Overslaan naar hoofdinhoud

Zijn gebruikers bekend met cryptocurrency-bedreigingen?

Volgens het recente onderzoek* is een aanzienlijk deel van de personen niet op de hoogte van de potentiële bedreigingen waarmee bezitters van cryptocurrency's worden geconfronteerd. Ondanks de toenemende populariteit van cryptocurrency voelt slechts 16 procent van de respondenten zich extreem of zeer goed geïnformeerd over de potentiële risico's van het gebruik ervan, terwijl 32 procent helemaal geen informatie heeft. Bovendien neemt het bewustzijn van deze bedreigingen af met de leeftijd, waarbij jongere consumenten onder de 35 jaar beter geïnformeerd zijn.

Opmerkelijk is echter dat cyberdreigingen, zoals oplichting (26%) en diefstal (25%), minder vaak als negatief aspect worden gezien dan snelle waarde veranderingen (41%) en het feit dat je veel geld kan verliezen (39%)..

47 procent van de Europese respondenten wist niet dat ze doelwit konden worden van cryptobedreigingen als cryptominers, ook als ze geen cryptocurrency bezitten. Dit zijn programma's die in het geheim cryptocurrency genereren voor de eigenaren van die programma’s met behulp van de middelen van andere computers, of ze nu cryptocurrency bezitten of niet.

Bedreigingen verschillen per regio

In Zuid-Afrika en Azië-Pacific-landen zijn fraude met cryptobeleggingen (respectievelijk 23% en 15%) en nep-apps (respectievelijk 16% en 15%) belangrijke punten van zorg. In Europa zijn afpersingsaanvallen het grootste probleem (13%). Hierbij dreigen scammers de browsegeschiedenis te onthullen tenzij ze privésleutels verstrekken of crytpocurrency sturen.  

Heeft cryptocurrency meer bescherming nodig?

De helft (49%) van alle respondenten was op de een of andere manier getroffen door criminaliteit op het gebied van cryptocurrency. Daarnaast gelooft 55 procent van de Europese ondervraagden niet dat de huidige beschermingssystemen voor cryptocurrency effectief zijn.

"Ondanks de recente daling van de cryptocurrency-markt is het niveau van kwaadaardige activiteiten in het veld niet afgenomen. De crypto-industrie, die nog in de kinderschoenen staat, blijft een belangrijk doelwit voor fraudeurs. Dit onderzoek benadrukt de noodzaak van meer bewustzijn en voorlichting over de potentiële risico's voor eigenaren van cryptocurrency's. Nu de adoptie van digitale middelen blijft groeien, is het essentieel dat individuen passende maatregelen nemen om zichzelf te beschermen tegen cyberdreigingen", aldus Vitaly Kamluk, hoofd van de APAC-eenheid van Kaspersky's Global Research & Analysis Team.

Lees het volledige rapport op Kaspersky Blog.

Over het onderzoek

Kaspersky gaf Arlington Research de opdracht om wereldwijd kwantitatief online onderzoek te doen onder 12.000 mensen uit 16 landen: Oostenrijk, Brazilië, Colombia, Frankrijk, Duitsland, India, Maleisië, Mexico, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, Spanje, Zwitserland, Turkije, VAE, het VK en de VS.Kaspersky-onderzoek: Helft van gebruikers getroffen door crypto-cybercriminaliteit

Kaspersky heeft onderzoek gedaan naar cryptocurrency-gebruikerstrends en ontdekte dat slechts 16 procent van de Europese respondenten zich goed geïnformeerd voelt over potentiële cryptocurrency-bedreigingen. Bijna één op de drie gebruikers (32%) heeft helemaal geen informatie. Kaspersky ontdekte ook dat de helft (49%) van alle respondenten op de een of andere manier was getroffen door cryptocurrency-criminaliteit en dat meer dan de helft (55%) van de Europese respondenten niet gelooft dat de huidige beschermingssystemen voor cryptocurrency effectief zijn. Deze en andere bevindingen staan in het nieuwe rapport van Kaspersky.
Kaspersky Logo