Overslaan naar hoofdinhoud

Virussen en malware op Android zijn zeldzaam, maar bestaan wel degelijk. Dus als je bezorgd bent dat je telefoon mogelijk een virus heeft, lees dan verder, want we leggen uitvoerig uit hoe je een virus verwijdert van een Android-telefoon en hoe je je zelf beschermt tegen toekomstige aanvallen.

In dit artikel kijken we naar:

  • Hoe KasperskyAntivirus for Android moet worden geïnstalleerd en gebuikt om een virus op Android te verwijderen
  • Hoe schadelijke apps handmatig op Android kunnen worden verwijderd
  • De verschillen tussen Android-virussen en -malware
  • Hoe je weet of je telefoon een virus heeft
  • Hoe malware je telefoon beschadigt als je de malware niet verwijdert

Hoe verwijder je een Android-virus?

  1. Download en installeer Kaspersky Internet Security for Android
  2. Open de app en tik op 'Doorgaan' om toegang te krijgen tot de systeemfuncties.
  3. Tik twee keer op 'Toestaan', zodat de app telefoongesprekken kan starten en beheren en toegang krijgt tot alle benodigde bestanden op je telefoon.
  4. Tik op 'Doorgaan' om toegang te krijgen tot telefoon- en storage-capaciteit, zodat de app je toestel kan scannen op bedreigingen.
  5. Selecteer je locatie en tik op 'Volgende'.
  6. Tik op 'Accepteren en doorgaan' om akkoord gaan met de licentieovereenkomst voor eindgebruikers en de Kaspersky Security Network-verklaring.
  7. Tik op 'Ik heb een account' of 'Een account instellen'. Voor nu kun je deze stap overslaan.
  8. Tik op 'Nu kopen' of op 'Ik heb een activeringscode', of op 'Gratis versie gebruiken'.
  9. De app is nu klaar om je telefoon te scannen. Tik op 'Scan uitvoeren'.
  10. Als er een virus wordt gevonden, tik dan op 'Verwijderen'. Je telefoon is nu virusvrij.

Hoe verwijder ik een schadelijke app op Android?

Doet je telefoon raar? Mogelijk heb je een schadelijke app gedownload.

Je kunt schadelijke apps snel herkennen en verwijderen met Kaspersky Internet Security for Android. Er is een handmatige methode, maar die kan lastig en tijdrovend zijn als je niet weet hoe die werkt.

Als je het wilt proberen, vind je hier hoe je handmatig een schadelijke app van je Android-telefoon kunt verwijderen:

  • 1) Zet je telefoon op de 'veilige modus'.

Zo voorkom je dat alle applicaties van derden worden uitgevoerd. Wanneer je telefoon zich niet meer vreemd gedraagt in de veilige modus, kun je ervan uitgaan dat het probleem werd veroorzaakt door een schadelijke of slecht functionerende app.

  • 2) Zoek naar schadelijke apps..

Kies 'Apps beheren' bij de instellingen en kijk naar de apps die je hebt gedownload. Als er verdachte apps tussen lijken te zitten of als je je niet kunt herinneren dat je ze hebt gedownload, kunnen het schadelijke apps zijn.

  • 3) Verwijder apps waarvan je vermoedt dat ze schadelijk zijn..

Selecteer de app waarvan je vermoedt dat die schadelijk is en tik op 'Verwijderen'. Als de knop grijs wordt weergegeven, moet je de 'Beheerderstoegang' intrekken bij 'Apparaatbeheerder' in 'Beveiliging'. Vervolgens kun je de app verwijderen.

banner

Kunnen Android-telefoons malware en virussen krijgen?

Mensen gebruiken de termen 'malware' en 'virus' door elkaar. Virussen zijn echter een type malware. Wanneer je dus iets leest over Android-virussen, gaat het normaal gesproken over Android-malware die zich niet dupliceert.

Computervirussen vermenigvuldigen zich, zoals cellen. Ze worden in feite zichzelf vermenigvuldigende stukjes code. Dit betekent dat ze zichzelf kopiëren en door een systeem verspreiden. Sommige virussen zijn schadelijk en vernietigen of beschadigen gegevens. Wanneer een computer geïnfecteerd raakt met een virus, werkt de computer mogelijk niet meer naar behoren.

Spyware en mobiele ransomware zijn twee soorten Android-malware. Wat is het verschil? Spyware steelt je persoonlijke gegevens bij derde partijen. Mobiele ransomware blokkeert daarentegen je apparaten of versleutelt de gegevens, en eisen losgeld om ze te ontsleutelen.

Om jezelf en je apparaten op een eenvoudige manier te beschermen, kun je met Kaspersky Internet Security for Android je telefoon beschermen tegen allerlei soorten Android-malware. Bovendien detecteert en verwijdert dit product malware indien je telefoon al is geïnfecteerd.

Hoe raken Android-telefoons geïnfecteerd met een virus?

Hoe infecteert Android-malware je telefoon? Hier volgen drie manieren waarop malware op je mobiele telefoon kan komen:

  1. Schadelijke apps
    Het downloaden van een schadelijke app is een veelvoorkomende manier om met malware geïnfecteerd te raken. Hackers vermommen malware als populaire of nieuwe apps en verspreiden ze via app-stores.
  2. Malvertising
    Malvertising is verspreiding van malware via dubieuze online advertenties. Als je op zo'n advertentie klikt, kan je telefoon geïnfecteerd raken.
  3. Geïnfecteerde links
    Hackers sturen vaak e-mails of sms-berichten met links naar geïnfecteerde webpagina's. Door erop te klikken kun je malware downloaden.

Heeft je Android-telefoon een virus?

Er zijn enkele waarschuwingssignalen die erop kunnen duiden dat je Android-telefoon is geïnfecteerd met malware. Laten we elk signaal afzonderlijk bekijken:

Heb je apps die je niet herkent?

Staat er een app op je telefoon waarvan je je niet herinnert dat je deze hebt geïnstalleerd? De vormgeving van onbekende apps kan duiden op malware. Verwijder alle apps die je niet herkent.

Apps blijven vastlopen

Als apps op je telefoon vaak en zonder duidelijke reden vastlopen, kan je telefoon zijn aangevallen door malware.

Is je dataverbruik toegenomen?

Heb je een onverklaarbare toename in je dataverbruik opgemerkt? Wanneer je je telefoon niet anders dan gewoonlijk gebruikt, kan dit worden veroorzaakt door malware.

Is je telefoonrekening gestegen?

Sommige malware zorgt voor een hogere telefoonrekening doordat er veel berichten worden verzonden. Een onverwacht hoge rekening kan duiden op malware.

Je ziet pop-ups als je browser is gesloten

Pop-ups en advertenties zijn nooit echt welkom. Als je pop-ups ziet als je browser is gesloten, is je telefoon wellicht geïnfecteerd.

De batterij is snel leeg

Malware kan je batterij leegtrekken. Een telefoon die steeds uitgaat, kan duiden op malware.

Telefoon raakt oververhit

Raakt je telefoon oververhit? Door malwareactiviteit kan je telefoon ook heter worden dan normaal.

Android-malware voorkomen

Je weet nu hoe je malware op je Android-telefoon kunt detecteren en verwijderen, maar hoe kun je voorkomen dat je telefoon wordt geïnfecteerd met malware?

Hier zijn enkele belangrijke manieren om je telefoon virusvrij te houden:

Gebruik anti-virusbescherming voor Android

Bescherm je telefoon met onze Android-internetbeveiligingssoftware. Er is een gratis, basisversie die bescherming biedt en een premium versie met meer geavanceerde beveiligingsfuncties voor ultieme en nog betere bescherming.

Download alleen apps uit de Google Play Store

Door apps te downloaden uit een vertrouwde bron loop je minder kans om malware te downloaden dan wanneer je niet-vertrouwde websites gebruikt.

Controleer de beschrijvingen van ontwikkelaars

Hoewel het zelden voorkomt, kan een met malware geïnfecteerde app door het net glippen op de Google Play Store. Om deze reden is het belangrijk altijd alles te lezen over de ontwikkelaar in de beschrijving.

Lees recensies van app-gebruikers

Lees altijd app-recensies van andere gebruikers. Wees op je hoede voor al te lovende kritieken, omdat die mogelijk niet echt zijn. Echte recensies noemen doorgaans de sterke en zwakke punten.

Bekijk het aantal app-downloads

Voor apps met miljoenen downloads is de kans op malware kleiner.

Controleer de machtigingen die de app vraagt

Lijken de machtigingen die de app vraagt te passen bij de functie van de app? Als wat er wordt gevraagd verdacht klinkt, download de app dan niet of verwijder deze indien je de app al hebt geïnstalleerd.

Klik niet op niet-geverifieerde links

Zorg ervoor dat je alle spam-mails en -berichten als ongewenste e-mail markeert en open dergelijke mails niet. Als je per ongeluk een spambericht opent, klik dan niet op de links in de mail.

Houd het besturingssysteem up-to-date

Regelmatig je besturingssysteem bijwerken is belangrijk om je telefoon te beschermen met de nieuwste Android-beveiligingsupdates.

Houd apps up-to-date

Door al je apps regelmatig bij te werken, worden beveiligingsupdates geïnstalleerd voor recent ontdekte kwetsbaarheden in de apps en Android zelf.

Wees op je hoede met gratis draadloos internet

Vermijd online winkelen en bankieren via openbare netwerken.

Wanneer je gratis wifi wilt gebruiken, doe dat dan via een VPN-verbinding, zoals via Kaspersky VPN Secure Connection. Zo beveilig je de verbinding doordat je gegevens worden versleuteld.

De invloed van malware op je telefoon

Malware kan je mobiele telefoon geheel ontregelen. Het kan ervoor zorgen dat apps vastlopen en ertoe leiden dat je telefoon oververhit raakt. En, meer verontrustend, Android-virussen kunnen je geld en je persoonlijke gegevens kosten.

Malware die niet wordt bestreden, kan ervoor zorgen dat je telefoon wordt geabonneerd op frauduleuze premium services, waarbij er berichten naar de telefoon worden gestuurd, wat tot torenhoge rekeningen kan leiden.

Malware kan ook persoonlijke gegevens zoals bankgegevens verzamelen en gebruiken om je geld te stelen. Malware kan hackers zelfs opnamen van je privégesprekken sturen zodat ze je kunnen chanteren.

Om deze redenen is het nemen van stappen om je telefoon te beschermen tegen malware van cruciaal belang. Gebruik onze veiligheidstips voor telefoons om Android-malware te voorkomen en download Kaspersky Internet Security for Androidom zeker te weten dat je goed beschermd bent.

Bang dat je Android-telefoon een virus heeft? Verwijder malware vandaag nog metKaspersky Antivirus for Android.

Hoe verwijder je een virus op Android?

Wat is de beste manier om een virus van je Android-telefoon te verwijderen? Ontdek alles wat er te weten valt over het verwijderen van virussen op Android.
Kaspersky Logo