Skip to main

Utrecht, 4 maart 2021 – Terwijl er wereldwijd wordt gewerkt aan het uitrollen van de meest complexe vaccinatiecampagne uit de geschiedenis, proberen oplichters en verkopers te profiteren van de situatie. Zo worden op het Darknet COVID-19 vaccinaties te koop aangeboden van de drie grootste producenten: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca en Moderna. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky dat 15 verschillende marktplaatsen analyseerde, en advertenties vond voor niet gecertificeerde vaccinaties.

Het merendeel van de verkopers komt uit Frankrijk, Duitsland, Vereniging Koninkrijk en Verenigde Staten. De prijs voor een vaccinatie is gemiddeld $500, met uitschieters van $250 en $1200. De communicatie verloopt via versleutelde apps zoals Wickr en Telegram en betaling is alleen mogelijk via cryptovaluta zoals Bitcoin.

De meerderheid van deze illegale verkopers geeft aan dat ze tussen de 100 en 500 transacties hebben gedaan. Het is echter nog onduidelijk wat de kopers op het Darknet precies hebben ontvangen. Op basis van de informatie waarover Kaspersky experts beschikken, kan geen conclusie worden getrokken over hoeveel aangeboden vaccinaties echt of nep zijn. Het lijkt echter aannemelijk dat wanneer een koper daadwerkelijk iets ontvangt per post, dit geen effectieve vaccinatie betreft. Het belangrijkste is dat het verkrijgen van een dosis via het Darknet illegaal is.

“Je kan bijna alles vinden op het Darknet. Het is daarom geen verrassing dat illegale verkopers een slag willen slaan uit de COVID-19 vaccinatiecampagne. We hebben het afgelopen jaar een scala aan oplichters gezien die misbruik maken van COVID, en velen van hen waren succesvol. Op dit moment zijn niet alleen vaccinaties te koop, maar ook vaccinatie papieren waarmee je vrij bent om bijvoorbeeld internationaal te reizen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn als het gaat om speciale ‘acties’ gerelateerd aan de pandemie. Het is nooit een goed idee om een vaccinatie te kopen op het Darknet”, aldus Dmitry Galov, beveiligingsexpert bij Kaspersky.

Om veilig te blijven tegen oplichters in tijden van COVID, adviseren Kaspersky experts het volgende:

  • Koop nooit producten – ook geen vaccinaties – op het Darknet
  • Check bij COVID gerelateerde advertenties eerst de URL van de website voor deze te bezoeken. Klopt een letter niet of is de gebruikelijke .com vervangen door .com.tk of iets vergelijkbaars? Dan is de kans groot dat het phishing betreft. Voer nooit persoonlijke informatie in op een dergelijke site.
  • Let op grammatica en lay-out op websites en in e-mails. Bij twijfel is de kans groot dat het om phishing gaat.
  • Lees meer over de Darknet vaccinaties op Kdaily.

COVID-19 vaccinaties aangeboden op het Darknet

Prijzen variëren van $250 - $1200
Kaspersky Logo