Overslaan naar hoofdinhoud

Adware is de naam voor programma's die zijn ontworpen om advertenties op je computer weer te geven, je zoekopdrachten om te leiden naar reclamewebsites en marketinggerelateerde gegevens over je te verzamelen, bijvoorbeeld de typen websites die je bezoekt. Op basis hiervan kunnen dan aangepaste advertenties worden weergegeven.

Met adware worden gegevens verzameld met jouw toestemming. Dit moet niet worden verward met trojan-spywareprogramma's, waarmee gegevens worden verzameld zonder je toestemming. Als adware je niet op de hoogte stelt dat er gegevens worden verzameld, wordt dit programma als kwaadwillend beschouwd (bijvoorbeeld malware waarin gedrag van Trojan-Spy's wordt gebruikt).

Mogelijke gevolgen van adware

Met adware worden advertenties weergegeven en gegevens verzameld, maar het programma laat meestal niet blijken dat het aanwezig is. Meestal zijn er geen tekenen van het programma in het systeemvak van de computer. Ook het programmamenu bevat geen aanwijzing dat er bestanden zijn geïnstalleerd op je computer.

Adware kan op twee manieren op je computer terechtkomen:

 • Via freeware of shareware
  Adware kan zijn inbegrepen in bepaalde freeware- of sharewareprogramma's, als legitieme manier om inkomsten uit advertenties te genereren waarmee de ontwikkeling en distributie van het freeware- of sharewareprogramma worden gefinancierd.
 • Geïnfecteerde websites
  Bij een bezoek aan een geïnfecteerde website kan adware zonder je toestemming op je computer worden geïnstalleerd. Vaak worden hackertechnologieën gebruikt. Je computer kan bijvoorbeeld worden binnengedrongen via een beveiligingslek in de browser, waarna trojans ongemerkt kunnen worden geïnstalleerd. Adwareprogramma's die op deze manier werken, worden vaak browserkapers genoemd

Bescherming tegen adware

Adwareprogramma's hebben vaak geen procedures voor het verwijderen van het programma. Mogelijk worden hierin technologieën gebruikt die lijken op technologieën waarmee virussen je computer binnendringen en ongemerkt worden uitgevoerd. Omdat adware om legitieme redenen aanwezig kan zijn op je computer, kan een anti-virusoplossingen soms niet bepalen of een specifiek adwareprogramma een dreiging vormt. In producten van Kaspersky Lab kun je kiezen of je adware al dan niet wilt detecteren en hoe je hierop wilt reageren:

 • Adware verwijderen
  Er zijn diverse redenen om te vermoeden dat een adwareprogramma dat is gedetecteerd door de anti-virusengine van Kaspersky een dreiging is. Bijvoorbeeld als je geen toestemming hebt gegeven om het programma te installeren en je niet weet waar het programma vandaan komt, of als je een beschrijving van het programma hebt gelezen op de website van Kaspersky en je nu twijfelt of het wel veilig is. In dergelijke gevallen kun je de adware verwijderen met de anti-virussoftware van Kaspersky.
 • Adware niet laten detecteren
  Als er adwareprogramma's worden gedetecteerd terwijl je zeker weet dat je toestemming hebt gegeven voor deze programma's, kun je aangeven dat de programma's niet schadelijk zijn voor je apparaten of gegevens. In producten van Kaspersky kun je ervoor kiezen om deze programma's niet te detecteren en kun je specifieke programma's toevoegen aan een lijst met uitzonderingen. De anti-virusengine markeert deze adware dan niet als kwaadwillend.

In veel freeware- en sharewareprogramma's worden geen advertenties meer weergegeven zodra je het programma hebt geregistreerd of gekocht. Sommige programma's gebruiken ingebouwde adwarehulpprogramma's van derden en in sommige gevallen blijven deze hulpprogramma's geïnstalleerd op je computer nadat je het programma hebt geregistreerd of gekocht. Sommige programma's werken niet goed meer als je het adwareonderdeel verwijdert.

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot adware

Wat is adware?

Adware is de naam voor programma's die zijn ontworpen om advertenties op je computer weer te geven, je zoekopdrachten om te leiden naar reclamewebsites en marketinggerelateerde gegevens over je te verzamelen, bijvoorbeeld de typen websites die je bezoekt. Op basis hiervan kunnen dan aangepaste advertenties worden weergegeven.
Kaspersky Logo