No More Ransom - het initiatief dat in 2016 werd gestart door rechtshandhavingsinstanties en IT-securitybedrijven om slachtoffers van ransomware te helpen hun bestanden te herstellen - bestaat vandaag vijf jaar. Dit jubileum wordt gevierd met het feit dat illegale winst voor cybercriminelen ter waarde van 900 miljoen Amerikaanse dollar (+/- 764 miljoen Euro) is voorkomen en dat meer dan 6 miljoen mensen de gratis decryptietools hebben gedownload.

Ransomware is kwaadaardige software die de toegang tot waardevolle gebruikersgegevens blokkeert (meestal met behulp van encryptie). Cybercriminelen kunnen vervolgens losgeld vragen van hun doelwitten om de toegang tot de geblokkeerde informatie terug te krijgen. De afgelopen jaren is dit type kwaadaardige software zeer wijdverspreid geraakt en heeft het wereldwijd enorme schade aangericht aan particuliere gebruikers en organisaties.

Om mensen en organisaties te helpen in de strijd tegen ransomware, hebben Team High Tech Crime van de Nederlandse Nationale Politie, Europol's European Cybercrime Centre, Kaspersky, en McAfee in 2016 afgesproken om gezamenlijk een website op te zetten. Het doel was om slachtoffers van ransomware-aanvallen te helpen hun versleutelde bestanden terug te krijgen zonder de criminelen te betalen. Hiervoor hebben de deelnemers aan het initiatief doorlopend decryptietools gepubliceerd. Wanneer slachtoffers van ransomware deze tools downloaden, krijgen zij hun data terug zonder losgeld te betalen. Daarnaast bevat de website ook preventieadvies en instructies voor het melden van cybercriminaliteit in verschillende landen.

Sinds de oprichting is het initiatief gegroeid van vier naar meer dan 170 partners en zijn er nu 121 decryptietools beschikbaar voor gebruikers. Deze tools helpen in de strijd tegen de 150 ransomware-families en in de afgelopen vijf jaar hebben ongeveer zes miljoen mensen deze decryptietools gedownload. Volgens de experts van No More Ransom hebben de partners van het initiatief kunnen voorkomen dat cybercriminelen op illegale wijze meer dan 900 miljoen dollar winst hebben gemaakt.

Kaspersky was en blijft een van de oprichtende partners die heeft bijgedragen aan de vijf decryptietools van het initiatief, die hebben geholpen bij het terughalen van gegevens die waren versleuteld door 32 ransomware-families. Sinds 2016 zijn deze tools meer dan 150.000 keer gedownload.

"Ik ben ontzettend blij dat we sinds de start van het project zoveel mensen hebben kunnen helpen hun bestanden terug te krijgen zonder te betalen. We blijven ransomware bestrijden met onze branchepartners en rechtshandhavingsinstanties van over de hele wereld om nog meer gebruikers te helpen en verdere schade te voorkomen," aldus Jornt van der Wiel, security researcher bij Kaspersky Global Research and Analysis Team.

Meer informatie voor het helpen bestrijden van ransomware en het No More Ransom-initiatief  kan je vinden op de website nomoreransom.org.  

Vijf jaar No More Ransom: initiatief voorkwam dat meer dan 700 miljoen euro in de zakken van cybercriminelen verdween

No More Ransom - het initiatief dat in 2016 werd gestart door rechtshandhavingsinstanties en IT-securitybedrijven om slachtoffers van ransomware te helpen hun bestanden te herstellen - bestaat vandaag vijf jaar
Kaspersky Logo