Overslaan naar hoofdinhoud

Hoe vaak heb je bij het controleren van je e-mail een alarmerend bericht ontvangen van je bank of een ander bedrijf met de mededeling dat je rekening gevaar loopt om te worden gesloten?

Deze berichten lijken vaak betrouwbaar, maar zijn bijna altijd phishing. Als je deze term niet kent: e-mail-phishing is een type e-mail dat afkomstig lijkt te zijn van een legitiem bedrijf en als doel heeft persoonlijke gegevens van de ontvanger te stelen. Het kan lastig zijn om te bepalen of een e-mailbericht legitiem is of niet. Als je echter enkele tips voor phishing-preventie opvolgt, kun je de kans om slachtoffer te worden van een oplichter enorm verkleinen.

Vertrouw alarmerende e-mailberichten nooit

De eerste belangrijke tip is dat de meeste grote bedrijven geen persoonlijke gegevens of accountdetails vragen via e-mail. Dit geldt voor je bank, je verzekeringsmaatschappij en andere bedrijven waarmee je zaken doet. Als je ooit een e-mailbericht ontvangt waarin om accountgegevens wordt gevraagd, verwijder je deze e-mail onmiddellijk en bel je het bedrijf om te controleren of je account nog in orde is.

Open geen bijlagen bij deze verdachte of vreemde e-mailberichten, vooral geen bijlagen in Word-, Excel-, PowerPoint of PDF-indeling. Een andere nuttige tip om phishing te voorkomen is om nooit te klikken op links in e-mails, omdat deze mogelijk naar malware leiden.

Wees voorzichtig wanneer je berichten ontvangt van leveranciers of derden. Klik in het oorspronkelijke bericht nooit op links naar een URL. In plaats daarvan bezoek je de site direct door de betreffende URL in te voeren om zo het verzoek te controleren. Lees ook de procedures voor contact en het opvragen van gegevens van de leverancier door. Windows-producten zijn vaak het doelwit, dus zorg ervoor dat je goed bent beveiligd. Of je nu het nieuwste besturingssysteem gebruikt of Windows Vista: beveiliging is essentieel.

Het belang van internetbeveiligingssoftware

Een andere eenvoudige manier om je blootstelling aan phishing-berichten te beperken, is het gebruik van gratis virusbeschermings- en anti-spamsoftware om jezelf te beschermen wanneer schadelijke berichten doordringen tot je computer. Anti-malwareprogramma's zijn specifiek ontwikkeld om je zelfs tegen de meest complexe bedreigingen te beschermen. Het is heel belangrijk dat deze op al je computers geïnstalleerd zijn, omdat deze zijn ontwikkeld als aanvulling op verstandig computergebruik.

Eenvoudig wachtwoordenbeheer

Naast virusbeschermingssoftware op je computer is het essentieel een wachtwoordmanager te gebruiken voor het beheren van je online aanmeldgegevens. Je hebt tegenwoordig een wachtwoordmanager nodig omdat je het beste verschillende wachtwoorden kunt gebruiken voor verschillende websites. In het geval van een gegevensinbreuk zullen kwaadaardige aanvallers namelijk proberen om de ontdekte aanmeldingsgegevens op andere websites te gebruiken. Een van de beste functies van een wachtwoordmanager is dat deze aanmeldingsformulieren meestal automatisch invult, zodat je zo min mogelijk hoeft te klikken.

Daarnaast hebben veel wachtwoordmanagers ook een versie die je kunt opslaan op een USB-station, zodat je je wachtwoorden overal mee naar toe kunt nemen.

Phishing is soms moeilijk te bestrijden, maar door de eenvoudige tips in dit artikel op te volgen en de juiste tools voor phishing-preventie te gebruiken, kun je de kans om slachtoffer te worden van digitale oplichters enorm beperken.

Andere artikelen en links met betrekking tot phishing

Tips voor phishing-preventie

Hoe vaak heb je bij het controleren van je e-mail een alarmerend bericht ontvangen van je bank of een ander bedrijf met de mededeling dat je rekening gevaar loopt om te worden gesloten?
Kaspersky Logo