DEFINITIE VAN VEILIGHEID

Cybersecurity is het verdedigen van computers, servers, mobiele apparaten, elektronische systemen, netwerken en gegevens tegen schadelijke aanvallen. Het staat ook bekend als IT-beveiliging of de beveiliging van elektronische gegevens. De term is breed en geldt voor alles wat te maken heeft met computerbeveiliging, noodherstel en het wegwijs maken van eindgebruikers.

De Amerikaanse regering besteedt $ 13 miljard euro per jaar aan cybersecurity, maar waarschuwt dat de cyberaanvallen zich in een snel tempo blijven ontwikkelen. Ter bestrijding van de verspreiding van schadelijke code en om te helpen bij vroegtijdige opsporing, raadt het National Institute of Standards and Technology (NIST) continue, real-time bewaking van alle elektronische middelen aan.

De dreigingen waartegen cybersecurity beschermt, zijn drievoudig: cybercriminaliteit, waarbij criminelen alleen of in een bende systemen aanvallen voor financieel gewin; cyberoorlog, die vaak gepaard gaat met informatieverzameling en politiek gemotiveerd is, en cyberterreur, die probeert elektronische systemen te ondermijnen en paniek en angst te veroorzaken. Methodes die veel worden gebruikt door aanvallers om de controle te krijgen over computers of netwerken, zijn virussen, wormen, spyware en trojans. Virussen en wormen kunnen zichzelf kopiëren en bestanden of systemen beschadigen, terwijl spyware en trojans vaak worden gebruikt om stiekem gegevens te verzamelen. De gemiddelde gebruiker komt doorgaans in aanraking met schadelijke code via een ongevraagde e-mailbijlage of door het downloaden van programma's die er legitiem uitzien, maar in feite malware bevatten.

Bescherming van eindgebruikers

Hoe beschermt cybersecurity gebruikers en systemen?

Ten eerste vertrouwt cybersecurity op cryptografische protocollen die worden gebruikt voor het coderen van e-mails, bestanden en andere kritieke gegevens. Dit beschermt niet alleen informatie die wordt verzonden, maar beschermt ook tegen verlies of diefstal. Daarnaast scant beveiligingssoftware van eindgebruikers computers op schadelijke code. Deze code wordt in quarantaine geplaatst en vervolgens verwijderd. In extreme gevallen, zoals bij een opstartsectorvirus, kan een computer volledig worden gewist.

Elektronische beveiligingsprotocollen richten zich ook op malwaredetectie, liefst in real time. Vaak wordt gebruikgemaakt van zogenaamde 'heuristische analyse' om het gedrag en de code van een programma te beoordelen, wat bijdraagt aan de verdediging tegen virussen en trojans die bij elke uitvoering van vorm kunnen veranderen (polymorfe en metamorfische malware). Doordat potentieel schadelijke programma's worden uitgevoerd in een afgeschermde virtuele omgeving die gescheiden is van het netwerk van de gebruiker, kunnen beveiligingsprogramma's acties analyseren en hun kennis over het gedrag van schadelijke code vergroten.

Cybersecurity is een evoluerende discipline die probeert elektronische systemen zo goed mogelijk te beschermen tegen steeds nieuwe dreigingen.

Andere artikelen en links met betrekking tot cybersecurity

Wij gebruiken cookies om je ervaring op onze websites te verbeteren. Je gaat hiermee akkoord wanneer je onze website gebruikt en hierop navigeert. Je vindt gedetailleerde informatie over het gebruik van cookies op deze website door op de knop voor meer informatie te klikken.

Accepteren en sluiten