Overslaan naar hoofdinhoud

Zie je de laatste tijd vreemde afspraken of herinneringen in de agenda-app van je iPhone? Als dat zo is, ben je misschien bang dat je agenda een virus heeft of dat je gehackt bent. Waarschijnlijk ben je geabonneerd op een agenda van een derde partij die spam-afspraken genereert. Het is van essentieel belang dat je niet klikt op links in deze afspraken, aangezien deze kunnen leiden naar schadelijke websites die je apparaat infecteren en je informatie stelen. Lees verder als je wil weten waarom je deze meldingen krijgt en hoe je ze kunt verwijderen.

Wat is een agendavirus?

De termen "iPhone-agenda virus", "iOS-agenda virus" en "app-agenda malware" verwijzen allemaal naar Apple OS spam die valse geabonneerde agenda-accounts toevoegt aan het toestel van een gebruiker zonder zijn toestemming. De getroffen apparaten kunnen iPhones, Mac-computers of iPads zijn. Als gevolg van de spam ontvangen gebruikers meldingen voor gebeurtenissen die verdachte of kwaadaardige links bevatten. Deze nepgebeurtenissen hebben vaak alarmerende koppen en sporen je aan op de links te klikken. Voorbeeldberichten kunnen zijn:

 • Virussen op je iPhone?! VERWIJDER ZE NU
 • Zorg Voor Jouw Online Beveiliging, Klik Nu!
 • Je Telefoon is niet Beveiligd! Klik om te beveiligen
 • Maak je iPhone vrij van Kwaadaardige Aanvallen!
 • Je iPhone Is Geïnfecteerd Met Een Virus! Verwijder het nu

Soms zijn de meldingen meer gericht op verkoop of gericht op prijzen:

 • Wie wil er een gratis Apple Music abonnement?
 • Gefeliciteerd, je hebt gewonnen!
 • iPhone 13 is er, haal hem op of regel een nieuwe levering
 • Gemakkelijke Korte-termijnleningen - Online Aanvragen
 • Black Friday Uitverkoop – HANDEL NU
 • Het is je geluksdag.
 • Je hebt (1) Pakket in Afwachting

Deze berichten zijn ontworpen om nieuwsgierigheid en een gevoel van urgentie op te wekken. Zij willen je verleiden om door te klikken en te ontdekken wat er wordt gepromoot. Doorklikken activeert echter meestal een website script dat malware op je apparaat zet of je naar verschillende phishing pagina's brengt. Klik of tik niet op deze links en reageer niet op een evenement door op accepteren, weigeren of misschien te klikken, omdat de afzender dan weet dat je account actief is.

Wat nep-evenementen, -uitnodigingen en -afspraken zo vervelend maakt, is hun enorme aantal. In sommige gevallen kunnen ze meerdere keren per uur aankomen. Geluidswaarschuwingen kunnen bijzonder opdringerig zijn als je ze hebt ingeschakeld.

Met de standaardinstellingen van iPhone kunnen gebruikers agenda-uitnodigingen van iedereen ontvangen, zelfs als ze niet in je lijst met contactpersonen staan, waardoor het voor spammers gemakkelijk wordt om je agenda te infiltreren. Spammers en hackers weten dat de meeste mensen geen spam in hun agenda verwachten, dus zullen ze die eerder openen en minder achterdochtig zijn over de informatie en links die erin kunnen staan. Deze kunnen vervolgens worden gebruikt om inloggegevens en gevoelige informatie te stelen of adware of malware naar je apparaat te downloaden.

Strikt genomen is een iPhone agenda virus niet echt een virus, hoewel het zeker zo aanvoelt als je gebombardeerd wordt met ongewenste en vervelende spam meldingen. Het goede nieuws is dat het wegwerken van iPhone agenda virussen eenvoudig is - zoals we verderop in dit artikel uitleggen.

Waar komt het iPhone agendavirus vandaan?

Dus, hoe kan het dat je nep agenda-uitnodigingen ontvangt in de eerste plaats? Agendavirussen berusten op een combinatie van social engineering en kwaadaardige code. Hier zijn de belangrijkste manieren waarop je er het slachtoffer van kunt worden:

Aanvallers hebben je e-mailadres in handen gekregen

Als een spammer het e-mailadres kent dat bij je agenda-account hoort, kan hij je misleidende agenda-uitnodigingen sturen die besmettelijke hyperlinks bevatten. Het is relatief gemakkelijk voor spammers om je e-mailadres te bemachtigen - dit kan gebeuren als:

 • Je voert je persoonlijke gegevens in op dubieuze websites die heimelijk geld verdienen door jouw informatie te verkopen.
 • Een bedrijf dat je e-mailadres opslaat een datalek ondervind.

De agenda-app van Apple is standaard zo geconfigureerd dat iedereen je agenda-uitnodigingen kan sturen. Het is zo ontworpen dat leden van de Apple gebruikersgemeenschap gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren. Een nadeel van deze openheid is dat kwaadwillenden gebruikersgegevens kunnen bemachtigen, mogelijk van het dark web in de nasleep van een datalek, en dan een spamcampagne opzetten met valse beschrijvingen van evenementen die phishing-links bevatten.

Je hebt per ongeluk op een kwaadaardige link geklikt

Je kunt ook worden misleid tot het abonneren op een agenda op verdachte websites. Nepagenda's kunnen soms vermomd zijn als captchas. Captcha's zijn de eenvoudige puzzels die websites u vragen in te vullen om te bewijzen dat u geen bot bent Soms tonen scam websites nep captcha's die ontworpen zijn om waarschuwingen van je browser te omzeilen en je bepaalde toetsen te laten indrukken die kwaadaardige downloads in gang zetten. In deze gevallen kan een klik op het vakje "Ik ben geen robot", of ergens anders op de pagina, een verzoek om inschrijving op een agenda in werking stellen. Om je te misleiden, is de naam van de agenda leeg. Als je je haast om door het captcha-proces te komen, kun je op OK klikken. Nu kunnen de criminelen je nep agenda-evenementen sturen met verdachte links.

Een spamlink ontvangen per sms

Je kan een spambericht ontvangen - bijvoorbeeld een spambericht over een levering waarin je wordt gevraagd een pakje te volgen en waarin een link staat. Zodra je erop klikt, word je geabonneerd op een agenda die je iPhone vult met afspraken voor zaken als kritieke bedreigingen en andere waarschuwingen.

Een man ergert zich aan een iPhone agenda virus

Hoe zich te ontdoen van het agendavirus op iPhone

De producten van Apple zijn onderling verbonden, dus als je spam ontvangt in uw iPhone-agenda, zal dit hoogstwaarschijnlijk ook op uw andere Apple-apparaten verschijnen. De volgende tips moeten je helpen om van agendaspam af te komen op je iPhone, iPad, Mac en waar dan ook.

Om uw apparaat te zuiveren van kwaadwillige agendaaanvallen, moet u verschillende verwijdering stappen te voltooien. Aangezien je jezelf misschien op al je apparaten met dezelfde Apple ID hebt aangemeld bij iCloud, moet je ze misschien allemaal controleren en opschonen.

Voor nieuwere iPhones:

 1. Ga naar Instellingen > Agenda > Accounts
 2. Zoek naar een account dat je niet herkent en verwijder het. De accountnaam van het agendavirus zou iets kunnen zijn als "Agendagebeurtenissen", "Kalendergebeurtenissen", "Agendagebeurtenissenviewer" of iets dergelijks
 3. Verwijder Agenda-accounts die je niet herkent
 4. Eenmaal verwijderd, zullen je gebeurtenissen genormaliseerd moeten zijn

Dit zou voldoende moeten zijn om de nep afspraken en herinneringen uit je agenda te houden.

Voor oudere iPhones:

 1. Open de Agenda app
 2. Tik onderin het scherm op Agenda's
 3. Zoek een agenda die je niet herkent. Tik op de knop Meer Info naast die agenda, scroll naar beneden en tik op Agenda Verwijderen

voor je Mac.

 1. Open Agenda (of iCal)
 2. Klik op Agenda in de menubalk en kies Voorkeuren
 3. Selecteer in het tabblad Algemeen alleen de agenda's die je wil gebruiken uit het menu Standaardagenda
 4. Klik op Opslaan.
 5. Zorg ervoor dat agenda's die je niet herkent of wil gebruiken niet zijn geselecteerd of opgeslagen, dit zal ze verwijderen

Op iCloud.com:

 1. Ga naar Agenda > Klik op het tandwielicoon > Voorkeuren
 2. Selecteer alleen de agenda's die je wil gebruiken in het Defaults menu
 3. Klik op Opslaan.
 4. Zorg ervoor dat kalenders die je niet herkent of wilt gebruiken, niet zijn geselecteerd of opgeslagen

Kaspersky Premium, Meer informatie

Spam op iPhone-agenda tegenhouden

Volg deze tips om het risico op malware op jouw iPhone-agenda of agendavirussen tot een minimum te beperken:

Pop-ups blokkeren in Safari

Ga op je iPhone of iPad naar Instellingen > Safari en schakel de optie Pop-ups blokkeren en Waarschuwing Frauduleuze Website in. Op je Mac vindt je deze opties in Safari > Voorkeuren. Het tabblad Websites bevat opties om sommige of alle pop-upvensters te blokkeren, en je kan Waarschuwingen voor Frauduleuze Websites inschakelen op het tabblad Beveiliging.

Pas goed op waar je klikt.

Vermijd het klikken of tikken op links of het openen van bijlagen in onbekende tekst- of e-mailberichten. Wees ook voorzichtig met captchas. Als je toch een nep agendamelding ontvangt, ga dan niet met de afspraken aan de slag, behalve om ze te verwijderen. Klik nooit op links of andere actieve onderdelen van de afspraken. Als de afspraak is binnengekomen via een tekst in de Berichten-app, verwijder je deze door van rechts naar links te vegen en Verwijderen te kiezen. Je iPhone kan je vragen of je Rommel wil rapporteren, in welk geval het een goed idee is om dat te doen.

Je agenda-instellingen bekijken en wijzigen

Een van de beste manieren om agenda-spam tot een minimum te beperken is door meldingen te voorkomen. Het is ook verstandig om ervoor te zorgen dat geen van je apparaten is ingesteld om automatisch agenda-uitnodigingen te accepteren. Hoewel deze instelling handig kan zijn voor drukbezette mensen, kan ze worden gebruikt als een kwetsbaarheid om ongewenste spam in je agenda in te voegen. Om je agenda-instellingen te wijzigen:

 1. Meld je aan bij je iCloud-account en selecteer Agenda
 2. Klik op het tandwiel symbool in de linker benedenhoek van het app scherm en selecteer Voorkeuren
 3. Ga naar het tabblad 'Geavanceerd'
 4. In de subsectie genaamd Uitnodigingen, klik op het keuzevakje naast de "E-mail naar [jouw e-mailadres]" optie om deze instelling je standaard te maken in plaats van "In-app meldingen"

Wees selectief bij het delen van je e-mailadres

Aangezien iedereen met jouw e-mailadres je agenda-uitnodigingen kan sturen, moet je goed nadenken over met wie je jouw adres deelt. Misschien wil je een 'burner' e-mailadres aanmaken om te delen. Deze zal niet verbonden zijn met jouw primaire account en daarom zal spam daar terechtkomen in plaats van je dagelijkse e-mails te verstoppen.

Gebruik een VPN

Het gebruik van een VPN kan je veiligheid verhogen. Kaspersky VPN Secure Connection is ontworpen om goed te werken op iPhones en iPads en versleutelt je gegevens tijdens het browsen, zodat niemand gegevens kan onderscheppen die je verstuurt of ontvangt.

Aanbevolen producten:

Ook interessant:

Hoe kom ik van een agendavirus af op verschillende apparaten

Ontvang je vreemde meldingen in je iPhone Agenda-app? Meer informatie over agendavirussen, hoe je van een agendavirus afkomt & hoe je malware van een iPhone-agenda verwijdert.
Kaspersky Logo