Overslaan naar hoofdinhoud

Keylogging houdt in dat elke toetsaanslag op een computer wordt bijgehouden, vaak zonder toestemming of medeweten van de gebruiker. Een keylogger kan hardware of software zijn. Keyloggers worden soms gebruikt als legitieme tools voor persoonlijk gebruik of voor controle door IT-professionals. Keyloggers kunnen echter ook worden ingezet voor criminele doeleinden. Keylogging vindt vaak plaats via kwaadaardige spyware. Hierbij worden vertrouwelijke gegevens vastgelegd, zoals wachtwoorden of financiële gegevens, en naar derden verzonden voor crimineel gebruik.

Waarom keylogging een risico is

Als je niet weet dat alles wordt vastgelegd wat je op het toetsenbord van je computer typt, kunnen je wachtwoorden, creditcardgegevens, persoonlijke berichten, rekeningnummers en andere vertrouwelijke gegevens in handen van derden vallen. Criminelen kunnen deze gegevens misbruiken om toegang te krijgen tot je rekeningen, nog voordat je beseft dat je vertrouwelijke gegevens zijn gestolen.

Keyloggingmalware kan zich bevinden in het besturingssysteem van de computer, op het niveau van de toetsenbord-API, in het geheugen of op het niveau van de kernel. Keylogging is soms moeilijk te detecteren, omdat het niet altijd leidt tot opvallende problemen zoals trage processen of fouten. Keylogging kan zelfs door sommige anti-virusprogramma's moeilijk worden gedetecteerd, omdat spyware zichzelf goed verbergt. Spyware lijkt vaak op normale bestanden of normaal verkeer en kan bovendien automatisch opnieuw worden geïnstalleerd.

Gelukkig kun je je computer tegen keyloggingsoftware beschermen. Het regelmatig bijwerken van je besturingssysteem, software en webbrowsers met de nieuwste beveiligingspatches moet altijd deel uitmaken van je beveiligingsstrategie. De beste verdediging is echter de installatie van een goed anti-spywareproduct dat je tegen keyloggingmalware beschermt of van een complete oplossing voor internetbeveiliging met krachtige anti-keyloggingfuncties.

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot definities

Wat is een keylogger?

Definitie van de term "keylogger". Keylogging is het proces waarbij elke toetsaanslag op een computer wordt vastgelegd. Een keylogger kan…
Kaspersky Logo