Overslaan naar hoofdinhoud

Brenno de Winter heeft onderzoek gedaan naar de overheidsbeslissing naar aanleiding van de uitkomsten van het WOB-verzoek dat is ingediend door KRO-NCRV en Kaspersky Lab.

Hij is tot de conclusie gekomen dat de voorzorgsmaatregel van de overheid schadelijk is voor alle betrokken partijen. Volgens De Winter is de argumentatie voor de maatregel ongegrond en doet de overheid zichzelf hiermee te kort door niet langer een beroep te doen op de kennis en expertise van Kaspersky Lab voor een veiliger digitale samenleving.

“Nederland heeft forse ambities op het gebied van innovatie en informatiebeveiliging. Dat legt de lat hoog om zware beslissingen zeer zorgvuldig en goed gemotiveerd te nemen. Kaspersky Lab gaat serieus met angsten van spionage en sabotage om. Het deze week geopende Transparency Center in Zurich is een effectieve manier om zowel op basis van feiten als emotie zorgen weg te nemen. Dat antivirussoftware diep in een systeem zit, betekent niet automatisch dat uitgebreide toegang voor spionage en sabotage mogelijk is. Verplichte controlemaatregelen bij overheden en bedrijven en uitgebreide toetsing van de software maken alle risico’s beheersbaar.

Kaspersky Lab bewijst bij herhaling en voortduring dat software en procedures – wat beveiliging betreft – in de haak zijn. Het loopt daarmee op veel leveranciers voor. Toch is dat op zichzelf niet bijzonder, want toetsbare kwaliteit hoort bij inkoop van software de norm te zijn. Alles bij elkaar genomen zou een heroverweging van het genomen besluit rechtvaardig en in ieders belang zijn,” concludeert Brenno de Winter.

Lees het onderzoeksrapport van Brenno de Winter op media.kaspersky.com/nl/Het kabinetsbesluit over Kaspersky Lab.pdf

Onderzoeksrapport van Brenno de Winter

Na grondig onderzoek roept IT-beveiligings- en privacyexpert Brenno de Winter de overheid op tot heroverweging van eerder genomen voorzorgsmaatregel om antivirussoftware van Kaspersky Lab uit te faseren.
Kaspersky Logo