Overslaan naar hoofdinhoud

In de afgelopen decennia zijn alledaagse praktijken gedigitaliseerd, waaronder dating. In sommige landen zijn datingapps de populairste manier geworden om nieuwe mensen te ontmoeten. Er is echter ook een andere kant van de medaille: met de verplaatsing van de liefde naar de digitale wereld is het verzamelen en openbaar maken van persoonlijke gegevens (ook bekend als "doxing") een grote zorg geworden. Eerder deze maand maakte ook minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bekend doxing strafbaar te willen maken om hier meer tegen te kunnen doen. Waar bedreiging en stalking wel strafbaar zijn, is het delen van persoonsgegevens dit nog niet.

De lusten en lasten van online dating

Met de groei van sociale media en datingapps is communicatie makkelijker, sneller en veel handiger geworden. Cybersecuritybedrijf Kaspersky heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van datingapps onder Nederlanders en met welke bedreigingen zij te maken krijgen tijdens het online daten.

Enerzijds geeft meer dan de helft (54 procent) van de Nederlandse respondenten toe dat datingapps het daten makkelijker voor ze heeft gemaakt. Anderzijds blijkt uit het onderzoek dat 43 procent bang is om gestalkt te worden door iemand die ze online hebben ontmoet, wat een van de gevolgen van doxing is. Een op de zes (17 procent) Nederlandse datingapp-gebruikers geeft toe wel eens gedoxed te zijn tijdens het online daten.

Het delen van te veel persoonlijke informatie in datingapps en op sociale media is iets dat in de toekomst tot grote problemen kan leiden. Gebruikers laten online een enorm spoor van identificerende informatie achter, en deze gegevens kunnen worden opgepikt en gebruikt in het voordeel van doxers. Doordat doxers toegang hebben tot informatie als adres, werkplek, naam en telefoonnummer van een doelwit, wordt het risico groter dat bedreigingen van de online wereld verplaatsen naar de fysieke wereld. Zo geeft elke zesde respondent (17 procent) toe wel eens te zijn gedoxed. Bovendien zijn er ook respondenten (12 procent) die zijn gedoxed terwijl ze online aan het daten waren, maar die niet bekend waren met dit begrip en dus niet wisten dat ze waren gedoxed.

Online dating en privacy

De privacy van Nederlandse datingapp-gebruikers wordt op verschillende manieren geschonden tijdens het online daten, blijkt ook uit hetzelfde onderzoek. Bijna de helft (46 procent) van de ondervraagden geeft toe dat een match tijdens het chatten screenshots van het gesprek heeft gedeeld zonder toestemming, hen heeft bedreigd met online gevonden persoonlijke informatie, hun intieme foto’s heeft gelekt of hen zelfs in het echte leven heeft gestalkt. Dit zijn allemaal directe gevolgen van doxing.

Het meest wijdverbreide probleem is cyberstalking. 17 procent van de respondenten geeft aan te zijn gestalkt op sociale media door een persoon met wie ze geen match hadden.

"Sociale media en verschillende apps hebben daten inderdaad veel makkelijker gemaakt. Misschien vind je online de liefde van je leven, maar helaas zijn er ook bots en fraudeurs op zoek naar een prooi op datingplatforms. Daarom is het tijdens het online communiceren met iemand nog steeds belangrijk om de basisregels van digitale privacy te onthouden. Om veilig online te daten, raad ik aan geen persoonlijke identificerende informatie te delen, zoals je telefoonnummer, locatie, thuis- en werkadres. Als je bedreigingen in zo'n vroeg stadium voorkomt, kun je onbezorgd genieten van online dating," aldus Anna Larkina, security expert bij Kaspersky.

Een voor de hand liggende basisregels van online privacy is om je bewust te zijn van welke (persoonlijke) data je met wie deelt en dat je deze informatie alleen deelt met personen en bedrijven die je vertrouwt. Aangezien  sociale media communiceren een stuk makkelijker en sneller heeft gemaakt is het des te belangrijker om goed stil te staan bij wat je post. Op basis hiervan kan namelijk een ‘sociaal portret’ van je worden gemaakt, die mogelijk tegen je kan worden gebruikt. Let ook altijd op dat je geen persoonlijke gegevens laat zien op de foto’s die je post. Het klassieke voorbeeld daarvan is een boarding pass met het boekingsnummer erop. Daarnaast kan je met een tool als Kaspersky Security Cloud controleren of je online accountgegevens, zoals je wachtwoord, zijn gelekt. Als een lek wordt ontdekt, geeft de tool je informatie over welke gegevens openbaar toegankelijk kunnen zijn, zodat je passende maatregelen kan nemen.

Meer informatie

-       Wil je meer tips over hoe je je online data kan beschermen? Klik dan hier.

-       Wil je meer leren over hoe technologieën dating en relaties kunnen veranderen? Klik dan hier.

-       Wil je meer leren over de manieren waarop je gedoxed kan worden en ontdekken hoe je het risico op diefstal van persoonlijke gegevens kunt minimaliseren? Volg dan hier de gratis cursus "Doxing: dangers and prevention". Deze cursus is ontwikkeld door privacy-experts van Kaspersky in samenwerking met Endtab.org.

Doxing en dating: persoonlijke gegevens van elke 6de persoon op straat bij daten

Er is echter ook een andere kant van de medaille: met de verplaatsing van de liefde naar de digitale wereld is het verzamelen en openbaar maken van persoonlijke gegevens (ook bekend als "doxing") een grote zorg geworden
Kaspersky Logo