Overslaan naar hoofdinhoud

Of je nu een laptop, desktop of mobiele telefoon gebruikt, bescherming tegen malware is belangrijk om je apparaat te beveiligen. Heb je je echter ooit afgevraagd wat malware eigenlijk is? Om malware te leren herkennen en veilig te verwijderen, behandelen we in dit artikel de onderstaande onderwerpen:

  • Wat is malware en wat zijn de verschillende typen?
  • Hoe werkt bescherming tegen malware en waarom is dit belangrijk?
  • Manieren om te zien of je apparaat malware heeft
  • Hoe verwijder je malware veilig met Kaspersky Anti-Virus

Wat is malware?

Eenvoudig gezegd is malware schadelijke software die is ontworpen om jou of je apparaat schade toe te brengen.

Als je laptop, desktop of mobieltje geïnfecteerd raakt met malware, kan het apparaat trager worden of helemaal stoppen met werken. Malware kan ook gegevens verwijderen of stelen, waardoor je privacy in gevaar komt.

Hoe kun je geïnfecteerd raken met malware?

Malware kan op verschillende manieren op je apparaat terechtkomen. Bijvoorbeeld als je klikt op een geïnfecteerde link of advertentie, of een bijlage opent in een spam-mail.

Wanneer er niet wordt ingegrepen, kan malware je apparaat compleet ontregelen en kunnen je gegevens worden gestolen. Gelukkig is de meeste malware gemakkelijk te verwijderen met Kaspersky Anti-Virus.

Verschillende typen malware

Malware gedraagt zich op vele verschillende manieren. Malware kan zijn verborgen in e-mailbijlagen en kan de camera op je apparaat gebruiken om je te bespioneren. Sommige malware (ransomware) kan zelfs je bestanden gijzelen tot je losgeld betaalt.

Er zijn diverse verschillende typen malware. Laten we elk type bekijken en zien hoe malware zich gedraagt, zodat je snapt wat de aard van de bedreigingen is die zich op je apparaat kunnen voordoen:

Worm

Een worm is een soort malware dat zich van de ene naar de andere computer kopieert, zonder andere objecten op dezelfde computer te infecteren. Ze kunnen zich via netwerken verspreiden door misbruik te maken van de kwetsbaarheden van elk apparaat.

Net als andere typen malware kunnen wormen schade toebrengen aan je apparaat door netwerkbandbreedte te gebruiken en door schadelijke code te dumpen.

Adware

Adware is de afkorting van reclame-ondersteunende software (advertising-supported software). Het is mogelijk dat je per ongeluk toestemming geeft om adware te downloaden. Dit type ongewenste software is verantwoordelijk voor onrechtmatige pop-upadvertenties.

Soms verstoppen hackers ook nog spyware in adware waardoor het bijzonder gevaarlijk wordt. Dus zorg ervoor dat je nooit klikt op een advertentie die er verdacht uitziet.

Spyware

Spyware is anders dan de andere categorieën omdat het geen technische definitie is, maar een verzamelbegrip is voor allerlei adware, riskware en Trojans.

Spyware kan je online activiteiten volgen, bijhouden op welke toetsen je drukt en je persoonlijke gegevens stelen.

Virus

Een virus is een type malware dat zichzelf dupliceert en op je apparaat verspreidt.

Bots

Bots zijn gemaakt om automatisch specifieke bewerkingen uit te voeren.

Sommige bots zijn gemaakt voor legitieme doeleinden. Bots kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om websites te crawlen en de content ervan te verzamelen en te indexeren voor zoekmachines.

Wanneer ze met kwade bedoelingen worden ingezet, kunnen bots persoonlijke gegevens verzamelen, die cybercriminelen kunnen misbruiken.

Ransomware

Ransomware blokkeert de toegang tot je apparaat of gijzelt bestanden op je apparaat voor losgeld. Hackers gebruiken ransomware om betaling te eisen van gebruikers in ruil voor teruggave van de controle over hun toestel.

Rootkit

Een rootkit is een programma dat wordt gebruikt door criminelen om detectie te ontwijken terwijl ze zich onbevoegde toegang tot een computer proberen te verschaffen. Hackers gebruiken rootkits om op afstand toegang tot je gegevens te krijgen en deze te stelen.

Trojans

Een Trojan of Trojaans paard is malware die zich vermomt als een gewoon bestand, maar een schadelijke bewerking op de computer uitvoert. Wanneer je een Trojan downloadt, heb je waarschijnlijk niet door dat je eigenlijk malware installeert.

Trojans kunnen van alles en nog wat doen, waaronder je gegevens stelen. Enkele voorbeelden van Trojans:

  • Trojan droppers: dit zijn programma's die code bevatten die ongemerkt schadelijke programma's op je computer kunnen installeren.
  • Trojan downloaders: deze kunnen nieuwe versies van schadelijke programma's op je computer downloaden en installeren.
  • Trojan spies: deze houden je activiteiten bij en sturen informatie over je gedrag naar cybercriminelen.
  • Banking trojans: deze programma's vermommen zichzelf als echte apps en stelen bankgegevens nadat je ze hebt gedownload.
  • Backdoor Trojans: deze schadelijke programma's vinden hun weg op je computer door, zonder dat je dit weet, misbruik te maken van kwetsbaarheden.

Waarom is bescherming tegen malware belangrijk?

Bescherming tegen malware is de beste manier om jezelf te beveiligen tegen online dreigingen.

Wanneer je geen maatregelen treft om jezelf te beschermen tegen malware, lopen je apparaat en persoonlijke gegevens (bijvoorbeeld je bankgegevens) het risico te worden gestolen of misbruikt. Om je apparaten en gegevens te beveiligen is bescherming tegen malware van essentieel belang.

Jezelf beschermen tegen malware

Naarmate malware geavanceerder wordt, en nu zo veel van onze persoonlijke gegevens online worden opgeslagen, is de dreiging van malware die onze privégegevens steelt om deze voor schadelijke doeleinden te misbruiken, groter dan ooit.

Er zijn echter verschillende manieren om jezelf te beschermen. Volg onze aanbevelingen hieronder om ervoor te zorgen dat je alles doet om te voorkomen dat je apparaten met malware geïnfecteerd raken en dat malware toegang tot je persoonlijke gegevens krijgt.

Gebruik anti-virusbescherming

Bescherm je computer tegen schadelijke software met Kaspersky Anti-Virus. Onze geavanceerde software scant automatisch je computer op bedreigingen en als je systeem is geïnfecteerd door malware, verwijdert onze technologie deze van je apparaat en krijg je daar een melding over.

Installeer anti-virussoftware op je telefoon

Smartphones zijn in feite kleine computers die in je binnenzak passen. Velen van ons gebruiken de telefoon zo veel mogelijk, soms zelfs vaker dan onze laptops of desktops, en ook telefoons zijn gevoelig voor malware. Het is dus logisch om je telefoon, net als je computer, te beschermen tegen mogelijk schadelijke aanvallen.

Voor de ultieme bescherming voor je telefoon raden we Kaspersky Antivirus for Android of Kaspersky Security Cloud for iOS aan als je een iPhone gebruikt.

Download alleen apps van betrouwbare websites

Om het risico op malware te verminderen, kun je het beste alleen apps, software of mediabestanden van vertrouwde sites downloaden. Je kunt dit doen door op een Android alleen Google Play Store en op een iPhone alleen de App Store te gebruiken. Vergeet niet: download geen bestanden of apps van onbekende websites. Als je dit toch doet, is de kans groter om per ongeluk malware te downloaden, zonder dat je het in de gaten hebt.

Controleer de beschrijvingen van de ontwikkelaar

Hoewel het zelden voorkomt, glipt er soms met malware geïnfecteerde software door het net en komt vervolgens op een betrouwbare site terecht te komen. Om deze reden is het belangrijk altijd alles te lezen over de ontwikkelaar in de beschrijving. Zijn ze bekend? Google de ontwikkelaar. Als er online niets over de ontwikkelaars bekend is, download het bestand dan veiligheidshalve niet.

Lees recensies van gebruikers

Zorg ervoor dat je de recensies van gebruikers leest voor alle softwareproducten of apps die je wilt downloaden. Lijken de recensies legitiem? Hackers die proberen gebruikers over te halen om malware te downloaden kunnen valse recensies schrijven, dus wees grondig en kijk of je dingen leest die verdacht zijn.

Het is goed om te weten dat wanneer een app of programma niets dan lof krijgt, er een alarmbelletje moet gaan rinkelen. Een app zou een combinatie van recensies moeten hebben die zowel de goede als slechte punten beschrijven.

Bekijk het aantal app-downloads

Voor apps die zijn geïnfecteerd met malware, is het zeer onwaarschijnlijk dat ze zeer veel downloads hebben. Voor apps met miljoenen downloads daarentegen is de kans kleiner dat het malware is. Als de app populair is (met veel recensies en downloads), hoef je niet zo bezorgd te zijn: de kans dat de app malware is, is dan beduidend lager.

Controleer de aangevraagde machtigingen

Kijk welke machtigingen een app of software van je wil hebben. Lijken de gevraagde machtigingen redelijk? Als deze machtigingen niet noodzakelijk lijken voor het functioneren van de app of software, wees dan op je hoede en download de app niet, of verwijder deze indien je de app al hebt geïnstalleerd.

Klik niet op niet-geverifieerde links

Klik nooit op niet-geverifieerde links in spam-mails, berichten of op websites die er verdacht uitzien. Door op een geïnfecteerde link te klikken, kan er automatisch malware worden gedownload.

Je bank zal nooit om je gebruikersnaam en wachtwoord vragen per e-mail. Als je een e-mail krijgt waarin dit toch wordt verzocht, klik er dan niet op, verstrek je gegevens niet (zelfs niet als de e-mail er legitiem uitziet) en neem onmiddellijk contact op met je bank om de legitimiteit te controleren.

Houd je besturingssysteem en apps up-to-date

Je besturingssysteem regelmatig bijwerken, is belangrijk om je tegen malware te beschermen. Zo profiteert je apparaat van de nieuwste beveiligingsupdates.

Ook geldt dat je je apps regelmatig moet bijwerken op al je apparaten. Hierdoor kan de app- of softwareleverancier eventuele beveiligingsupdates installeren die de ontwikkelaars hebben toegevoegd ter bescherming van je apparaat en gegevens.

Vergeet dit niet te doen: hackers en schadelijke software vertrouwen erop dat je apps niet up-to-date zijn om zwakke plekken in de software te misbruiken en daarmee toegang te krijgen tot je apparaten.

Wees op je hoede met gratis draadloos internet

Wees op je hoede met gratis draadloos internet wanneer je je laptop of telefoon in een café of op een openbare plek gebruikt. Vermijd dat je je persoonlijke gegevens tijdens het online winkelen en bankieren blootstelt. Als je gratis wifi moet gebruiken, doe dat dan via een VPN-verbinding, zoals Kaspersky Secure Connection: hiermee bescherm je je verbinding doordat je gegevens worden versleuteld.

Gebruik geen onbekende USB-sticks

Vermijd altijd het aansluiten van onbekende USB-sticks op je laptop of desktop. Als je niet weet waar een USB-stick vandaan komt, kan deze zijn geïnfecteerd met malware.

Heeft malware je toestel geïnfecteerd?

Reageert je laptop, desktop of mobiele telefoon anders dan normaal? De meeste malware is onopvallend en niet te zien met het blote oog. Er zijn echter enkele waarschuwingssignalen die aangeven dat je toestel kan zijn geïnfecteerd met malware.

Let op deze waarschuwingssignalen om te controleren of er sprake is van een malware-infectie:

  • Je apparaat wordt trager en alles duurt langer
  • Er duiken apps of programma's op die je niet herkent
  • Apps of programma lopen zonder reden vast
  • Het dataverbruik van je telefoon is onverklaarbaar toegenomen
  • Je telefoonrekening is op mysterieuze wijze gestegen
  • Je ziet pop-ups wanneer je browser is gesloten
  • Je telefoonbatterij loopt snel leeg
  • Je laptop, desktopcomputer of telefoon raakt oververhit

Malware verwijderen

Als je denkt dat je laptop, desktop of mobieltje is geïnfecteerd, is het belangrijk onmiddellijk actie te ondernemen om de malware te verwijderen.

Hier zijn tien eenvoudige stappen om malware van je laptop of desktop te verwijderen:

  1. Download en installeer Kaspersky Anti-Virus
  2. Verbreek de internetverbinding om te voorkomen dat malware nog meer schade aanricht
  3. Start je computer in de 'veilige modus'
  4. Verwijder de tijdelijke bestanden met 'Schijfopruiming'
  5. Voer de on-demandscan van Kaspersky Anti-Virus uit en volg de instructies.
  6. Als er malware wordt gevonden, verwijder het bestand dan of plaats het in quarantaine
  7. Start de computer opnieuw op
  8. Wijzig je wachtwoorden als je denkt dat ze niet veilig meer zijn
  9. Werk je software, browser en besturingssysteem bij
  10. Scan je computer opnieuw om te controleren of er geen andere bedreigingen zijn.

Is je telefoon geïnfecteerd?

Zodra je de schadelijke software van je toestel hebt verwijderd, gebruik dan onze beschermingstips tegen malware om beschermd te blijven.

Download Kaspersky Anti-Virus vandaag nog voor gemoedsrust en essentiële bescherming.

Hoe verwijder je malware?

Hoe werkt bescherming tegen malware en hoe verwijder je malware? Lees meer over bescherming tegen malware en hoe je je apparaten kunt beschermen.
Kaspersky Logo