Overslaan naar hoofdinhoud

Met de evolutie van mobiele diensten en technologieën komen mobiele bedreigingen steeds vaker voor. Om deze groeiende zorg aan te pakken, monitoren Kaspersky-experts voortdurend het mobiele dreigingslandschap, volgen ze dreigingstrends en houden ze gebruikers en de cybersecuritygemeenschap op de hoogte van potentiële gevaren. In 2022 detecteerden Kaspersky-producten 1.661.743 malware of ongewenste software-installaties.

Trojaanse paarden

Een van de meest voorkomende en verontrustende mobiele bedreigingen zijn Trojaanse paarden voor mobiel bankieren. Deze worden gebruikt om  gegevens van online bankieren en e-betalingssystemen te achterhalen. Kaspersky detecteerde in 2022 196.476 Trojaanse paarden voor mobiel bankieren, twee keer meer dan in 2021 én het hoogste cijfer in de afgelopen zes jaar. Dit onderstreept dat cybercriminelen zich richten op mobiele gebruikers en steeds meer geïnteresseerd zijn in het stelen van financiële gegevens en actief investeren in het maken van nieuwe malware. Dit kan leiden tot grote verliezen voor hun slachtoffers.  

Cybercriminelen verspreiden vaak Trojan banker malware via zowel officiële als onofficiële app stores. Google Play bevat nog steeds downloaders voor Trojaanse bankiersfamilies, zoals Sharkbot, Anatsa/Teaban, Octo/Coper en Xenomorph, allemaal vermomd als hulpprogramma's. Sharkbot verspreidde bijvoorbeeld actief downloaders die een bestandsbeheerder nabootsen en die toestemming kunnen vragen om verdere pakketten te installeren die nodig zijn voor het functioneren van de Trojan op het apparaat van de gebruiker. Hierdoor komt de veiligheid van de gebruiker in gevaar.

De Sharkbot banking Trojan downloader in een populaire app store

"Ondanks de daling van het totale aantal malware-installaties is de aanhoudende groei van Trojaanse paarden voor mobiel bankieren een duidelijke aanwijzing dat cybercriminelen zich richten op financieel gewin. Nu ons leven steeds meer draait om mobiele apparaten, is het belangrijker dan ooit dat gebruikers waakzaam blijven tegen mobiele bedreigingen en de nodige stappen ondernemen om zichzelf te beschermen", aldus Tatyana Shishkova, beveiligingsexpert bij Kaspersky.

Lees het volledige rapport over mobiele bedreigingen in 2022 op Securelist.200.000 nieuwe Trojaanse paarden voor mobiel bankieren ontdekt, het dubbele van 2021

In 2022 ontdekten Kaspersky-experts bijna 200.000 nieuwe Trojaanse paarden voor mobiel bankieren, een verdubbeling ten opzichte van de cijfers van het jaar daarvoor. Deze alarmerende stijging van het aantal Trojaanse paarden voor mobiel bankieren is tevens de hoogste ooit die in de afgelopen zes jaar is gerapporteerd. Deze en andere bevindingen staan in het rapport 'The mobile malware threat landscape in 2022' van Kaspersky.
Kaspersky Logo