Skip to main

Utrecht, 15 mei 2018 –Kaspersky Labverhuist zijn kernactiviteiten van Rusland naar Zwitserland als onderdeel van het Global Transparency Initiative. Het gaat om opslag en verwerking van klantgegevens en software-assemblage, inclusief updates voor dreigingsdetectie. Om volledige transparantie en integriteit te garanderen, laat Kaspersky Lab deze activiteiten controleren door een onafhankelijke partij. Deze is ook gevestigd in Zwitserland.

Wereldwijde transparantie en samenwerking

Met het in oktober 2017 aangekondigde Global Transparency Initiative wil Kaspersky Lab de integriteit en betrouwbaarheid van zijn producten waarborgen. De nieuwe maatregelen bevestigen bovendien dat het bedrijf wil samenwerken met anderen om de toenemende versplintering in de bedrijfstak tegen te gaan en het afnemende vertrouwen te herstellen. Vertrouwen is een essentieel aspect van cybersecurity en Kaspersky Lab ziet in dat dit niet vanzelfsprekend is: het moet worden verdiend door transparantie en verantwoording.

De maatregelen omvatten de verhuizing van gegevensopslag en -verwerking voor een aantal regio's, de verplaatsing van software-assemblage en de opening van het eerste Transparency Center.

Verhuizing van opslag en verwerking klantgegevens

Kaspersky Lab bouwt een datacenter in Zürich dat eind 2019 beschikbaar komt. Daar worden alle gegevens opgeslagen van klanten uit Europa, Noord-Amerika, Singapore, Australië, Japan en Zuid-Korea. Deze informatie delen gebruikers vrijwillig via het Kaspersky Security Network (KSN), een geavanceerd cloudsysteem dat data met betrekking tot cyberdreigingen automatisch verwerkt.

Verhuizing van software-assemblage

Kaspersky Lab gaat verder zijn ‘software build conveyer’ naar Zürich verhuizen. Dit is een set programmeertools om vanuit broncode kant-en-klare software te assembleren. Nog vóór het einde van 2018 worden producten en databases met dreigingsdetectieregels (AV-databases) in Zwitserland geassembleerd en van een digitale handtekening voorzien. Vervolgens wordt de software naar klanten over de hele wereld verspreid. Met deze verhuizing garandeert Kaspersky Lab dat alle nieuwe software geverifieerd kan worden door een onafhankelijke organisatie. Daarmee wordt inzichtelijk dat de software en de updates die klanten ontvangen, overeenkomen met de broncode die voor audit is verstrekt.

Oprichting van het eerste Transparency Center

Belanghebbenden kunnen in het Transparency Center de broncode inzien van de producten en software-updates. Daarmee toont het cybersecuritysoftwarebedrijf aan dat hun producten slechts één belangrijk doel dienen, en altijd hebben gediend: klanten beschermen tegen cyberdreigingen. Het eerste Zwitserse Transparency Center wordt naar verwachting dit jaar geopend.

Onafhankelijke supervisie en beoordeling

Een externe onafhankelijke partij zal de gegevensopslag en -verwerking, de software-assemblage en de broncode monitoren. Zij krijgen eveneens de gelegenheid technische softwarereviews uit te voeren. In de cybersecuritybranche zijn transparantie en vertrouwen uitgegroeid tot universele waarden. Kaspersky Lab is voorstander van een nieuw op te richten non-profitorganisatie die de verantwoordelijkheid voor deze waarden op zich neemt. Niet alleen voor het bedrijf zelf, maar ook voor andere partners en leden die hieraan willen deelnemen.

De inzet van Kaspersky Lab

Als toonaangevend aanbieder van cybersecurityoplossingen heeft Kaspersky Lab zich altijd ingezet voor zaken als optimale beveiliging van verzonden data, het voeren van een strikt intern beleid voor datatoegang en voortdurende beveiligingstests van infrastructuur. Met de nieuwe reeks maatregelen wil het bedrijf de betrouwbaarheid van zijn IT-infrastructuur aanzienlijk verbeteren. Tegelijkertijd wordt daarmee de transparantie richting huidige en toekomstige klanten én het publiek verbeterd.

"In deze snel veranderende sector moeten we ons voortdurend aanpassen aan de eisen die onze klanten, stakeholders en partners stellen”, zegt Eugene Kaspersky, CEO van Kaspersky Lab. “Transparantie is één van die eisen. Daarom hebben we besloten onze infrastructuur opnieuw in te richten en onze kernactiviteiten naar Zwitserland te verhuizen. We denken dat transparantiemaatregelen een wereldwijde trend in de cyberbeveiligingsbranche gaan worden en dat vertrouwensbeleid zal uitgroeien tot een essentiële factor."

Lees hier meer over de transparantiebeginselen van Kaspersky Lab en het Global Transparency Initiative: www.kaspersky.nl/about/transparency

Kaspersky Lab verhuist kernactiviteiten van Rusland naar Zwitserland

Plus opening eerste Transparency center. Europese klantgegevens vanaf eind 2019 in Zürich
Kaspersky Logo