informatie over de cyberrisico's van het online klaslokaal, lees het volledige rapport op Securelist.Om beschermd te blijven tegen malware en andere bedreigingen vermomd als apps voor videoconferenties/online leerplatforms:

  • Download geen onofficiële versies of wijzigingen van deze applicaties/platforms. Zoek informatie over de ontwikkelaar en kies de officiële app stores.
  • Gebruik verschillende, sterke wachtwoorden voor elk van uw accounts. U hoeft ze niet allemaal te onthouden als u een oplossing zoals Kaspersky Password Manager gebruikt die unieke wachtwoorden genereert en beveiligt.
  • Zorg er altijd voor dat u zich op de officiële bedrijfswebsite bevindt, voordat u doorgaat met het downloaden van iets naar uw apparaat. Nepwebsites kunnen er net echt uitzien, controleer daarom altijd het URL-formaat en de spelling van de bedrijfsnaam voordat u iets downloadt.
  • Gebruik een betrouwbare beveiligingsoplossing, zoals Kaspersky Security Cloud die geavanceerde bescherming biedt op al uw apparaten.

Aantal gebruikers dat te maken kreeg met bedreigingen, vermomd als populaire online leerplatforms, toegenomen met 60%

Terwijl de pandemie voortduurt en scholen nieuwe sluitingen ervaren of een hybride leermodel volgen (persoonlijk en op afstand), blijft de onderwijssector kwetsbaar voor cybercriminaliteit.
Kaspersky Logo